Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Probelm z EGR

Silniki wysokoprężne
Społeczność Audi A6

[A6 C6] Probelm z EGR

Post autor: Społeczność Audi A6 » 07 maja 2010, 23:10

Witam. Od niedawna pomykam C6 z silnikiem 3.0TDI. Nie mam wiekszych problemow z autkiem oprocz pewnej dolegliwosci, ktora starsznie mnie denerwuje. Gdy odpalam autko na zimnym silniku wszytsko jest ok. Gdy natomiast wroce z trasy obojetnie czy dluzszej czy krotkiej i wylacze silnik i poparu minutach znow go bede chcial odpalic to:
- Auto ma nierowne obroty, zachowuje sie tak jakby paliwa mu brakowalo, trzesie buda, a obroty faluja.
POczatkowo stawilame na swiece- ale od razu je wykluczylem gdyz na zimnym silniku nie ma zadnych podobnych obiawow, a wiadomo ze jesli byly by to swiece to ta przypadlosc dziala by sie przede wszytskim an zimnym silniku.
Druga rzecz jaka obstawialem to wtryski, ale bylem u goscia na diagnozie i mowil ze kom nie wykazuje nic z wtryskami i ponc jakies tam dawki sa oki.
Trzecia rzecz to EGR. Kilka osbob mowilo mi o podobnej sytuacji i u nich przycyzna byl egr. Dodam ze u mnie juz w ciagu tygodnia 2 razy doszlo do zawieszenia sie egr i wyskoczyl blad recyrkulacji spalin.
Co sadzicie o tym przypadku?
Czy EGR moze byc przyczyna wyzej wymienionych obiawow?
Czy wyczyszczenie EGR pomoze?
Czy trudno dokonac samodzielnego czyszczenia zaworu w tym silniku?
Prosze o jakies rady, wskazowki.Szukalem na forum ale nigdzie nie znalazlem instrukcji jak wyczyscic EGR.

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 08 maja 2010, 16:08

Witam

ja mam troszkę inny problem ,ale też czyściłem EGR w dynasoft we wrocku. Mnie to nic nie pomogła jednak Tobie może skrócić mękę :) czyszczenie jest proste bez problemu możesz to sam zrobić.

a6-c6-nierowne-wolne-obroty-vt12535,15.htm

Pozdrawiam

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 08 maja 2010, 16:33

Wyczyscilem dzis EGR! Nic nie pomoglo nadal to samo. Zadzownilem do jednego magika ktoremu opisalem co ijak i on odpowiedzial: wiem co dolega panu aucie. Prosze przyjechac podlacyzmy komputer i usterke sunimey. Razem z czesciami oryginalnymi bedzie to koszt 500zl. Gostek wogole pracuje w AUDI. Nie chcial powiedziec co ebdzie wymieniac ale powiedzialz e odjade od niego zadowolny

[ Dodano: 2010-05-08, 16:34 ]
a jaki ams zproblem z egr

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 08 maja 2010, 20:36

w linku co podałem wcześniej opisany jest problem.

Jedynie co ustaliłem to to że wtryski mam ok !! :) falowanie to POLSKIE paliwo dwa razy zatankowałem na złej stacji :/

Zostało do ustalenia dlaczego mam drżenie , wibracje odczuwalne w aucie i na drążku od biegów ( manual ). Będę sprawdzał układ wydechowy oraz wymieniał poduszki od silnika i skrzyni.

Jak ten człowiek od ASO usunie Ci tą usterkę [ trzymam kciuki ] to proszę bardzo o nr. tel do niego :) warto mieć kontakt do takiej osoby !! na przyszłość

Awatar użytkownika
tata
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tata » 25 maja 2013, 12:01

Zostało do ustalenia dlaczego mam drżenie , wibracje odczuwalne w aucie i na drążku od biegów ( manual ). Będę sprawdzał układ wydechowy oraz wymieniał poduszki od silnika i skrzyni.
Przyczyną może być pompowtrysk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja