Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Przednie światła do jazdy dziennej

Elektryka
ODPOWIEDZ
Yorktown
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Przednie światła do jazdy dziennej

Post autor: Yorktown » 11 lip 2010, 14:00

Witam wszystkich!
Autko sprowadzone z Austrii. Przełącznik włączania świateł jest w pozycji "0". Po przekręceniu kluczyka i uruchomieniu silnika zapalają się światła mijania ( przednie i tylne światła pozycyjne nie świecą się ). I tu mam pytanko: czy mogę tak jeździć w dzień przy dobrej widoczności czy raczej muszą się świecić tylne światła pozycyjne? Jak to wygląda w świetle prawa? Nadmieniam, że poprzedni właściciel w Austrii wymienił oryginalne lampy na lampy Hella. Tamte były zniszczone przez szczotki w myjniach. Dokonał tego w salonie Audi. Jest faktura.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, 20:33 przez Yorktown, łącznie zmieniany 2 razy.
Fajnie jest być Władcą Pierścieni :)

Yorktown
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yorktown » 11 lip 2010, 16:39

Dziękuję za odpowiedź. Fajnie, że mogę jeździć z włączonymi światłami tylko z przodu. Pozdrawiam <ok>

Bolekru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bolekru » 12 lip 2010, 12:21

Przepisy prawne w Polsce (wyciąg) [edytuj]

ÂŚwiateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
ÂŚwiatła dzienne muszą być zainstalowane:

* Symetrycznie względem osi pojazdu
* Na równej wysokości
* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być &#8805;40cm&#178;, a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wawryn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wawryn » 12 lip 2010, 13:25

Ja mam samochodzik ze Szwecji i w nim jest tak samo swieca na 0,jakbyś jeszcze zauważył,to na 0 przekaznik musi podawać mniejsze napięcie bo słabiej świecą na 0 niż normalnie ,sam to zauważyłem w nocy ,dziwiąc sie co tak słabo świeciły. <ok>
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom

Yorktown
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yorktown » 12 lip 2010, 20:37

"Wawryn" - czy u Ciebie gdy masz przełącznik w pozycji "0" też świecą tylko światła mijania a pozycje z przodu i z tyłu nie świecą?

Awatar użytkownika
Wawryn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wawryn » 15 lip 2010, 14:43

Yorktown pisze:"Wawryn" - czy u Ciebie gdy masz przełącznik w pozycji "0" też świecą tylko światła mijania a pozycje z przodu i z tyłu nie świecą?
swiecą tylko z przodu
A6 C5 2.4 Benz+LPG Autom

matelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: matelek » 14 gru 2011, 23:28

odgrzeje kotleta - jakie jest kodowanie zeby tak swiatelka swiecily ?

mart73301

Post autor: mart73301 » 14 gru 2011, 23:40

greg25 pisze:teraz zmieniły sie przepisy i wystarczą przednie światła mijania lub typowe do jazdy dziennej. Tylne nie musza sie świecić. Więc możesz tak śmiało jeździć.
I tak na marginesie. Gdyby ktoś z was poszukiwał takich światełek to polecam tylko DRL-e firmy Philips. Ja założyłem 5 diodowe ale myślę, że szersze spokojnie też podejdą. Jakość świecenia rewelacyjna i oczywiście pewność, że światła mają homologację.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja