Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C5 Avant] Piszczenie - chyba w okolicy kół

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[Audi A6 C5 Avant] Piszczenie - chyba w okolicy kół

Post autor: K@MiL » 18 mar 2010, 19:33

Witam mobile! :-)

Ostatnio coś mi zaczęło dziwnie piszczeć przy jednym z kół, albo tak mi się wydaje, że to pochodzi od strony kół, i nie mam pojęcia skąd to dokładnie pochodzi, co to, a tym bardziej jak to wyeliminować. Może objawy te występowały wcześniej ale na nie, nie zwróciłem uwagi. Teraz gdy jeżdżę do pracy do Gdańska, porąbaną ulicą Spacerową (za Chiny nie mogę zrozumień na czym polega tam ruch i korki...) i przy prędkości "korkowej" czyli 20-30km/h to piszczenie zaczyna mnie denerwować. Nie występuje ono poniżej ani powyżej tych prędkości, tylko w tym przedziale co podałem. Słuchanie codziennie tego piszczenia przez półgodziny zaczyna mnie powoli irytować... Tym bardziej myśl, że w aucie jest coś do roboty, a jest po tej długiej zimie ;-) Także może ktoś z Was się z takim czymś spotkał u siebie? To jest odgłos jakby guma o coś chaczyła/tarła... Trudno mi powiedzieć i to zlokalizować także prośba o pomoc do Was forumowicze...
Z góry dzięki za zainteresowanie.

pet1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pet1 » 18 mar 2010, 22:06

sprawdz hamulce- może któryś tłoczek nie cofa i piszczy tarcza z klockami- u mnie to było
350 tyś bez awarii- tylko w audi

Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: K@MiL » 19 mar 2010, 06:27

robert229, to akurat napewno nie to... Niestety.
pet1, też tak coś myślałem, że może tłoczki albo coś z hamulcami. Muszę to sprawdzić, teraz się cieplej robi to aż miło na dworzu posiedzieć ;-)

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 20 mar 2010, 08:22

K@MiL, ja mam identyczny problem jak Ty. U mnie występuje to od 0-70 km/h. Myślę, że to jest coś z zawieszeniem. Jak były duże zaspy, żona wpadła w jedną zawieszeniem i mogło się coś przekrzywić, ale w to wątpię, bo trzyma zbieżność i wszystkie parametry. Jako ciekawostkę dodam, że u mnie na 70% jest to prawy górny wahacz (ale ja go wymieniałem we wrześniu! oryg. febi), napsiukałem na wszystkie gumy smarem ( w sprayu) i teraz jest totalna masakra- przy każdym ruchu piszczy. Jest to dziwne, dzieje się to tylko przy ruchach do przodu i do tyłu (przy przechyłach na boki jest ok). Wiem, że nie smaruje się gum smarem, ale nie wiem co mnie podkusiło. Miałem nadzieję, że zniknie :roll:

Nie zakłócając tematu kolegi- może ktoś z Was miał dokładnie coś takiego jak ja.

Pozdro i powodzenia w poszukiwaniu przyczyny.

Awatar użytkownika
Piotrek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotrek79 » 30 mar 2010, 21:19

Witam koledzy. ;-)
Jeśli można to i ja dołączę do rozważań na temat piszczenia.
Mianowicie mam podobny problem z tym piszczeniem. U mnie dzieje się to oczywiście w trakcie jazdy (od około 20 km/h w górę). Wyłączałem klimę, ostro przyspieszałem, hamowałem, zaciągałem ręczny - i dalej piszczy bez zmian. Jak była zima - nie piszczało, jak jest mokro - nie piszczy, jak jest sucho i ciepło - piszczy.
Wydaje mi się że dotyczy to napędu - podejżewałem wał przekazujący napęd na tylną oś - jakieś tarcie może na simeringu.

Jeśli uda mi się coś ustalić, dam znać.

Pozdrawiam <piwo>

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 30 mar 2010, 22:09

Zapomniałem napisać- jak zrobiło się cieplej to znikło. Na razie nie mam tego problemu. ;-)

Awatar użytkownika
Piotrek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotrek79 » 12 lip 2010, 19:27

Witam, odświeżam posta. Powiedzcie koledzy czy poradziliście sobie z tym piszczeniem?

W ubiegły weekend udało mi się podnieść auto i popatrzeć od spodu.
1. Sprawdziłem poziom oleju w tylnym moście - trzeba dolać ale niewiele.
2. Odpaliłem autko, 4 bieg no i piszczy, więc wchodzę pod spód i słucham - okazało się że te piski (wycie) dochodzi od podpory wału.

W związku z tym przy najbliższej okazji zdejmuję wał i zobaczę co da się z tym zrobić. Guma tej podpory jest nieco posieknięta, ale nie przerwana. ÂŁożysko nie wiem jakie jest, ale skoro piszczy to pewnie do wymiany.
Wiem że części do wału są nie dostępne. Ktoś robił regenerację na podporze od Transita, ale to w C4. Ciekawe czy w C5 również da się w ten sam sposób...

Jeśli ktoś ma już w tym temacie doświadczenia, to proszę o info. :-P

---------------
Problem rozwiązany:
Wymiana podpory wału

<piwo>
Ostatnio zmieniony 19 sie 2010, 20:57 przez Piotrek79, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: K@MiL » 13 lip 2010, 08:20

U mnie piszczenie znikło, w sumie to nawet nie wiem kiedy i w ogóle o tym zapomniałem :) Kwestia kiedy wróci... :/

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 13 lip 2010, 14:33

U mnie przyczyną piszczenia był wyrobiony przedni prawy tylny wahacz. Wymieniłem i nie ma problemu :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja