Witam ponownie
Autko dopiero kupione, ale pytam od razu o wszystko co mnie niepokoi.
Mianowicie podczas przyspieszania na kazdym biegu oprocz silnika słychac dziwny dzwiek ktory przypomina wjechanie na bardzo chropowata nawierzchnie.
Tak jakby cos pod spodem zaczynało delikatnie wibrować lub cos.
Przekrocze 2400 obrotów i cisza, znowu tylko mruczenie silnika.
Skrzynia chodzi bardzo dobrze, nie szarpie.
Pytanie na pewno z tych trudniejszych, ale każda sugestia mile widziana.
Pozdrawiam i dziekuje
Marcin
[a6 c6]Dziwny dzwiek podczas przyspieszania 2000-2400 obr
[a6 c6]Dziwny dzwiek podczas przyspieszania 2000-2400 obr
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 20:53 przez neo61uk, łącznie zmieniany 1 raz.
Audi 'used to' rulezzz... but not anymore...
No własnie nie jestem pewien czy to skrzynia
Na postoju wrzucilem na P i dodalem gazu do okolo 2300 i takze bylo to slychac tyle ze bardzo krotko bo nie ma obciazenia, podczas jazdy jest dluzej bo powoli przechodzi przez te obroty.
W czwartek jestem juz umówiony w serwisie Audi
Poprosilem o sprawdzenie wszystkiego wlacznie z ewentualna wymiana oleju w skrzyni jesli bedzie potrzeba.Ciekawe czy znajda co tak drzy.
Dzisiaj zaczalem nawet myslec czy to moze byc tlumik albo jakas oslona, zawsze w tym samym momencie- to jest ciekawe.
Olej w skrzyni wymieniany byl 25tys mil temu, wiec jakies 40tys km.
Wymiana powinna byc co 60 wiec jakies 20 jeszcze mam.
Ale czekac nie bede, jesli tylko powiedza ze trzeba.
Dzieki i pozdro.
p.s.Nawet moja zona to slyszy(ewenement) i mowi ze dzwiek jest dokladnie jakbym jechal po chropowatej nawierzchni
Na postoju wrzucilem na P i dodalem gazu do okolo 2300 i takze bylo to slychac tyle ze bardzo krotko bo nie ma obciazenia, podczas jazdy jest dluzej bo powoli przechodzi przez te obroty.
W czwartek jestem juz umówiony w serwisie Audi
Poprosilem o sprawdzenie wszystkiego wlacznie z ewentualna wymiana oleju w skrzyni jesli bedzie potrzeba.Ciekawe czy znajda co tak drzy.
Dzisiaj zaczalem nawet myslec czy to moze byc tlumik albo jakas oslona, zawsze w tym samym momencie- to jest ciekawe.
Olej w skrzyni wymieniany byl 25tys mil temu, wiec jakies 40tys km.
Wymiana powinna byc co 60 wiec jakies 20 jeszcze mam.
Ale czekac nie bede, jesli tylko powiedza ze trzeba.
Dzieki i pozdro.
p.s.Nawet moja zona to slyszy(ewenement) i mowi ze dzwiek jest dokladnie jakbym jechal po chropowatej nawierzchni
Audi 'used to' rulezzz... but not anymore...
- Sebastian.B
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
"Olej w skrzyni wymieniany byl 25tys mil temu, wiec jakies 40tys km.
Wymiana powinna byc co 60 wiec jakies 20 jeszcze mam" ?
Dziwne ja też mam skrzynię tiptronic i kiedy w salonie zapytałem o wymiane oleju powiedziano mi, że skrzynia jest bezobsługowa.
Tak wiec jakim cudem wymienili Tobie olej? :roll:
Wymiana powinna byc co 60 wiec jakies 20 jeszcze mam" ?
Dziwne ja też mam skrzynię tiptronic i kiedy w salonie zapytałem o wymiane oleju powiedziano mi, że skrzynia jest bezobsługowa.
Tak wiec jakim cudem wymienili Tobie olej? :roll:
Olej w Tiptronicu i Multitronicu się wymienia! (wg ASO). Problem w tym że są to oleje oznaczone kolorami i trudno znaleźć zamienniki, a najdroższe podchodzą nawet pod 200 PLN/1L... U mnie ASO też wskazuje wymianę co 60 tys. km. Koszt pod 2 tys. zł Pojadę jednak najpierw do jakiegoś wyspecjalizowanego w autmatach warsztatu i zapytam czy są zamienniki i ASO nie naciąga trochę...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Zgodnie z zaleceniami producenta, czyli w naszym przypadku ZF.
Zaleca się wymianę oleju w zależności od warunków jazdy co 80 000 - 120 000 KM lub 8 lat
Zaleca się wymianę oleju w zależności od warunków jazdy co 80 000 - 120 000 KM lub 8 lat
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, 09:54 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja kupilem 25dm3 oleju do tiptronica wraz z firltrem za ok 100funtow w eurocarparts.co.uk , dwa razy juz samodzielnie wymienilem tylko olej metoda statyczna, za tydzien lub dwa wymienie go jeszcze raz, ale teraz z filtrem oleju i uszczelka pod miske olejowa. Sama wymiana zabiera mi 1-1.5h, a jestem raczej laikiem w tych sprawach. Potrzebne sa dwie koncowki szesciokatne, klucz dynamometryczny od 40 Nm do 80Nm, Vag, 100ml strzykawka za 4pln i 50cm gumowej rurki na strzykawke. Polecam samodzielna wymiane Mnie trzy-wymiany statyczne w tym miesiacu kosztowac beda troche ponad 100 funtow.
W ramach ciekawoski dodam iz w Audi Bury St.Edmunds za sprawdzenie poziomu i dolanie chcieli 110 funtow, natomiast za jedna statyczna wymiane 220 funtow. W podrzednym warsztacie wymiana kosztuje 100 funtow.
Pozdrawiam
W ramach ciekawoski dodam iz w Audi Bury St.Edmunds za sprawdzenie poziomu i dolanie chcieli 110 funtow, natomiast za jedna statyczna wymiane 220 funtow. W podrzednym warsztacie wymiana kosztuje 100 funtow.
Pozdrawiam