Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 1,8T ] strumienica

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Mandaryn112
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 1,8T ] strumienica

Post autor: Mandaryn112 » 08 sie 2008, 12:03

mam pytanie.....

ostatnio moj mechanik wspomnial cos ze moj katalizator moze byc juz mocno zapchany.....

fakt jakos ostatnio auto jest mulowate......

a kilka dni temu bylem na badaniu technicznym i pan powiedzial ze spaliny mam kiepskie.....

no i jak tak pomyslec to moze faktycznie ten katalizator juz do bani.....

a moje pytanie jest czy jak mam turbine..... to moge zamiast katalizatora wstawic strumienice....???

Roach
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Roach » 12 sie 2008, 10:26

Oczywiście, że tak. Strumiennice montują w miejsce katalizatora i nie ma nic do rzeczy z turbem. Silnik będzie swobodniej oddychał.

Ja jak wywaliłem sam katalizator, to silnik odżył. Szczególnie na wyższych obrotach. Spalanie też odrazu spadło o ponad 5%.

Awatar użytkownika
kylo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kylo99 » 12 sie 2008, 17:21

Roach pisze:Ja jak wywaliłem sam katalizator, to silnik odżył. Szczególnie na wyższych obrotach. Spalanie też odrazu spadło o ponad 5%.
no to teraz pali duzo mniej he he 5% :lol:

markdania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: markdania » 17 sie 2008, 18:12

a sa zamienniki do Audi A6 2,4 bedzyna chodzi mi o idealny rozmiar wyciagam katalizator i bez ciecia kabinowania zakladam stumienice w miejsce katalizatora czy wiaze sie to ze spawaniem cieciem i przerabianiem wydechu !!! Pozdrawiam
marek

macieja910

Post autor: macieja910 » 17 sie 2008, 22:22

Jezeli strumiennica nie bedzie roznila sie dlugoscia od katalizatora to spawac czy ciac nie trzeba bedzie. Wazne tez zeby przekroj rury byl taki sam jak strumiennicy. W audi o ile pamietam to jest 50 mm ;-)

Arek_R
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arek_R » 20 sie 2008, 07:50

Strumiennica jest fajna sprawa, daje fajny dzwiek i zwieksza elastycznosc silnika. Niesety spowodu stosowania kolejnych sond Lambda za katalizatorami w wielu autach nie mozna jej stosowac.

dziki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziki » 21 sie 2008, 19:02

Ogólnie strumienica jaką kupisz na allegro za 50 pare złotych to nadaje sie tylko do jednego.
Stumienica jeżeli ma działać i nie szkodzić silnikowi miusi być odpowiednio dobra do konkretnego silnika, konkretne wymiary itd.
Im słabsze hamulce tym dalej zajedziesz

Awatar użytkownika
daniel2207
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2001
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: daniel2207 » 21 sie 2008, 22:40

Roach pisze:Oczywiście, że tak. Strumiennice montują w miejsce katalizatora i nie ma nic do rzeczy z turbem. Silnik będzie swobodniej oddychał.

Ja jak wywaliłem sam katalizator, to silnik odżył. Szczególnie na wyższych obrotach. Spalanie też odrazu spadło o ponad 5%.

Jesli tak myslisz to odwiedz hamownie i sprawdz ile to ci "mocy"dodało.
A przy wyzszych obrotach to ona tylko głosniej chodzi i tyle.
Sama strumiennica duzo ci nie da.A w niektórych przypadkach nawet obniza moc silnika.mniejsze spalanie - dobre.

Arek_R
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arek_R » 22 sie 2008, 09:00

Tak zgadzam sie z przedmowca, na mniejsze spalanie nie licz. Moze sie poprawic dynamika auta poniewaz twoj katalizator jest zapchany. Ja uwazam ze najprosciej jest znalesc dobry warsztat tlumikarski tam maja strumiennice najczesciej dobiora dobra i zaloza. Tak robilem w dwoch poprzednich autach. Strumiennica jakiej nie powinnienes sie wstydzic powinna kosztowac jakies 100-150pln.

Awatar użytkownika
pawel1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: pawel1 » 03 wrz 2008, 22:07

koledzy mają rację ja przy a4 1.8 125km wyciąłem kata ale stumiennicy nie zakładałem tylko jako zamiennik dałem rurę o takich samych wymiarach jaka idzie do tłumnika bo znajomy mechanik mi powiedział że strumiennica to ściema i daje tylko ładny dzwięk i potem efekt był taki iż do 4000obr zbierał się szybciej póżniej różnicy nie ma i pali 5l więcej pali efekt tego jest do du... ja na twoim miejscu zainwestowałbym w nowy katalizator pozdro <ok>

krotos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krotos » 17 maja 2009, 08:38

Witam niedawno miałem problem z wydechem stąd też czytałem wszystkie możliwe posty na a6 bądź a4 klub. Jeżeli chodzi o wydech - piszę konkretnie - strumiennic się nie ładuje chyba że takie po 1500 zł od sztuki gdyż po pewnym czasie się po prostu rozlatują to pierwsze a drugie trzeba odpowiednio dobrać.... jak już się bierze te dziadowskie. Jeżeli kogoś stać na katalizator to powinien wstawić nawet takie uniwersalne jeżeli nie to rura rurą moi drodzy ale żeby to miało ręce i nogi to powinny być tłumiki przelotowe -> ja tak mam i jestem bardzo zadowolony. -> zaznaczam nie mam sond za katami tylko przed :D !!. Wcześniej miałem same pozostałości po katach czyli same metalowe puchy -> nie powiem dźwięk był bardzo sympatyczny szczególnie około 23-24.00 przy zapalaniu i puszczaniu auta na wysokie obroty wtedy wszędzie w okolicy światełka w domach się zapalały -> a teraz po mojej przeróbce brak mi tego :( -> ale warto ludzie z czasem dojrzewają ;/. Polceam old-car kochanów niedaleko Krakowa. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja