Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] problem z centralnym/glosnikami/oknami/podswietlanie

Elektryka
ODPOWIEDZ
AlFr3D
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] problem z centralnym/glosnikami/oknami/podswietlanie

Post autor: AlFr3D » 27 maja 2010, 00:50

Witam,
Mam mały problem :| a w sumie to kilka.
auto kupiłem w takim stanie i poprzedni właściciel ma to naprawić na jego koszt ale czeka na części.
Mianowicie, przy wszystkich drzwiach nie działa opuszczanie szyb, w przednich drzwiach nie działają głośniki, podświetlanie w drzwiach. przycisk do otwierania drzwi działa ale do zamykania nie i cały czas świeci się na czerwono. wyświetlacz pokazuje otwarte prawe przednie drzwi cały czas (lekko przygasł od góry, da się to jakoś naprawić??). nie działają światła w podsufitce z przodu i z tylu ale podświetlanie przycisków działa (bezpieczniki i żarówki są ok), światełka w bagażniku działają. czasami centralny nie otwiera wszystkich drzwi z kluczyka (tylko kierowcy) tak samo jest z zamykaniem (z bagażnika otwiera i zamyka wszystkie bez problemu). centralny z pilota nie działa (sprawdzałem na szybko jedna metodę programowania kluczyka która nie zadziałała jutro będę kombinował, mam wszystkie kluczyki w jednym baterie wymieniona) czy to możne być awaria modułu comfort (dziekuje za poprawienie mnie :))? zdejmowałem boczek od strony kierowcy (auto irl czyli po prawej stronie) wszystkie styki i kable znajdujące się tam wyglądały ok. el. lusterka działają. wszędzie sucho.
Forum przeszukałem ale nigdzie nie moglem znaleźć tylu "dolegliwości" w jednym miejscu :P
serdecznie dziękuje za wszystkie porady/odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, 07:58 przez AlFr3D, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8 125KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Fascynat » 27 maja 2010, 01:32

Comfort kolego Comfort...

AlFr3D
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AlFr3D » 27 maja 2010, 13:52

maly update:
kluczyk nadal sie nie programuje, przycisk do zamykania centralnego w drzwiach od kierowcy jest poprostu lekko czerwony :P. pozniej biore sie za rozebranie zamka ( chwilowy brak odpowiednich kluczy) bo jestem pewnien prawie na 100% ze to styki jakies. modul udalo mi sie wydostac i byl suchutki, zero wody, kable ogladalem i wygladaja OK, nie posiadam w chwili obecnej miernika wiec nie mialem jak pomierzyc czy przewodza prad czy nie. z rana komp pokazywal ze drzwi sa zamkniete, po paru razach problem powrocil wiec to napewno styki w zamku. czy modul comfort ma cos wspolnego z glosnikami w przednich drzwiach?? staram sie dojsc do rozwiazania problemu. zamowilem sobie kabel wiec jak cos to w przyszlym tyg bede mogl podpiac pod kompa.

Edit:
Glosniki z przodu dzialaja, w radiu balans byl ustawione na maxa na tyl :P
codziennie czlowiek uczy sie czegos nowego :P

adam-gdańsk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adam-gdańsk » 10 cze 2010, 20:26

kolego to zapewne tak zwany pakiet komfort być może dostała tam się woda i zrobiło się zwarcie

AlFr3D
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AlFr3D » 11 cze 2010, 10:31

moduł niby suchy, ostatnio doszedł mi kabelek i gdy podpinam pod vaga wyskakuje mi błąd w drzwiach pasażera, kasuje go ale gdy tylko otworze któreś z drzwi znowu się pojawia. koledzy gdzie w vag-com mogę sprawdzić cokolwiek co jest związane z podświetlaniem wewnątrz kabiny, znaczy zczytać błędy bo się nie pali.

Boldos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Boldos » 13 cze 2010, 22:48

Kolego w ten weekend przeszedłem przez to wszystko co opisałeś + u mnie zwariował jeszcze alarm włanczał się bez powodu. Zaczołem własnie od modułu okazało sie ze tam wszystko gra suchutko i nigdy nie widział wody, więc od razu zabrałem sie za mikrostyki w dzwiach kierowcy i pasazera problem tkwił w tych drugich ten mały skurczybyk się zacinał i wszystko przez to wariowało, wyczyściłem poskładałem problem znikł. Proponuje tam zajrzec.

pozdrawiam.

AlFr3D
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AlFr3D » 14 cze 2010, 12:35

hmmm miało by to po części sens, tylko po wykasowaniu błędu vagiem i otworzeniu obojętnie których drzwi błąd pojawia się na nowo lecz komunikat mówi tylko o drzwiach pasażera ( fajnie by było jak by jeszcze mówił które to dokładnie :P) czy otworze tył, czy przód ten sam błąd wyskakuje, ale skoro kolego mówisz ze przez jeden mikro-styk cala reszta możne wariować na pewno to sprawdzę. Dzięki śliczne za podpowiedz.

[ Dodano: 2010-06-14, 19:57 ]
Witam koledzy,
dzis zmienilem kodowanie w aucie lecz to nic nie dalo. oto bledy z vaga:
software coding: 09456

5 faults found:
01570 - turn-off delay: terminal 15
29-00 - short to ground
01559 - drivers door
59 - can't unlock
01560 - passenger door
59-10 - can't unlock - intermittent
01560 - passanger door
61-00 won't de-safe
01581 - incorrect component detected
35-00 - -

wiec tak, pierwszy błąd nie chce się wykasować za pierwszym razem, reszta znika za pierwszym lecz po otwarciu którychkolwiek drzwi na nowo wyskakują(oprócz kierowcy, one maja swój świat:P. ostatni błąd pokazał się tylko raz i to po zmianie softcod'u. zaznaczam ze samochód jest z kierownica po prawej stronie. ktoś pomoże w rozszyfrowaniu tych tajemnych kodów??;>:P
angielskie tłumaczenie znam, chodzi o to czy to jeden zamek możne powodować tyle zamieszania czy tez moduł sam w sobie?
z góry dziękuje :)

[ Dodano: 2010-06-20, 15:11 ]
autko naprawione :D:D:D okazało się ze warsztat w którym auto było chyba umyślnie podłączył źle kabelki do kostki przy module, po poprawnym podłączeniu wszystko zaczęło chodzić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja