Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6]Popsuta część blokady kierownicy, jaka?

Elektryka
ODPOWIEDZ
alarec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6]Popsuta część blokady kierownicy, jaka?

Post autor: alarec » 18 kwie 2010, 01:20

Witam
Mam problem już dłuższy czas z moim Audi a6 c6.
Mianowicie odcina mi zapłon i elektronika nie działa, czyli po przekręceniu kluczyka nie można nawet zwolnić hamulca ręcznego, więc praktycznie nic nie da się zrobić. Już 3 razy wzywałem lawetę żeby go ściągnęli do mechanika bo problem się powtarzał.
Mechanik wymieniał spaloną płytkę gdzieś w okolicach kierownicy, problem się niestety powtarza.
Teraz już wiadomo prawdopodobnie co to jest: po wyjęciu kluczyka następuje blokada kierownicy, czyli taki bolec/trzpień zostaje popchnięty przez silniczek, i właśnie ponoć ten silniczek jest uszkodzony i niekiedy wykrywa dotknięcie kierownicy jak usiłowanie włamanie i w ten sposób odcina zasilanie.

Obecnie gdy wspomniana wcześniej płytka się nie przepali drugi raz, jest możliwa komunikacja z komputerem i po wykasowaniu błędu można uruchomić auto. Ale wiadomo że nie będę wszędzie jeździł z laptopem aby kasować błędy co 3 uruchomienie samochodu.

Teraz pytanie, wspomnianego silniczka od bolca nie da się samego dostać (to co słyszałem, ale nie jestem pewien), więc trzeba by było szukać silniczka razem z tym trzpieniem/bolcem blokującym układ kierowniczy, tylko nie mogę tego znaleźć w ETCE (po zdjęciach)ani na necie jak się ta część nazywa, albo numer katalogowy, czy cokolwiek co by mi pomogło w znalezieniu tej części bo obecnie nie da się jeździć autem.

Proszę o pomoc kolegów.
Pozdrawiam

alarec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alarec » 18 kwie 2010, 16:14

dzięki wielkie pawelk600.
U mnie w etce nie ma wogóle tego rysunku dla tej części, pewnie dlatego nie mogłem znaleźć.
To chyba jest ta część o której mi opowiadał mechanik, on chce za tą część 500zł plus robocizna.
Ja myślę że można dostać ją o wiele taniej, ale nie jestem alfą z niemieckiego, czy ktoś by mógł przetłumaczyć jak się nazywa ta część po polsku? żebym wiedział czego mam szukać np. na allegro.

alarec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alarec » 18 kwie 2010, 20:30

Dzięki ponownie, za przetłumaczenie, właśnie przedtem znalazłem tą część na allegro, ale jestem niepewny czy zamawiać używaną, aby znów nie było problemów z tym silniczkiem co wspominałem wcześniej.

[ Dodano: 2010-04-19, 17:13 ]
zna ktoś może jakiś sklep który posiada elektronikę do audi a6 c6?
bo nigdzie nie mogę znaleźć tej części prócz tego jednego egzemplarza, dzwoniłem do kilku firm i powiedzieli że nie prowadzą elektryki do c6.

Lukaszzul
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lukaszzul » 17 kwie 2011, 13:25

wiatm. mam ten sam problem niestety:(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja