Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 2,7 TDI] felgi 18 - komfort

Koła, felgi i opony
sme
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 2,7 TDI] felgi 18 - komfort

Post autor: sme » 09 maja 2010, 22:03

Witam,

już chyba miesiąc szukam fajnych felg. Finalnie zatrzymałem się na OZ Michelangelo 10. Nie wiem jeszcze czy srebrne czy z czarnym wypełnieniem: http://www.felgi-opony.com/felgi/alumin ... _7_33.html opony Goodyear Eagle F1 http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/1086 ... __zr.htmlx
Jakie ET tych felg powinno być do naszych A6?

I jak już udało mi się wreszcie wybrać felgi i opony to poczytałem dużo na forum o komforcie jazdy na takich rozmiarach i oponach 245. Od najbardziej skrajnych opinii na NIE, że na koleinach wyrywa kierownicę, że każda dziura to jak odgłos jakby koło zostało za samochodem, zdecydowanie większe zużycie zawieszenia itd. Zacząłem się zastanawiać czy jest sens wogóle zmieniać felgi. Mam 16 te co standardowo wkładają do A6 i super komfortowo się na nich jeździ. Dużo jeżdżę z Katowic do Wawy i komfort jest dla mnie ważny. Z drugiej strony słabo ten samochód wygląda na 16.

Stąd też prośba o opinię czy rzeczywiście jest tak strasznie na 18? Lub czy np założenie opon 225 na te 18 zmiejszy problem na koleinach. Obecnie na felgach 16 mam opony 225/55.

Chciałbym już w tym tygodniu załatwić sprawę i albo kupić felgi 18 plus opony. A jak mnie bardzo nastraszycie to i tak muszę kupić nowe gumy na 16 i będą to Goodyear Eagle F1. Jeśli okaże się, że nie będzie tak strasznie na tych 18 to wygląd na tych 18 OZ wygra nad zmniejszeniem komfortu. :-))

Dzięki.
Sme

Voytec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Voytec » 09 maja 2010, 22:18

sme, Jeśli mogę coś doradzić ...ja jezdziłem na 225/35/19 i nie miałem żadnych kłopotów z koleinami czy też trakcją.Gorsza sprawa z dziurami.Tak straciłem dwie opony notabene dość drogie w tym rozmiarze.
Zdecydowanie nie polecam na nasze drogi tego rozmiaru. :cry:
Mam też przy innym aucie załozone 245/45/18 i uważam że to już jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie na nasze drogi.16 są dobre na zimę :-)
Co do komfortu to zawieszenie audi nadrobi a na autostradzie taka 18 z 16 nie ma porównania :-)

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: alukard » 10 maja 2010, 13:34

kupuj opony z prostym bieżnikiem nie choinką

Awatar użytkownika
stanyor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stanyor » 10 maja 2010, 13:54

sme ja też miałem taki sam dylemat. No ale zaryzykowałem i przesiadłem się z 16" na 18" i nie do końca jestem przekonany czy był to dobry pomysł. Faktem jest, że samochód wygląda o niebo lepiej, niestety to co mnie boli to jazda po naszych drogach. Nie muszą być dziurawe wystarczą nierówności i wszystkie plastiki w środku zaczynają trzeszczeć.

Aha i jeszcze jedno: jeżdżę na oponach 225/40

strzala
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: strzala » 10 maja 2010, 14:06

Ja zostałem przy 16tkach jak przewidziała fabryka, bo jeżdżę po polskich drogach, są tańsze, mam wątpliwości czy szersze nie miałyby złego wpływu na multitronika, z resztą z takimi 205/55/16 już kupiłem wiem jak się na nich jeździ.
Zauważyłem, że każdy cal więcej to cena dobrych opon wzrasta o 150-300zł na sztuce. Podobnie przy felgach cal więcej - stówa drożej w najlepszym przypadku. A w sąsiednim temacie kolega podał zdjęcie http://modnyfason.w.interia.pl/babel.JPG co go niestety spotkało. Przy 16tkach prawdopodobieństwo takiej przygody maleje.
...jestem wolnym człowiekiem, mogę mówić co myślę i nie myśleć co mówię ...

mcoupe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mcoupe » 10 maja 2010, 15:04

stanyor pisze:sme ja też miałem taki sam dylemat. No ale zaryzykowałem i przesiadłem się z 16" na 18" i nie do końca jestem przekonany czy był to dobry pomysł. Faktem jest, że samochód wygląda o niebo lepiej, niestety to co mnie boli to jazda po naszych drogach. Nie muszą być dziurawe wystarczą nierówności i wszystkie plastiki w środku zaczynają trzeszczeć.

Aha i jeszcze jedno: jeżdżę na oponach 225/40
W C6 żeby średnica była zbliżona do oryginału powinno być 225/45 (na takich jeszcze da się jeździć), ewentualnie 245/40. Przy profilu opony 225/40 można by powiedzieć, że to prawie jak jeździć na 19... Trzeba też pamiętać, że C5 ma nieco mniejszą średnicę koła, dlatego lepiej nie porównywać 18 w C5 i C6 (jak niektórzy to robią).

Awatar użytkownika
pama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Tomasz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pama » 10 maja 2010, 18:01

sme,
ja mialem ten sam dylemat.

z 16 zmienilem na R17 ET 42 225/50

Gdzies pisalem na ten temat, poszukaj w moich postach:))

Jest rewelacja.. woda.. opona tnie kaluze jak idzie..:)))

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 10 maja 2010, 18:16

Cięzko jednoznacznie doradzic, kazdy ma inna granice dyskomfortu. Ja osobiscie zostalem przy 17" i wiekszych juz nie zaloze. Chociaz w piwnicy leza 4szt 19" z opnami , masz troche daleko bo mogłbys przymierzyc. Zobaczyc roznice w prowadzeniu i sprawdzic co na to duposensory. Testy na własnym aucie to jednak nalepsza droga do wyboru rozmiaru opon.

sme
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sme » 10 maja 2010, 20:49

Dziękuję za odpowiedzi. Miałem wcześniej vectre C GTS na bardzo twardym zawieszeniu i kołach 17". Jak wsiadłem do audi na obecnych kołach to poczułem ulgę. Więc z dużym prawdopodobieństwem pozostanę przy 16. Dużo jeżdżę i komfort jest dla mnie ważny. Co do przyjemności na autostradzie to w moim regionie jest tylko jedna (A4) i jeżdżę nią 2x w roku.

Widzę jeszcze ostatnią szansę na test. Może Stanyor mnie przewiezie po sąsiedzku i wtedy przeżyję to na własnej skórze.
:)
Pozdr.

Awatar użytkownika
stanyor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stanyor » 11 maja 2010, 08:24

sme pisze:Widzę jeszcze ostatnią szansę na test. Może Stanyor mnie przewiezie po sąsiedzku i wtedy przeżyję to na własnej skórze.
bardzo chętnie zapraszam na przejażdżkę, tylko niestety nie prędko bo wczoraj wieczorem miałem bliskie spotkanie z dziurą: opona prawa przód rozerwana, felga chyba tylko do prostowania (mam nadzieję), opona prawa tył raczej ok, felga do prostowania :cry:
Dwie godziny czekałem na policję. Po czym okazało się, że patrol, który przyjechał zjawił się tam przypadkiem bo nikt im nic nie zgłaszał (dzwoniłem na 997). Policjant po obejrzeniu dziury stwierdził krótko "masakra", porobił zdjęcia i tyle. Teraz musze walczyć o jakieś odszkodowanie od zarządcy dróg :-(
Sorry za off top ale ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie? Jeszcze nigdzie nie dzwoniłem bo urzędasy pewnie piją teraz kawę i nie wolno im przeszkadzać :-P

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 11 maja 2010, 08:36

stanyor,
jak przy normalnej szkodzie z OC tylko, ze trzeba sie samemu pofatygowac do zarzadcy drogi i wypelnic zgloszenie.

Awatar użytkownika
stanyor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stanyor » 11 maja 2010, 08:59

ArabaT pisze:wypelnic zgloszenie.
rozumiem, że są już przygotowani i mają gotowe druki :shock: w sumie się nie dziwię taki druk jest na pewno tańszy niż worek asfaltu ;-)

jeszcze jedno pytanie: na jakiej podstawie ocenią wysokość szkody: przyślą jakiegoś rzeczoznawcę czy mam sobie go załatwić we własnym zakresie?

mariush
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariush » 11 maja 2010, 20:37

Fajne te felgi, ale juz widze, ze trudno bedzie sie je czyscilo (duzo zakamarkow i ostrych zalaman).
Ja na Twoim miejscu poszedlbym w 17". 18" jest na pewno super w wygladzie, ale nie na nasze drogi.
W 17" powinienes miec jeszcze calkiem fajny profil bo to c6.

Co do opon:
- chyba troche wiekszy indeks nosnosci potrzebujesz
- F1 GSD3 moja ulubiona oponka bo mialem w poprzednim samochodzie ale odradzaja (zreszta ktos pisal wyzej) kierunkowe opony do a6 m.in. ze wzgledu na zabkowanie. Poza tym to naprawde mocno wychodzacy wzor wiec bedziesz chcial dokupic 1 czy 2 szt i pewnie juz to nie bedzie mozliwe
Poza tym zmienilem opony kierunkowe na asymetrycznie niekierunkowe i przestalo mnie wozic w koleinach i IMO wlasnie przez wzor bieznika
A przy zmianie opon zmienil sie tez znacznie komfort wiec w tym celu takze polecam Ci Continentale ContiSport3
Pozdrawiam,
Mariusz

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 12 maja 2010, 15:41

Po pierwsze 17' 215/40 to znacznie gorzej niż 18 ' 245/40 :) czasmi warto sobie przemyśleć a nie pierdoły pociskać :)

Po drugie o wyborze - jaki rozmiar felgi itp. decyduje :

- jakim kierowcą jesteś ( czy taka tępa strzała czy rozważny )
- gdzie mieszkasz i jak często i gdzie jeździsz- bo jak we wrocku lub innych dziurawych miastach to współczuję.

Ja mam 19' i większy komfort niż A4 na 18 ( wysokość gumy ) mieszkam w mieście gdzie są w miarę dobre drogi [ jak na ten dziurawy kraj ]

oczywiście że na 16' będzie lepszy komfort ,ale nie chcę aby moja A6 wyglądała jak auto dla Dziadka :)

Mam już drugie felgi 19 i nie zamienił bym na inne :) bo może to i chore ale przynajmniej wyróżniam się z całej tej masy A6 :D a to bezcenne

- sorki ale pisze to co myślę

wiadomo że wszystko ma wady i zalety to samo tyczy się felg

mariush
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariush » 12 maja 2010, 15:44

Salah Ad-Din pisze:Po pierwsze 17' 215/40 to znacznie gorzej niż 18 ' 245/40 :) czasmi warto sobie przemyśleć a nie pierdoły pociskać :)
a kto pisze o 215/40/17
przeciez to nie sa zamienniki a obwod kola dobrze jest zachowac...
Pozdrawiam,
Mariusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja