[1.8T +LPG] Cykanie w silniku
[1.8T +LPG] Cykanie w silniku
Witam, od niedawna zauwazylem (wysluchalem oczywiscie) jak mi silnik cyka jak bym mial diesel :D troche mnie to niepokoi, zaraz przy odpaleniu oraz jak jest bardzo cieply,na wolnych obrotach. Kumpel mowi mi ze to cewki , ale nie wydaje mi sie ze to one. Z instalacja LPG nie ma nic wspolnego bo wczesniej to juz cykalo.
Kolego to pewnie elektrozawór od fitra węgla aktywnego (cykanie z okolic filtra powietrza a dokladnie na obudowie, male owalne urzadzenie z kabelkami) i ma tak cykać tylko z czasem robi się to coraz glłośniejsze. Też tak mam, a nowy zaworek w aso kosztuje okolo 300zl (tak wyczytalem gdzies na forum)
-
- Forum Audi A6 / A7
cyka jak odpalisz no to olej sie nie rozprowadzil jeszcze i po okolo 10 sekundach powinno przestac.
a jak cyka caly czas to moze rzeczywiscia sprawdz poziom oleju lub moze wymien olej
w zeszlym roku kupilem huj..y olej i auto chodzilo mi jak maly traktor jak wlymienilem olej filtry i wlalem Mobil 1 10W 40 cisza chodzi jak pszczolka
a jak cyka caly czas to moze rzeczywiscia sprawdz poziom oleju lub moze wymien olej

Lub najgorsze co może cię spotkać to to, że cyka ci napinacz łańcuszka wałków rozrządu ( wtedy przy rozgrzanym silniku np. w korku jak jest gorąco może ci zapalać się na wolnych obrotach kontrolka smarowania). Podobne cykanie miałem w swojej wcześniejszej 1.8, ale u mnie okazało się ( na szczęście ) że to nie napinacz a padła mi pompa oleju. Po wymianie pompy silnik zaczął pracować cicho.
Możesz łatwo zlokalizować cykanie elektrozaworu o którym była mowa wcześniej. Zdejmij taką pokrywę plastikową znajdziesz tam dwa podobne urządzenia. Jeden na przepływomierzu...a drugi bliżej błotnika to własnie ten zawór. Jeśli nie stąd pochodzi cykanie, spróbój z olejejm. Jak piszą Koledzy. pozdrawiam!