Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Jaki olej do BMW E36

Wszystko co dotyczy benzynowych A6/A7, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Jaki olej do BMW E36

Post autor: K@MiL » 14 cze 2010, 14:22

Witam!

Chciałem założyć sobie konto na stronie BMW ale tak sobie pomyślałem, że Was już znam i na Was mogę zawsze liczyć ;-) także do rzeczy: pacjent BMW E36 rocznik 1992, silnik 1,8 autko mojej ciotki :-) Ogólnie ciotka auto do mnie podesłała bym je do dobrego stanu doprowadził. Więc standardowa procedura czyli wymiana oleju i filtrów na początek. Więc się chciałem ciotki dopytać czy wie jaki olej był poprzednio... i to był błąd... potem żałowałem że w ogóle pytałem. Był lany jakiś olej do diesla... a potem co gorsza jakiś do maszyn dolewany... Ciotka stwierdziła olej to olej... Teraz się zastanawiam jaki mam wlać by nie narobić strat... Moim zdaniem teraz najlepszym wyborem będzie mineralny tylko o jakich parametrach? 15w/40? Czy inny? Pomóżcie jak możecie, naprawdę będę wdzięczny...

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 15 cze 2010, 17:26

K@MiL, może 10w-40 półsyntetyk ? Ja bym taki proponował. Myślę, że to by było dobre wyjście dla tego silnika. Nie jestem znawcą olei, więc może poczekaj jeszcze na rady "siedzących" w tym :lol:

PS. Ciotce należy się niezłe lanie za takie serwisowanie :lol: :evil:

Awatar użytkownika
dark79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dark79 » 19 lip 2010, 14:55

jak nie za pozno, to zalej go polsyntetykiem 10W-40 i tyle, mozesz zaproponowac ciotce zmiane po 3-4 tys tak na przeplukanie silnika i tyle, zalac go jakism markowym olejem i powinno byc ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja