Witam
Mam problem już dłuższy czas z moim Audi a6 c6.
Mianowicie odcina mi zapłon i elektronika nie działa, czyli po przekręceniu kluczyka nie można nawet zwolnić hamulca ręcznego, więc praktycznie nic nie da się zrobić. Już 3 razy wzywałem lawetę żeby go ściągnęli do mechanika bo problem się powtarzał.
Mechanik wymieniał spaloną płytkę gdzieś w okolicach kierownicy, problem się niestety powtarza.
Teraz już wiadomo prawdopodobnie co to jest: po wyjęciu kluczyka następuje blokada kierownicy, czyli taki bolec/trzpień zostaje popchnięty przez silniczek, i właśnie ponoć ten silniczek jest uszkodzony i niekiedy wykrywa dotknięcie kierownicy jak usiłowanie włamanie i w ten sposób odcina zasilanie.
Obecnie gdy wspomniana wcześniej płytka się nie przepali drugi raz, jest możliwa komunikacja z komputerem i po wykasowaniu błędu można uruchomić auto. Ale wiadomo że nie będę wszędzie jeździł z laptopem aby kasować błędy co 3 uruchomienie samochodu.
Teraz pytanie, wspomnianego silniczka od bolca nie da się samego dostać (to co słyszałem, ale nie jestem pewien), więc trzeba by było szukać silniczka razem z tym trzpieniem/bolcem blokującym układ kierowniczy, tylko nie mogę tego znaleźć w ETCE (po zdjęciach)ani na necie jak się ta część nazywa, albo numer katalogowy, czy cokolwiek co by mi pomogło w znalezieniu tej części bo obecnie nie da się jeździć autem.
Proszę o pomoc kolegów.
Pozdrawiam
[A6 C6]Popsuta część blokady kierownicy, jaka?
dzięki wielkie pawelk600.
U mnie w etce nie ma wogóle tego rysunku dla tej części, pewnie dlatego nie mogłem znaleźć.
To chyba jest ta część o której mi opowiadał mechanik, on chce za tą część 500zł plus robocizna.
Ja myślę że można dostać ją o wiele taniej, ale nie jestem alfą z niemieckiego, czy ktoś by mógł przetłumaczyć jak się nazywa ta część po polsku? żebym wiedział czego mam szukać np. na allegro.
U mnie w etce nie ma wogóle tego rysunku dla tej części, pewnie dlatego nie mogłem znaleźć.
To chyba jest ta część o której mi opowiadał mechanik, on chce za tą część 500zł plus robocizna.
Ja myślę że można dostać ją o wiele taniej, ale nie jestem alfą z niemieckiego, czy ktoś by mógł przetłumaczyć jak się nazywa ta część po polsku? żebym wiedział czego mam szukać np. na allegro.
Dzięki ponownie, za przetłumaczenie, właśnie przedtem znalazłem tą część na allegro, ale jestem niepewny czy zamawiać używaną, aby znów nie było problemów z tym silniczkiem co wspominałem wcześniej.
[ Dodano: 2010-04-19, 17:13 ]
zna ktoś może jakiś sklep który posiada elektronikę do audi a6 c6?
bo nigdzie nie mogę znaleźć tej części prócz tego jednego egzemplarza, dzwoniłem do kilku firm i powiedzieli że nie prowadzą elektryki do c6.
[ Dodano: 2010-04-19, 17:13 ]
zna ktoś może jakiś sklep który posiada elektronikę do audi a6 c6?
bo nigdzie nie mogę znaleźć tej części prócz tego jednego egzemplarza, dzwoniłem do kilku firm i powiedzieli że nie prowadzą elektryki do c6.