Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 2.5 AFB] ÂŁańcuch pompy oleju i ustawienie vp44

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
adasadas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 2.5 AFB] ÂŁańcuch pompy oleju i ustawienie vp44

Post autor: adasadas » 20 cze 2010, 11:30

Witam, mam zasadniczo dwa pytania:
1) Czy znana jest posiadaczom 2.5 tdi awaria łyżwy napinającej łańcuch pompy oleju, tzn łyżwa pękła i łańcuch tarł o co tylko mógł. Wymiana łyżwy i łańcuch załatwi sprawę, czy atakować też napinacz i zębatki. Aha, nalot wozu to 430 tysi. Zębatki i napinacz wyglada ok. tzn rusza się.

2) Jak to możliwe że auto pali, nawet jeżdźi skoro przy zdejmowaniu rozrządu, zablokowaniu wału korbowego przyrządem w kadłubie silnika nie pokrywa mi się oznaczenie w kole vp44, wygląda na dziabnięte o 1 ząb w kierunku ATDC, śruby na fasolkach w centrum. Aż tak musiała mieć opuźniony kąt?

Szukam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Szukam » 20 cze 2010, 12:52

Ad1. Trudno ocenic stan elementow, ktorych nigdy nie widzialo sie w realu ... . Sam najlepiej ocenisz stan elementow z uwzglednieniem napedu walka rownowazacego.
Ad2. Przyczyne takich nastaw sprawdzisz Vagiem podczas montazu silnika. Proponuje posklaadac wszystko na blokady a dopiero gdyby wartosc kata mocno odbiegala od ok. minus 1* to sobie doregulujesz jak nalezy. Obecnie trudno wnioskowac z czego wynikalo przesuniecie, byc moze ktos kiedys omylkowo poluzowal nakretke centralna .

Awatar użytkownika
Ada
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ada » 20 cze 2010, 13:05

ad2.
Mozliwy jest rozruch na przestawionej pompie, wiem to z autopsjii.
Ale w moim przynajmniej wypadku, auto dośc mocno kopciło i na zimnym silniku był ciężki odpał, o dziwo na ciełym silniku auto nawet jeździło i paliło.
Było Ford Probe 2,5v6 KLZE
Było Audi TT 1,8 quatro
Jest Audi A6 2,5v6

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja