Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Econ świecący się cały czas..

Elektryka
ODPOWIEDZ
migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2012
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[A6 C5] Econ świecący się cały czas..

Post autor: migolc » 08 cze 2010, 00:21

Witam ponownie.
Nadal nie rozwiązałem mojego problemu, którym jest nie działająca klima.. Otóż wymieniłem już wiatrak na nowy, uzupełniłem czynnik, oraz wymieniłem czujnik ciśnienia klimatyzacji (bodajże) G165 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1051413242 i nadal świeci się ECON cały czas.. Wygląda to tak, po przekręceniu kluczyka (ale nie odpaleniu auta) można wyłączyć ECON lecz po 1sec zapala się on ponownie i już świeci się cały czas.. Czyli wygląda to tak jakby dostał sygnał z jakiegoś czujnika, że coś jest nie tak, i nie pozwala załączyć klimy.. Dodam, że mam nowszy model sprężarki, z zaworkiem w środku i takim kółkiem http://www.allegro.pl/item1065635930_sp ... a4_a6.html
Czekam na jakieś pomysły.. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mucia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mucia » 08 cze 2010, 00:37

Witam, nie znam twojego problemu ale może sprawdź vagiem ,,klimatronik , bo może on jest uszkodzony ?, chyba że masz już to za sobą. Ps zapnij przycisk ,,AUTO i zobacz co będzie.

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 08 cze 2010, 00:41

Panel climatornica jest w bdb stanie i w 100% sprawny... Vag pokazał błąd 819, z tego co się dowiedziałem to w 99% czujnik ciśnienia klimatyzacji.. Wymieniłem go, niestety bez rezultatów.. Jak możesz to rzuć okiem na moje stare posty to będziesz bardziej "w temacie". Dzięki.

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 08 cze 2010, 11:22

kuna, czytaj uważniej, pisałem na początku, że uzupełniłem czynnik...

[ Dodano: 2010-06-09, 00:08 ]
Pomoże ktoś...?

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 09 cze 2010, 16:10

Sorry, ale nie miałem nic złego pisząc to co zacytowałeś.. Po prostu miałeś spojrzeć na moje stare posty to byś się trochę więcej dowiedział na temat tego co już robiłem, co sprawdzałem itp.. Potem tylko dodałem, że pisałem już, że czynnik był uzupełniany...
Co do klimy to jutro jadę do elektryka, zobaczymy co on na to powie... Pozdr

Awatar użytkownika
kameleon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kameleon » 09 cze 2010, 17:29

Witaj,

Ja ostatnio też się borykam z podobnym problemem tyle że u mnie czasami klima się załącza. Po podpięciu VAGa wywaliło błąd sporadyczny czujnika ciśnienia i błąd sporadyczny braku komunikacji ze sterownikiem silnika, zwarcie masy - czy jakoś tak. Czujnik już wyeliminowałem ponieważ było już mało czynnika i nabicie klimy pomogło, ale co do drugiego błędu to jestem umówiony z mechanikiem i ma mi sprawdzić instalację. Może u Ciebie będzie podobnie bo jeżeli czujnik masz nowy i klima pełna to pewnie została tylko ta opcja warto sprawdzić. Mechanik pokazywał mi że te kable są na podszybiu w takiej czarnej skrzynce po stronie kierowcy.

pozdrawiam
Kameleon

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 10 cze 2010, 14:24

To post z mojego podobnego tematu:
a6-c5-klima-nie-dziala-vt22331.htm#245296

"Miałem ten sam problem. Kupiłem czujnik (biały) z tej aukcji za 24zł i taki sam rezultat. Econ gasł na sekundę po czym znowu się zapalał. Okazało się, że czujnik jaki potrzebowałem wygląda tak samo tzn. ma identyczny kształt ale jest czarny no i kosztuje 200zł a nie 24 :) . Po wymianie klima śmiga, Pzdr"

I tu zaczynam się poważnie zastanawiać... :-|

[ Dodano: 2010-06-15, 17:49 ]
Problem rozwiązany.. Przyczyną był właśnie owy czujnik. Nr seryjny musi być IDENTYCZNY ze starym.. Nie dajcie się nabrać na jakieś zamienniki itp... Pozdrawiam

waletosw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: waletosw » 27 cze 2012, 23:53

witam miałem ten sam problem z econ ale dzięki pomocy kolegi 'migolc' doszedłszy do tego ze po ostatniej wymianie rozrządu ktoś przy składaniu przodu zapomniał podłączyć wtyczkę pod lewa lampa i tyle pierdoła a tyle nerwów mnie kosztowała

-Gość-

Post autor: -Gość- » 08 lip 2012, 00:39

Witam rowniez! Ja ostatnio mialem ten sam problem ze swiecacym Econ a polski vag 4.9 pokazal mi blad 819 nieznany blad zwarcie do masy a przy naciskaniu guzika Econ wyskakiwaly nastepne bledy ale je moglem skasowac lecz ten 819 wciaz pozostawal po kasowaniu bledow.Nastepne bledy to 2570,771,1278 .Okazalo sie ze dwa przewody od czujkika temperatury ktory znajduje sie na grubym wezu gumowym z prawej strony silnika gdy stoimy przodem do auta mialy przerwana izolacje przy samej wtyczce do czujnika i stykaly sie robiac zwarcie.Wystarczylo je tylko zaizolowac osoba kawalkiem tasmy izolacyjnej i klima znowu sprawna a stalo to sie w ten sposob gdy poprzedni wlasciciel odlanczal od tego czujnika chip tuning ktory byl wpinany do czujnika temperatury a w droga czesc chipa wpinana jest wtyczka ktora normalnie idzie do czujnika.Moze sie komus przyda !

Lubelak 85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lubelak 85 » 10 paź 2016, 20:49

Witam, mam podobny problem posiadam a6c6 2.0 tdi 2005r w ktorej padla pompa oleju ;) wymienilem ja razem z rozrzadem ... wszystko dziala ale przestal pracowac od tak nawiew, spr na krotko dmuchawe- dziala. Na wyswietlaczu w kabinie da sie zmieniac predkosc ale nic to nie daje. Gdzie mam szuakc przyczyny prosze o pomoc, dodam ze przed naprawa wszystko bylo ok .
Siema all

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja