Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 TDI 150KM 1999r] Auto nie pali.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
denim91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI 150KM 1999r] Auto nie pali.

Post autor: denim91 » 23 sie 2010, 14:54

Witam, serdecznie. Posiadam Audi A6 z silnikiem 2.5 TDI 150 km z roku 1999 :lol: . Autko paliło i jeździło bez zarzutu prze ponad pół roku. Olej w silniku wymieniony, żadnych płynów nie brakuje. Lecz ostatnio gdy chciałem wyjechać z domu auto podczas ruszania zgasło, po kilku sekundowym kręceniu ożyło na dosłownie 5 sekund i miało obroty poniżej 1000/min. I już nie pali po kilku próbach zrezygnowałem i odpuściłem :-? . Czy spotkaliście się już z takimi objawami?? Bardzo proszę o sugestie. PS: czytałem temat o odpowietrzaniu układu zasilania paliwem, jak myślicie czy to ma sens ? Może z racji odpowietrzania zmienić filtr paliwa ?

Pozdrawiam Dawid. <ok>

Awatar użytkownika
spinacz2100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szubert
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: spinacz2100 » 23 sie 2010, 17:10

kolego ja miałem taki problem że auto zgasło i nie chciało odpalić.
Okazało się że pompa padła tak dokładniej to nastawnik pompy.
Spróbój najpierw odpowietrzyć auto minimun 2/3 baku jak nie pomoże to podłącz vaga i zobaczysz co ci powie.
Jak będziesz miał ''uszkodzenie nastawnika pompy'' to daj znać to ci doradzę jak zaoszczędzić dużo kasy.Choć są też i głosy przeciw...

denim91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: denim91 » 23 sie 2010, 17:23

No ok, powiedz mi Kolego czy dam rade sam odpowietrzyć sobie autko. Biorąc pod uwagę to iż mechanikiem z zawodu nie jestem ale też nie mam dwóch lewych rąk. Widziałem na forum poradnik bardzo fajnie opisany i nie wydawało się to trudne.

Awatar użytkownika
spinacz2100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szubert
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: spinacz2100 » 23 sie 2010, 18:20

jeżeli nie masz dwóch lewych rąk napewno sobie poradzisz.
Ja co prawda stosuje troche inny sposób ale ten z forum jest bardziej dokładny i na 100% będziesz miał pewność że jest dobrze odpowietrzony...
Mój sposób jest taki:
Odkręcasz przewód przez który idzie ropa przed samą pompą (klucz 17 czy tam 19 nie pamiętam) wtedy dmuchasz w zbiornik (we wlew paliwa sprężarką jeżeli posiadasz) dmuchasz aż zacznie iśc ropka bez bąbelków potem zakręcasz tą śróbę i luzujesz wszystkie przewody na wtryskiwaczach kręcisz silnikiem aż ropa zacznie bryzgać.
Do tej roboty potrzeba 2 osoby i spręzarkę- to jest mój sposób ja tak odpowietrzałem i odpaliło.

denim91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: denim91 » 23 sie 2010, 18:33

Dzięki wielkie, idę już spróbować. Napisze wieczorem co z tego wyszło.

[ Dodano: 2010-08-24, 11:53 ]
Witam poniekąd są nowe objawy. Co prawda nie odpowietrzyłem auta ponieważ lało wczoraj wieczorem u mnie :-/ a garaż dopiero w planach :-?. Ale spróbowałem go odpalić, zapalił od 1 razu lecz zgasł po jakiś 3 sekundach. Drogą dedukcji stwierdzam iż pompa raczej działa <ok> i wystarczy go odpowietrzyć, no ale jeżeli się mylę to proszę mnie "sprostować". Pozdrawiam Dawid.

[ Dodano: 2010-08-30, 01:37 ]
Witam, autko było u mechanika :shock: . Filtr wymieniony, układ odpowietrzony. Podłączony był komputer i wskazywał 4 błędy. Wszystkie zostały wyeliminowane prócz jednego który ma związek z dawką paliwa i jak twierdzi mechanik z pompą wtryskową, która ponoć wtryskuje za mało paliwa i auto nie może zaskoczyć :evil: . Moje pytanie czy ktoś się już spotkał z takim problemem ? Oraz czy znacie w Częstochowie bądź okolicy, jakiś dobry serwis do którego mógłbym odwieź swoją pompę wtryskową ? <ok> . Pozdrawiam Dawid :mrgreen: <piwo>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja