Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] ukł napędowy

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Rico C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] ukł napędowy

Post autor: Rico C4 » 26 sie 2010, 18:48

Koledzy rozwaliła mi się podpora wału napędowego w mojej A6 c4 2.5 TDI quattro :cry: nie ma zamienników a w ASO sprzedają z całym wałem koszt ponad 6000pln :-| przerabiał ktoś z was ten temat? może można od jakiegoś innego auta dobrać? Załamałem się nie chcę go sprzedawać bo to fajne autko chcę to zrobić porządnie i cieszyć się z jazdy quattro
było C4 AEL quattro

Awatar użytkownika
s6+
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: s6+ » 26 sie 2010, 21:57

proponuje moze jakas uzywke poszukac...ew wiesz oddac tam gdzie waly regeneruja w twoim regionie......hmmmm moze jakos to madrze rozebrac....ale domyslam sie ze chyba podpora w audii jest nie rozbieralna tylko cale lozysko zalane w gumie.....ale wydaje mi sie ze mozna cos pokombinowac z tym tematem....widzialem kiedys kilka walow na allegro do c4....ale predzej bym sie sklonil udac do jakiegos dobrego warsztatu tak jak mowilem co regeneruja waly napedowe.....cos powinni doradzic....hmmm ew mozna by sie skusic dobrac lozysko po rozmiarach i zalac go guma bo taka opcja tez istnieje
AHK 4,2 V8.....next rs6 plus...dream car Audi Sport Quattro

Rico C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rico C4 » 26 sie 2010, 23:58

kolego zastanawiałem się nad tym tematem gadałem z dobrym mechanikiem i mi powiedział że coś może dobierzemy od innego auta chciałbym w to wierzyć. Podobno wyważa się wał po wyjęciu czy to prawda?
było C4 AEL quattro

Awatar użytkownika
s6+
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: s6+ » 27 sie 2010, 06:18

wal tylko sie wywaza jak jest wyjety na specjalnym satnowisku do tego.......raczej chyba nie wymyslili innej metody

Rico C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rico C4 » 27 sie 2010, 13:03

czyli jak będę wymieniał podporę to wał muszę wyważać tak? jeszcze jedno a czy od S6 C4 jest taki sam wał jak w moim AEL'u? jakbym trafił np używkę to wkładam go i śmigam czy przed włożeniem muszę wyważyć?
było C4 AEL quattro

Awatar użytkownika
s6+
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: s6+ » 27 sie 2010, 14:17

hmmmm musial bys sie spytac w serwisie audi zeby po podwoziu Ci powiedzieli w jakich modelach montowali takie waly jak ty masz u siebie......ew wiesz zostaje metoda na piechote wiec mierzenie i takie sranie w banie....a co do wywazenia to wiesz to ja bym osobiscie sie sklonil poddac go kontrolii

[ Dodano: 2010-08-27, 14:26 ]
bo wiesz od s6 c4 moze miec inny rozstaw srub itd tzn moze byc inny pod wzgledem technicznym....a to zeby wiedziec to trzeba miezyc i sie bawic ew serwisu sie pytac

jarekki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jarekki » 02 wrz 2010, 22:11

jesli chodzi o podpore wału to napewnno nie trzeba wywazac calosci nic to nie ma wspolnego kompletnie bez sensu nie ma to zadnego znaczenia tylko kwiestia srednicy wewn. i zewn. lozyska jesli podpora sie rozleciala na gumie to mozna by podebrac podobna podpore z innego auta na codzien spotykam sie z podobnymi sytuacjami fakt ze tu i nie tylko w tym aucie a w kazdym serwisie czy to jest merc czy np. mitsubishi podpora jest razem z walem napedowym w wiekszosci ktos tam podrabia ale w przypadku jesli jest to nagminna awaria proponuje porobic troche pomiarow i popytac po sklepach motoryzacyjnych.
techniczny

Rico C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rico C4 » 02 wrz 2010, 23:10

jarekki dzięki za informacje rozmawiałem z mechanikiem starszy gość powiedział to samo co ty nie trzeba będzie wyważać wału tylko dobrać podporę z taką samą średnicą w łożysku. Jak to ogarnę to dam znać co i jak teraz nie mam czasu praca :-| no i pogoda do d..y bo z najazdu nie ma jak skorzystać.

Podporę kupiłem od tego gościa
http://allegro.pl/podpora-walu-audi-qua ... 49170.html
średnica wew łożyska taka sama jak orginał Audi tylko szerokość wew ciut mniejsza ale to nie przeszkadza.Trzeba ją było trochę przerobić tzn. samo to mocowanie bo otwory się nie zgadzały. Pojawił się problem po wymianie czuć niewielkie drgania chyba wału czy to jest możliwe?
było C4 AEL quattro

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja