Witam!!!!
Mam problem z demontażem całej ramy z szyba w drziwach przednich.
Znalazłem na forum informacje odnośnie demontażu, i wszystko ok.
Problem lezy w jednej śrubce, chyba śrubce bo nie wiem co to jest.
ÂŚruba w okolicach zamku, która trzyma gumę ramy drzwi, taka mała czarna z otworem malutkim.
I tu pytanie , czy to owo coś to śruba czy nit??
Jak to zdemontować??
Mała czarna z otworem (bardzo dwuznacznie brzmi, ale to nie żart)
Proszę o pomoc!!!
[A6/S6 C5] szyba przednich drzwi - demontaż całej ramy
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
[A6/S6 C5] szyba przednich drzwi - demontaż całej ramy
Ostatnio zmieniony 08 lip 2010, 17:20 przez metronomus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
metronomus, najlepiej jakbyś dał jakąś fotkę
Z tego co napisałeś kojarzy mi sie jeden wkręt (blachowkręt) na srubokręt krzyzakowy, powyżej zamka. Trzyma gumową uszczelkę. ÂŚrednica łba jakieś 3 mm, średnica samego wkreta 1 mm (tak na oko
i z pamięci). Wkręt jest wkręcany w plastikowa kostkę i działa to jak kołek rozporowy, mocując uszczelkę. Jesli widzisz otwór to może masz widok na ta kostkę a nie ma juz wkręta. Kostke się po prostu wyciąga razem z elementem gumowym, jest ona jakby z nim sklejona.

Z tego co napisałeś kojarzy mi sie jeden wkręt (blachowkręt) na srubokręt krzyzakowy, powyżej zamka. Trzyma gumową uszczelkę. ÂŚrednica łba jakieś 3 mm, średnica samego wkreta 1 mm (tak na oko

Części samochodowe online - Motostacja pl
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
No to nie wiem, do czego się dobrałeś :mrgreen: Niedawno rozbierałem drzwi (wyjmowałem zamek) i żadnego nita nie musiałem "tepić"metronomus pisze: był czarny nit niestety....

Co do wtyczki zamka, to najprosciej weź obejrzyj sobie jakąkolwiek wtyczkę pod maską np. Może być mniejsza, większa, byle tego samego typu. Będziesz wiedział co nacisnąć i gdzie ciągnąć

Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
ciężko będzie wytłumaczyć bez jakiejś fotki ale... na wtyczce znajduje się mały otwór prostokątny w którym siedzi taki mały "dzyndzel". Ten "dzyndzel" trzeba pociągnąć do dołu dość solidnie. Najlepiej zrobić to śrubokrętem ale pewnie nie ma dojścia. Tylko nie ciągnij za wtyczkę na chama bo ją uszkodzisz ( tak jak ja :mrgreen: )
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Więc udało się.
to czarne coś. to czarny nit (po demontażu mozna zastapić białym) , mocuje on uszcelkę ramy szyby obok nie daleko zamka (tylna część chromowanej listwy na brzegu ).
Wtyczka ma w połowie zatrzask, który trzeba podwarzyć. Dolna część wtyczki, gdzie wchodzą kable do wtyczki, ma od strony wewnętrznej drzwi, czyli tej niewidocznej, taki podlużny pozimy otwór. Jak się każdy zorientuje to jest to taka poprzeczka.
Demontaż przeprawadza się nastepująco:
Wkładamy od odłu śrubokręt płaski, tak żeby wchodził tylko na jakieś 2-3 mm, czyli tylko na grubośc tej poprzeczki.
jedną ręką pchamy wtyczkę do góry, czyli w tronę zamka (tak jak gdyby byśmy chcieli wpiąć wtyczke jeszcze mocniej)
druga ręką pociągamy włożony od dołu śrubokręt do siebie na jakieś 3cm, tak aż poczujemy delikatny opór.
W tej pozycji ciągniemy wtyczkę w dół.
musi zejść....
!!
Jakby co to zrobię zdjęcia, bo drzwi jeszcze nie złożyłem.
mam nadzieje , że komuś to sie przyda.
Moje drzwi nie były nigdy rozbierane niestety.
to czarne coś. to czarny nit (po demontażu mozna zastapić białym) , mocuje on uszcelkę ramy szyby obok nie daleko zamka (tylna część chromowanej listwy na brzegu ).
Wtyczka ma w połowie zatrzask, który trzeba podwarzyć. Dolna część wtyczki, gdzie wchodzą kable do wtyczki, ma od strony wewnętrznej drzwi, czyli tej niewidocznej, taki podlużny pozimy otwór. Jak się każdy zorientuje to jest to taka poprzeczka.
Demontaż przeprawadza się nastepująco:
Wkładamy od odłu śrubokręt płaski, tak żeby wchodził tylko na jakieś 2-3 mm, czyli tylko na grubośc tej poprzeczki.
jedną ręką pchamy wtyczkę do góry, czyli w tronę zamka (tak jak gdyby byśmy chcieli wpiąć wtyczke jeszcze mocniej)
druga ręką pociągamy włożony od dołu śrubokręt do siebie na jakieś 3cm, tak aż poczujemy delikatny opór.
W tej pozycji ciągniemy wtyczkę w dół.
musi zejść....

Jakby co to zrobię zdjęcia, bo drzwi jeszcze nie złożyłem.
mam nadzieje , że komuś to sie przyda.
Moje drzwi nie były nigdy rozbierane niestety.