[A6 c5] Automatyczne ryglowanie drzwi przy 20 km/h
[A6 c5] Automatyczne ryglowanie drzwi przy 20 km/h
Wszystko smiga tak jak powinno tzn. przy 20 km/h drzwi sie zamykaja a po zgaszeniu auta i wyciagnieciu ze stacyjki otwieraja sie, ale czasem zdarza sie ze gdy przy wlaczonym silniku otworze zamki guzikiem obok wewnetrznej klamki kierowcy to funkcja ta sie dezaktywuje i potem juz nie dziala. Pomaga tylko odlaczenie aku ale jest to bardzo niewygodne. Co moze byc przyczyna i jak sprawic zeby sytaucja sie nie powtarzala?
Pozdrawiam! Mati
Pozdrawiam! Mati
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6 c5] Automatyczne ryglowanie drzwi przy 20 km/h
Spróbuj może wtedy zamknąć drzwi tym guzikiem obok wewnętrznej klamki kierowcy, może aktywujesz ją z powrotem. U mnie przynajmniej działa to tak że jak otworze tym guzikiem ( przykładowo ktoś wysiada ) i znowu jak przekroczę 15km/h drzwi się ryglują.vojtsieh pisze:... ale czasem zdarza sie ze gdy przy wlaczonym silniku otworze zamki guzikiem obok wewnetrznej klamki kierowcy to funkcja ta sie dezaktywuje...
Chcialem napisac ze nie zawsze jest tak ze jak otworze dzrwi recznie to funkcja automatycznego ryglowania drzwi sie dezaktywuje. To sie zdarza sporadzycznie - ale sie zdarza
A jak juz sie ta funkcja niefortunnie wylaczy w przypadku tak jak wyzej opisalem tzn np podczas otwarcia zamkow recznie za pomoca przycisku kolo klamki kierowcy po wyjeciu kluczyka za stacyjki juz zamki sie nie otwieraja, probowalem odpalic autko i otworzyc i zamknac z poziomu guzika i na odwrot najpierw zamknac potem otworzyc i tez nic funkcja po prostu nie dziala i jak narazie jedyna skuteczna metoda do przywrocenia tej funkcji to odlaczenie aku
Macie jeszcze jakies pomysly?

Macie jeszcze jakies pomysly?
- fanatyk_aut
- Forum Audi A6 / A7
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- fanatyk_aut
- Forum Audi A6 / A7
No niby tak masz racje ale wole zeby mi sie zamykało przy 20 km/h Moja córa ma 8 lat wiec sama wchodzi i wychodzi z autka!! :mrgreen:RomanS pisze:Jezeli o to chodzi to zawsze możesz wyłączyc działanie klamek wewnętrznych przekręcając pokretła przy zamkachfanatyk_aut pisze:Wiecie jak to z dziećmi na tylnich siedzieniach jest!!
POZDROWIENIA ZE ŚWIETEGO MIASTA
!!

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No więc jak wyłączysz klamkę wewnętrzną to nie otworzy drzwi od wewnątrzfanatyk_aut pisze:No niby tak masz racje ale wole zeby mi sie zamykało przy 20 km/h Moja córa ma 8 lat wiec sama wchodzi i wychodzi z autka!!

A przy samoryglowaniu podwójne pociagnięcie klamki otwiera drzwi.
(No chyba, że się mylę :-D , miałem to kiedys ustawione w Octavii i niby fajny gadżet ale z drugiej strony to ciągłe trzaskanie zamkami potrafi byc wku... no denerwujace potrafi byc :mrgreen: )
Części samochodowe online - Motostacja pl
- fanatyk_aut
- Forum Audi A6 / A7
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6 c5] Automatyczne ryglowanie drzwi przy 20 km/h
Problemem jest pewnie mikroprzełacznik w zamkuvojtsieh pisze: ale czasem zdarza sie ze gdy przy wlaczonym silniku otworze zamki guzikiem obok wewnetrznej klamki kierowcy to funkcja ta sie dezaktywuje i potem juz nie dziala. Pomaga tylko odlaczenie aku
Kiedy odryglowują się zamki sterownik za pomocą tych mikroprzełaczników sprawdza czy rzeczywiście wszystkie rygle zostały odblokowane.
Jeśli nie ma sygnału z któregoś przestaje je ryglować bo uznaje że siłowniki od rygli są niesprawne.
Jest to ważne bo podczas wypadku przy odpalaniu poduszek drzwi muszą się odbezpieczyć
Odłączając akumulator czyścisz błędy, więc wszystko na chwilę wraca do normy
Jak następnym razem przestanie działać to podłącz komputer i odczytaj błędy na sterowniku centralnego zamka, będziesz wiedział w których drzwiach jest problem.
Bez rozbierania drzwi się nie obejdzie, pewnie zaśniedział styk lub jest naderwany kabelek.
Możesz też zamiast odłączać akumulator możesz czyścić błędy vagiem
- fanatyk_aut
- Forum Audi A6 / A7