Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2,5 TDI AYM 155KM] charczenie w misce olejowej

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spaluchwp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2,5 TDI AYM 155KM] charczenie w misce olejowej

Post autor: spaluchwp » 29 maja 2010, 10:18

Witam,

Panowie wczoraj składałem auto do kupy bo mi strzelił pasek wielorowkowy ( wina napinacza ) zalałem go płynami i świeżym olejem i zapaliłem jeszcze na kanale i usłyszałem dziwne charczenie w misce olejowej.

Pytanie brzmi to będzie kończąca już żywot pompa oleju ?? czy łańcuszek napędowy jeśli tak czy wymienię to od strony miski czy cały silnik trzeba rozbierać ??

A może to luźny "smok" dysza ssąca olej ??
Ostatnio zmieniony 29 maja 2010, 14:51 przez spaluchwp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
spaluchwp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spaluchwp » 29 maja 2010, 14:52

Już wszystko Wiem łańcuszek poprostu się obwiesił teraz pytanie czy jest tam jakiś napinacz czy wystarczy tylko wymienić łańcuszek ??

proszę o pilną odpowiedź

[ Dodano: 2010-05-29, 17:23 ]
napinacz jest juz poszukałem w sumie to tylko jego szczątki pytanie moje teraz brzmi jak to mądrze i łatwo zdemontowac i załozyc nowy??

[ Dodano: 2010-05-31, 11:03 ]
Czy naprawdę nikt nigdy z forumowiczów nie robił łańcuszka napędu pompy olejowej.

Chce tylko wiedzieć czy można bez ściągania przedniego pasa dojść do napinacza żeby go wymienić na nowy jeśli tak to jak do tego doszliście ??

Powiedzcie Mi też czy można kupić normalnie napinacz łańcuszka w sklepie motoryzacyjnym bądź w internecie (nowy oczywiście) czy tylko serwis AUDI mnie ratuje.

Aha jeszcze jedno pytanie bo po zdjęciu miski widać dwa "urządzenia" napędzane łańcuszkiem to bardziej środka silnika to pompa olejowa a to "urządzenie" bardziej od strony kierowcy to co ??

[ Dodano: 2010-06-02, 09:37 ]
Krótki podsumowanie po pierwszych 3 popołudniach żmudnego rozbierania w garażu.

- nigdy bym sie za to nie wziął jak bym wiedział że to tyle roboty mam zdjęty już rozrząd, koło pasowe, miskę, połowicznie przednią kapę wału korbowego i robota stanęła w miejscu.

Za cholerę nie mogę zdjąć nadstawki miski olejowej tej między blokiem silnika a miską.

Odkręciłem wszystkie możliwe śruby wokoło nawet przy skrzyni biegów. Przód tej nadstawki ładnie się rozchyla a tył czyli od strony skrzyni ni hu hu. Czy tam są jakieś bloczyki, sworznie, tuleje ??

Muszę to zwalić bo inaczej nie zdejmę kapy przedniej do końca i nie założę tego ramienia.

Nie wiem, dziś troszkę się jeszcze pomęczę, ale już opadam z sił ileż można rozkęcać silnik żeby wymienić głupie ramię napinacza łańcuszka. Projektanci AUDI przeszli samych siebie żeby akurat tam umieścić napinacz.

Może ktoś już to robił i pomoże troszkę ? :-(

[ Dodano: 2010-06-05, 10:05 ]
Dziękuje wszystkim za wyczerpującą i szybką pomoc. Jakoś sobie poradziłem auto wczoraj złożone wszystko działa jak należy, nie było łatwo. <ok>

adam-gdańsk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adam-gdańsk » 11 cze 2010, 18:44

spaluchwp, witam kolego mam do ciebie prośbę rozwaliłem miskę olejowa w audi a6 c5 2.5 tdi quattro 99r i mam pewien problem rozebrałem ja i pospawałem tylko mam problem z montażem. nie wiem jak to wytłumaczyć ale postaram się:P chodzi p małe metalowe coś sztuk 3 albo 2 u mnie było 2 chyba ze 1 zgubiłem z jednej strony okrągłe a z drugiej strony wycięty taki kwadracik nie mam pojęcia co to jest i jaka role pełni jeśli się nie mylę to to idzie gdzieś przy czujniku poziomu oleju od wewnątrz na tych bolcach ale nie jestem pewny proszę o pomoc bo nie wiem co robić chciałbym złożyć do kupy ale nie wiem czy mogę to olać pozdrawiam

Awatar użytkownika
spaluchwp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spaluchwp » 12 cze 2010, 08:17

Chętnie bym pomógł ale bladego pojęcia nie mam o czym ty mówisz :-/ określ bardziej w którym miejscu się to znajduje zamieść ewentualnie zdjęcie

Może to troszkę pomoże Obrazek

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja