[a6 c5] srodek do usuwnia smoły asfaltu
-
szymon100s
- Forum Audi A6 / A7

[a6 c5] srodek do usuwnia smoły asfaltu
Mam pytanie czy ktos ma jakis sposob na usuniecie smoły asfaltu z lakieru troche tego mam na progu i dzwiach nie ladnie to wyglada ehh
- erick
- Forum Audi A6 / A7

Benzyna jest sucha, a do usunięcia substancji bitumicznych potrzebne jest coś tłustego. Zatem masło jak najbardziej zda egzamin, czy nawet zwykły olej do smażenia. Jedynie może być trochę problemu ze starszymi kropkami choć przy odrobinie zacięcia i one zejdą. Dla mniej cierpliwych polecam środek w sprayu, który można zakupić w sklepach motoryzacyjnych lub na stacjach Shell'a, a jest to DECABIT. Niedrogi, bo kosztujący tylko około 10 zł. Jedno opakowanie starcza na pokrycie całego samochodu, jeżeli jest taka potrzeba. Stosuję go zwłaszcza do felg aby usunąć resztki bitumu. Stosujcie na czysty samochód bo co prawda rozpuszcza bitumy, ale trzeba to potem wszystko zetrzeć. Więc proponuję procedurę jak przy woskowaniu. A po zakończeniu należy umyć samochód (ze względu na to, że substancja pozostawia tłustą powłokę).
U siebie stosuję z powodzeniem i nie mam problemów z matowieniem lakieru :mrgreen: . Jednakże w trosce o wasze auta spróbujcie w mało widocznym miejscu i oceńcie czy wam odpowiada efekt. ÂŚrodek ten nadaje się również do czyszczenia ubrań i obuwia.
U siebie stosuję z powodzeniem i nie mam problemów z matowieniem lakieru :mrgreen: . Jednakże w trosce o wasze auta spróbujcie w mało widocznym miejscu i oceńcie czy wam odpowiada efekt. ÂŚrodek ten nadaje się również do czyszczenia ubrań i obuwia.
<quattro>
-
szymon100s
- Forum Audi A6 / A7

-
wiesiek-02
- Forum Audi A6 / A7

- erick
- Forum Audi A6 / A7

Jak ktoś lubi przepłacać... No cóż mamy wolny rynek i każdy może nabyć co mu się podoba.rubio pisze:Wszystko to może mieć kiepski wpływ na lakier czy plastiki...lepiej użyć czegoś specjalistycznego np: http://showcarshine.pl/15-usuwanie-owadow-i-smoly
A co do czyszczenia samochodów z bitumów, to mam już w tym spore doświadczenie :-P Pracuję w branży drogowej i nie raz moi pracownicy nieźle wymalowali samochody pozostawione przy drodze. Jeżeli to było z ewidentnej naszej winy, to fundujemy klientowi czyszczenie na nasz koszt.
Oczywiście są środki lepsze od wspomnianego decabitu, ale za razem dużo bardziej żrące i one faktycznie powodują matowienie lakieru. Decabit przetestowałem na niejednym samochodzie i stosuję go również na swoim.
Proszę nie traktować tego postu jako reklamę handlową tego środka, być może środek od rubio też jest warty zastosowania, jednakże jest dużo droższy. A co do masła, to nie słyszałem, żeby miało jakiś kiepski wpływ na lakier czy na plastik zderzaka. A zresztą jak się to ma do niszczącego działania słońca. 8-)
<quattro>
- pawelx
- Forum Audi A6 / A7

ja ostatnio usuwałem wszytskie kropki po asfalcie i z mojej oceny w ciagu 7 lat nikt wczesniej tego nie robił bo było ich sporo, użyłem czegos w rodzaju mleczka z woskiem, przy okazji auto zostało nawoskowane i zabezpieczone,
a dokładnie to cos takiego
![Obrazek]()
usunołem za pomoca tego wszystkie kropki, co niektóre ciezko schodziły ale to pewnie te starsze, buletka ma 500ml i kosztowała 15 zł zostało jeszcze z 3/4 butelki po wyczyszczeniu i przy okazji wywoskowaniu całego auta,
a najfajniejsze jest to że mozna tym też pociagnąć elementy gumowe i plastikowe oraz chromowane, nadajac im orzeźwiajacy wygląd i kolor, nawet jak najedziemy tym na szybę też nadamy jej połysk
nie reklamuje tego środka tylko jestem zachwycony jego działaniem
a dokładnie to cos takiego

usunołem za pomoca tego wszystkie kropki, co niektóre ciezko schodziły ale to pewnie te starsze, buletka ma 500ml i kosztowała 15 zł zostało jeszcze z 3/4 butelki po wyczyszczeniu i przy okazji wywoskowaniu całego auta,
a najfajniejsze jest to że mozna tym też pociagnąć elementy gumowe i plastikowe oraz chromowane, nadajac im orzeźwiajacy wygląd i kolor, nawet jak najedziemy tym na szybę też nadamy jej połysk
nie reklamuje tego środka tylko jestem zachwycony jego działaniem
-
robsonb73
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
pawelx, ja też mam taki balsam. Dużą zaletą jest, że nie zpstawia śladów na plastiku i dobrze nawoskuje lakier 
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
- alukard
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
wiekszego cuda chyba czlowiek nie mogl wymyslec
http://www.allegro.pl/item968647383_meg ... ratis.html
cale auto czyste jak szklo w 10 minut
http://www.allegro.pl/item968647383_meg ... ratis.html
cale auto czyste jak szklo w 10 minut
- alukard
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
to widocznie mam malo smloly i sokowrubio pisze:alukard, popieram :!: to podstawa auto detailingu, ale 10 min to raczej na jeden element :lol:
mi to idzie bardzo szybko oczywiscie na zimnym lakierze
[ Dodano: 2010-04-20, 09:16 ]
dzisiaj przetestuje twoj specyfik :mrgreen:censored pisze:Do usuwania asfaltu nie ma nic lepszego od nafty, tylko i wyłącznie, jest tłusta, nie niszczy lakieru i asfalt schodzi jednym pociągnięciem, kosztuje na dodatek grosze. Wszystkie te specyfiki sa dobre ale do nafty się umywają.