[A6 C6] Spolszczenie do Audi MMI Professional
ok, pozbierałem już informację i chyba wszystko co potrzebuje. Ale mógł by ktoś mini fotoporadę zrobić jak kodować po aktualizacji poszczególne sekcje w MMI - żeby wszystko działało co trzeba?
Czy to jest pełen spis funkcji które proponuje MMI i w zależności od wyposażenia trzeba poszczególnego sekcje z poniższego linku uaktywnić? (Proszę o opis jak to zrobić!)
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... %29#Coding
Pozdrawiam
Czy to jest pełen spis funkcji które proponuje MMI i w zależności od wyposażenia trzeba poszczególnego sekcje z poniższego linku uaktywnić? (Proszę o opis jak to zrobić!)
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... %29#Coding
Pozdrawiam
- yukon
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
witam, spolszczyłem mmi. kierownice i akumulator jakoś odratowałem ale w vagu mam taki błąd:
1 Fault Found:
00003 - Control Module
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
Freeze Frame:
Fault Status: 01100101
Fault Priority: 5
Fault Frequency: 1
Reset counter: 167
Mileage: 172171 km
Time Indication: 0
Date: 2010.06.04
Time: 14:10:39
* +00001 = Adaptive Cruise Control installed (PR-8T4) (tempomat z radarem brak)
* +00002 = Ambient Lighting installed (PR-QQ1) (podświetlenie wewnętrzne? jest)
* +00004 = Acoustic Parking System Front installed (PR-7X2) (parktronic przód mam)
* +00008 = Acoustic Parking System Rear installed (PR-7X1/7X2) (parktronic tył mam)
* +00016 = Tire Pressure Monitoring System installed (PR-7K3/7K4/7K5) (systemu ciśnienia kół brak)
* +00032 = Sunroof installed (PR-3FE/3FR) (szyber brak)
* +00064 = Adaptive Air Suspension installed (PR-1BK) (zawieszenie brak)
* +00256 = Rain Sensor installed (PR-8N3) (sensor deszczu mam)
* +01024 = Seat Adjustment Front installed (PR-3PN) (siedzenia el. brak)
* +02048 = Seat Adjustment Rear installed (PR-5Z1) (siedzenia el. brak)
* +04096 = Multi-Function Steering Wheel installed (PR-1XW) (kier. wielofunkcyjna mam)
* +08192 = Lane Change Assistant installed (brak)
* +16384 = Lane Holding Assistant installed (brak)
* +32768 = Back-Up Camera installed (kamera cofania brak)
Kanał 01: 4096+256+8+4+2....
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu reszty....i tu moje kolejne pytanie co wpisać w kanale 02? Z góry dzięki za pomoc :-D w razie problemu mogę podać jeszcze kody wyposażenia.
1 Fault Found:
00003 - Control Module
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
Freeze Frame:
Fault Status: 01100101
Fault Priority: 5
Fault Frequency: 1
Reset counter: 167
Mileage: 172171 km
Time Indication: 0
Date: 2010.06.04
Time: 14:10:39
* +00001 = Adaptive Cruise Control installed (PR-8T4) (tempomat z radarem brak)
* +00002 = Ambient Lighting installed (PR-QQ1) (podświetlenie wewnętrzne? jest)
* +00004 = Acoustic Parking System Front installed (PR-7X2) (parktronic przód mam)
* +00008 = Acoustic Parking System Rear installed (PR-7X1/7X2) (parktronic tył mam)
* +00016 = Tire Pressure Monitoring System installed (PR-7K3/7K4/7K5) (systemu ciśnienia kół brak)
* +00032 = Sunroof installed (PR-3FE/3FR) (szyber brak)
* +00064 = Adaptive Air Suspension installed (PR-1BK) (zawieszenie brak)
* +00256 = Rain Sensor installed (PR-8N3) (sensor deszczu mam)
* +01024 = Seat Adjustment Front installed (PR-3PN) (siedzenia el. brak)
* +02048 = Seat Adjustment Rear installed (PR-5Z1) (siedzenia el. brak)
* +04096 = Multi-Function Steering Wheel installed (PR-1XW) (kier. wielofunkcyjna mam)
* +08192 = Lane Change Assistant installed (brak)
* +16384 = Lane Holding Assistant installed (brak)
* +32768 = Back-Up Camera installed (kamera cofania brak)
Kanał 01: 4096+256+8+4+2....
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu reszty....i tu moje kolejne pytanie co wpisać w kanale 02? Z góry dzięki za pomoc :-D w razie problemu mogę podać jeszcze kody wyposażenia.
Witajcie koledzy,
Jako, że kolega zapytał mnie o możliwość spolszczenia jego MMI w Audi A8 2004r., podjąłem kilka dni temu próbę, jednak z pewnymi problemami, no i niestety, ale aktualizacja nie doszła do skutku.
Wszystko super do momentu, robię tak: Wchodzę w Zielone menu, zaznaczam te trzy pozycje, które kolega tmr wymienił na początku tematu, później Return, Return, następnie Czerwone Menu --> SWUpdate --> Potwierdzam CD-Rom --> ukazują mi się dwie pozycje: "Standard" i "User-defined" --> wybieram Standard --> pokazuje mi się jakaś lista, całkiem na górze "MMI Hi" itd. oraz obok wszystkich N lub N/A --> więc zjeżam całkiem na dół i robię "Start download" --> i wyskakuje mi komunikat "No device is selected for update." Nawet po wejściu w "MMI Hi" na liście nic nie da się zaznaczyć, jest tam tylko Bootloader i Language bodajże. To samo jest w "User-defined". W zielonym menu zaznaczyłem "SWupdate manuell", "region code ignorieren", "disable eeprom update" (próbowałem jeszcze zaznaczyć "FP ignorieren" ale nic z tego).
Wersja: 5.1.50
Czy może mi któryś kolega obeznany w tym temacie pomóc?
Z góry bardzo dziękuję,
Pozdrawiam!
Jako, że kolega zapytał mnie o możliwość spolszczenia jego MMI w Audi A8 2004r., podjąłem kilka dni temu próbę, jednak z pewnymi problemami, no i niestety, ale aktualizacja nie doszła do skutku.
Wszystko super do momentu, robię tak: Wchodzę w Zielone menu, zaznaczam te trzy pozycje, które kolega tmr wymienił na początku tematu, później Return, Return, następnie Czerwone Menu --> SWUpdate --> Potwierdzam CD-Rom --> ukazują mi się dwie pozycje: "Standard" i "User-defined" --> wybieram Standard --> pokazuje mi się jakaś lista, całkiem na górze "MMI Hi" itd. oraz obok wszystkich N lub N/A --> więc zjeżam całkiem na dół i robię "Start download" --> i wyskakuje mi komunikat "No device is selected for update." Nawet po wejściu w "MMI Hi" na liście nic nie da się zaznaczyć, jest tam tylko Bootloader i Language bodajże. To samo jest w "User-defined". W zielonym menu zaznaczyłem "SWupdate manuell", "region code ignorieren", "disable eeprom update" (próbowałem jeszcze zaznaczyć "FP ignorieren" ale nic z tego).
Wersja: 5.1.50
Czy może mi któryś kolega obeznany w tym temacie pomóc?
Z góry bardzo dziękuję,
Pozdrawiam!
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam mam do was zapytanie i prosbe o podpowiedz, mam obecnie w swoim audi A6 2007 wersje MMI 5150 i nie wiem czy mam najpierw zaktualizować do wersji 5170 a nastepnie wrgac PL, czy od razu wgrac polski język. Pytam, bo tak naprawde nie wiem jakie poprawki zawiera wersja 5170 i czy warto ją wgrywać. Czy poprostu pozostac przy tej co mam? Obawiam sie tego, że po przejsciu na 5170 i wgraniu PL moze mi zaniknąc wiecej funkcji. Czy dobrze rozumuję? :lol:
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Od razu polskie menu. Tak na prawdę to nie chce Ci się czytać informacji z tym temacie, bo wszystko już zostało powiedziane i nie zadawał byś takich pytań.gargul2001 pisze:Witam mam do was zapytanie i prosbe o podpowiedz, mam obecnie w swoim audi A6 2007 wersje MMI 5150 i nie wiem czy mam najpierw zaktualizować do wersji 5170 a nastepnie wrgac PL, czy od razu wgrac polski język. Pytam, bo tak naprawde nie wiem jakie poprawki zawiera wersja 5170 i czy warto ją wgrywać. Czy poprostu pozostac przy tej co mam? Obawiam sie tego, że po przejsciu na 5170 i wgraniu PL moze mi zaniknąc wiecej funkcji. Czy dobrze rozumuję? :lol:
-
- Forum Audi A6 / A7
Po wgraniu PL na 5150 czy na 5170 MUSISZ w 90% przypadków zaprogramować MMI instalation list, gateway itd... wszystko co można było napisać w tym temacie zostało napisane...gargul2001 pisze:wiedziałem, że tak ktoś napsze no własie czytałem 2 razy całe forum i już poprostu zgłupiałem i sam nie wiem co mam robic, stad sie rodziło moje pytanie ale spoko dzieki wielkie za odpowiedz i pozdrawiam
To Dobrze Idzie
Kiedyś było mocno modzone 4F/3.0 BMK
Teraz jest 4G/3.0 CVUA
Nie wchodzę w dyskusje "Nie znam się, ale się wypowiem", proszę o uszanowanie tego jeśli ignoruję odpowiedzi nie poparte faktami, dowodami lub doświadczeniem.
Kiedyś było mocno modzone 4F/3.0 BMK
Teraz jest 4G/3.0 CVUA
Nie wchodzę w dyskusje "Nie znam się, ale się wypowiem", proszę o uszanowanie tego jeśli ignoruję odpowiedzi nie poparte faktami, dowodami lub doświadczeniem.
ja jak robiłem to pierwszy raz to nic nie musiał poprawiać. Tylko włączyć info o akumulatorze co jest opisane łopatologicznie w tym wątku i nie trzeba do tego vag-a.
Kierownica i cała reszta działała jak należy.
Dla tych co się boją utraty funkcji kierownicy i innych: a nie prościej spisać przed wgraniem PL kodowanie z vaga a potem jak nie będzie działać to tylko wkleić zapisany kod wyposażenia? Zajmie to dosłownie 3s a i tak większość musi włączać ukryte menu to i przy okazji ....
Kierownica i cała reszta działała jak należy.
Dla tych co się boją utraty funkcji kierownicy i innych: a nie prościej spisać przed wgraniem PL kodowanie z vaga a potem jak nie będzie działać to tylko wkleić zapisany kod wyposażenia? Zajmie to dosłownie 3s a i tak większość musi włączać ukryte menu to i przy okazji ....
niestey nie udało mi się wgrać polskiego menu do 5570. pliki od zygiego. zielone i czerwone menu aktywne. Robiłem wg instrukcji forumowicza tmr. Po wejściu w SWupdate (u mnie return i setup razem ) nie ma opcji manuell. identycznie jak miał McKansy. Jak to przeskoczyć?
No i udało mi się .
Teraz pozostało mi przywrócić brakujące elementy menu, tylko kurde nie zapisałem sobie jakie miałem na początku? czy mógłby mi ktoś wypisać jakie elementy menu można spotkać w naszych C6?
[ Dodano: 2010-07-28, 20:45 ]
No i poradziłem sobie
. od niedawna jestem na tym forum bo jestem świeżym posiadaczem C6 Avant. Od dłuższego czasu śledziłem temat spolszczenia i zaktualizowania MMi High w moim wozie zadałem nawet kilka pytań i kicha :-? , widzę że na tym forum ciężko o jakąkolwiek podpowiedź. A szkoda. Zastanawiam się dlaczego nikt nie chce się podzielić swoimi doświadczeniami. Postanowiłem zabrać się do roboty sam. Posiłkując się trochę forum bo jednak coś można wywnioskować wziąłem się do pracy. Zajeło mi to trochę czasu i dwa browarki :lol: . I Tak jak w temacie stwierdzam że Język Polski oraz zaktualizować MMI i co najważniejsze przywrócić brakujące funkcje można bez ingerencji VAG-a. Vag=a (u mnie Vag K+Can commander 1.4 Full) potrzebowałem tylko do uaktywnienia ''zielonego menu''. a reszte przywracamy w tym menu. Hmm?
No i udało mi się .
Teraz pozostało mi przywrócić brakujące elementy menu, tylko kurde nie zapisałem sobie jakie miałem na początku? czy mógłby mi ktoś wypisać jakie elementy menu można spotkać w naszych C6?
[ Dodano: 2010-07-28, 20:45 ]
No i poradziłem sobie

- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Haiko masz to na 6-tej stronie w moim poscie lub tutaj pod tym linkiem http://rapidshare.com/files/343068031/P ... y_Zygi.rar
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam po przeczytaniu wszystkich waszych bardzo przydatnych inforamcji zabrałem sie do wgrywania polskiego menu, mam pytanie moze komus sie to wyda smiszne ale gdy wchodze w czerwone menu (po wejsciu w zielone i zaznaczenie odpowiednich funkcji) i wyborze SWupdate w czerwonym, potem wybieram CDROM mam dwa katalogi ale nie mam zadnego SWUPDATE MANUELL, czy cos robie nie tak?, jak mam to zrobic?, z góry dziekje za odpowiedz, przeleciałem całe forum jeszcze raz i nie mogłem znalezc podobnego problemu, dlatego pisze, aha i jeszcze jedno dla zaintersowanych wczoraj byłem u znajomego w serwisie WV aby odblokowac zielone menu bo mialem zablokowane i podobno wczoraj pojawił sie Polski lektor do nawigacji (nie wiem ile w tym prawdy) ale podobno juz jest - plis o pomoc
Witamgargul2001 pisze:aha i jeszcze jedno dla zaintersowanych wczoraj byłem u znajomego w serwisie WV aby odblokowac zielone menu bo mialem zablokowane i podobno wczoraj pojawił sie Polski lektor do nawigacji (nie wiem ile w tym prawdy) ale podobno juz jest - plis o pomoc
Masz racje jest już polski lektor do mmi 2g ale też trochę sobie za niego życzą.
Na alledrogo wacha sie to od 500 do 750 zł.
tu macie link do filmiku prezentującego taką usługę (żadna reklama)
polski lektor
Może kiedyś wpadnie w nasze ręce

pzdr
Nice