Witam. Od niedawna pomykam C6 z silnikiem 3.0TDI. Nie mam wiekszych problemow z autkiem oprocz pewnej dolegliwosci, ktora starsznie mnie denerwuje. Gdy odpalam autko na zimnym silniku wszytsko jest ok. Gdy natomiast wroce z trasy obojetnie czy dluzszej czy krotkiej i wylacze silnik i poparu minutach znow go bede chcial odpalic to:
- Auto ma nierowne obroty, zachowuje sie tak jakby paliwa mu brakowalo, trzesie buda, a obroty faluja.
POczatkowo stawilame na swiece- ale od razu je wykluczylem gdyz na zimnym silniku nie ma zadnych podobnych obiawow, a wiadomo ze jesli byly by to swiece to ta przypadlosc dziala by sie przede wszytskim an zimnym silniku.
Druga rzecz jaka obstawialem to wtryski, ale bylem u goscia na diagnozie i mowil ze kom nie wykazuje nic z wtryskami i ponc jakies tam dawki sa oki.
Trzecia rzecz to EGR. Kilka osbob mowilo mi o podobnej sytuacji i u nich przycyzna byl egr. Dodam ze u mnie juz w ciagu tygodnia 2 razy doszlo do zawieszenia sie egr i wyskoczyl blad recyrkulacji spalin.
Co sadzicie o tym przypadku?
Czy EGR moze byc przyczyna wyzej wymienionych obiawow?
Czy wyczyszczenie EGR pomoze?
Czy trudno dokonac samodzielnego czyszczenia zaworu w tym silniku?
Prosze o jakies rady, wskazowki.Szukalem na forum ale nigdzie nie znalazlem instrukcji jak wyczyscic EGR.
[A6 C6] Probelm z EGR
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
ja mam troszkę inny problem ,ale też czyściłem EGR w dynasoft we wrocku. Mnie to nic nie pomogła jednak Tobie może skrócić mękę
czyszczenie jest proste bez problemu możesz to sam zrobić.
a6-c6-nierowne-wolne-obroty-vt12535,15.htm
Pozdrawiam
ja mam troszkę inny problem ,ale też czyściłem EGR w dynasoft we wrocku. Mnie to nic nie pomogła jednak Tobie może skrócić mękę

a6-c6-nierowne-wolne-obroty-vt12535,15.htm
Pozdrawiam
Wyczyscilem dzis EGR! Nic nie pomoglo nadal to samo. Zadzownilem do jednego magika ktoremu opisalem co ijak i on odpowiedzial: wiem co dolega panu aucie. Prosze przyjechac podlacyzmy komputer i usterke sunimey. Razem z czesciami oryginalnymi bedzie to koszt 500zl. Gostek wogole pracuje w AUDI. Nie chcial powiedziec co ebdzie wymieniac ale powiedzialz e odjade od niego zadowolny
[ Dodano: 2010-05-08, 16:34 ]
a jaki ams zproblem z egr
[ Dodano: 2010-05-08, 16:34 ]
a jaki ams zproblem z egr
-
- Forum Audi A6 / A7
w linku co podałem wcześniej opisany jest problem.
Jedynie co ustaliłem to to że wtryski mam ok
falowanie to POLSKIE paliwo dwa razy zatankowałem na złej stacji
Zostało do ustalenia dlaczego mam drżenie , wibracje odczuwalne w aucie i na drążku od biegów ( manual ). Będę sprawdzał układ wydechowy oraz wymieniał poduszki od silnika i skrzyni.
Jak ten człowiek od ASO usunie Ci tą usterkę [ trzymam kciuki ] to proszę bardzo o nr. tel do niego
warto mieć kontakt do takiej osoby
na przyszłość
Jedynie co ustaliłem to to że wtryski mam ok

Zostało do ustalenia dlaczego mam drżenie , wibracje odczuwalne w aucie i na drążku od biegów ( manual ). Będę sprawdzał układ wydechowy oraz wymieniał poduszki od silnika i skrzyni.
Jak ten człowiek od ASO usunie Ci tą usterkę [ trzymam kciuki ] to proszę bardzo o nr. tel do niego