Od niedawana mam problem jak napisałem w temacie,otóż przy wrzuceniu biegu na pozycje "D" jest dość spore opóżnienie w czasie kiedy bieg załapie i wtedy też jest dość mocne szarpnięcie skrzyni,dzieje sie to na postoju.Przy wrzuceniu na bieg "R" jest ok.W trakcie jazdy nie zauwazyłem problemu z przerzucaniem biegów.może któryś z kolegów miał taki przypadek i co może być ewentualną przyczyną i co warto sprawdzić?
Z góry dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
A6 c4 2.5TDI automat
[ Dodano: 2010-03-28, 21:52 ]
Przy zimnej skrzyni jest ok.
[C4 2.5 TDI] Opóznienie i szarpnięcie przy wrzuceniu biegu
Miałem podobny problem tylko że u mnie było to w momencie zmiany biegu z 2/3 - lub czasami z 3/4 - też na zimnym było ok - były domysły że może wypadnięta adpatacja ... czy ostatnio nie miałeś problemu z akumulatorem - lub odłączałeś go
- jak tak to nie dopuść więcej do rozładowania - lub dłuższego odłączenia aku ... u mnie po jakimś czasie wszystko wróciło do normy - a już byłęm prawie pewien że będe miał skzynie do wymiany ( czytaj - samochód na most - luz i spychamy do rzeki).

Ludzie są samolubni - myślą o sobie ... Ja jestem inny - myślę o mnie ...
Podłączę się do tematu bo mam podobny problem.
Przy zmianie biegu z 3 na 4 odczówam szarpanie. Od 1 do 3 biegu skrzynia zmienia biegi płynnie a miedzy 3 a 4 czuć szarpanie tak jakby nie mógł swobodnie przeżucic biegu. Dodajac mocniej gazu wpada 3 i potem 4 bieg, ale trzeba jednak przydusić w pedał gazu. Jest to swieża sprawa, ponieważ wczesniej się tak nie działo.
Co moze być przyczyną?
Przy zmianie biegu z 3 na 4 odczówam szarpanie. Od 1 do 3 biegu skrzynia zmienia biegi płynnie a miedzy 3 a 4 czuć szarpanie tak jakby nie mógł swobodnie przeżucic biegu. Dodajac mocniej gazu wpada 3 i potem 4 bieg, ale trzeba jednak przydusić w pedał gazu. Jest to swieża sprawa, ponieważ wczesniej się tak nie działo.
Co moze być przyczyną?
mialem taki sam proble i takie same objawy zmienilem olej i przez siedem miesiecy bylo ok i teoretycznie nadal jest ok natomiast tydzien temu pojawil mi sie nowy problem czasami nie widzi bieg P i N i nie moge zapalic sam nie wiem co jest przyczyna jak by ktos cos wiedzial na ten temat z góry wielkie dzieki