[AFB 2,5 150 KM] Bardzo wzrosło zużycie paliwa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[AFB 2,5 150 KM] Bardzo wzrosło zużycie paliwa
No i stało się, 2 i pół miesiąca pojeździłem i coś padło. Wsiadając dziś do auta miałem lekko ponad 3/4 zbiornika paliwa i 690km do przejechania według komputera. Odpalam, a tu nagle spadło do 470km. Ruszam w drogę i na starcie 52l/100km - dodam, że śmigam bardzo spokojnie. W trasie przy głaskaniu pedału gazu pokazuje 15l/100km, przycisnę trochę mocniej - 25l/100km, dam czadu - 50l/100km. Wiem, że ten silnik to smok, ale w mieście to mi palił 11l/100km, a na trasie ok 8l/100km. Przejechałem około 50km i mam 2/3 zbiornika. Panowie, co się dzieje z moją maszynką ? Tylko nie mówcie, że widziały gały co brały <smuty>
-
- Forum Audi A6 / A7
ÂŻadnych zmian w pracy silnika nie słyszę i nie czuję
VAG błędów żadnych nie pokazuje, jeżeli chodzi o logowanie, to w temacie jestem zielony, szukam szukam, ale nie widzę łopatologicznej instrukcji jak tego dokonać
Dziś niedziela, więc nic nie grzebałem. Bak na pewno dziurawy nie jest, bo paliwo nie ucieka jak auto stoi, tylko spala jak smok podczas jazdy. Wydaje mi się, że zauważyłem jakiś wyciek na ziemi pod silnikiem. Trudno to ocenić, bo stoi na ziemi a nie na asfalcie i szybko wsiąka. Co to jest i czy na pewno moje sprawdzę jutro.

-
- Forum Audi A6 / A7
Pod autem rzeczywiście coś jest, nie wiem co to dokładnie, ale wygląda mi to na olej (ciemne, bezzapachowe i tłuste) Pod autem jak spojrzę, to widzę, że pół auta jest spocone, ale z czego konkretnie kapie, to ciężko zauważyć, bo kapie rzadko.
Chciałem zrobić logi dynamiczne, ale po wyjeździe na autostradę musiałem zrezygnować przy pierwszej próbie - za duże natężenie ruchu. Zauważyłem jednak coś dziwnego, przez kilka minut miało normalne spalanie. Nawet przy 4tyś. obrotów było około 35l/100km, a przy 1,5tyś. zaledwie 8-9l/100km. Ucieszyłem się, ale radość nie trwała długo
Może zaszkodziły mu te upały :roll:
Logi zrobię dziś wieczorem koło 21:00 jak wrócę z pracy.
Witam ponownie, logi zrobione, nie wiem czy nie są do wywalenia, bo natężenie ruchu nadal duże i ciężko się rozpędzić
Na dodatek zmieniał mi się bieg z 3 na 4 :evil:
001
003
004
008
010
011
Chciałem zrobić logi dynamiczne, ale po wyjeździe na autostradę musiałem zrezygnować przy pierwszej próbie - za duże natężenie ruchu. Zauważyłem jednak coś dziwnego, przez kilka minut miało normalne spalanie. Nawet przy 4tyś. obrotów było około 35l/100km, a przy 1,5tyś. zaledwie 8-9l/100km. Ucieszyłem się, ale radość nie trwała długo

Logi zrobię dziś wieczorem koło 21:00 jak wrócę z pracy.
Witam ponownie, logi zrobione, nie wiem czy nie są do wywalenia, bo natężenie ruchu nadal duże i ciężko się rozpędzić

001
003
004
008
010
011