Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A6 C5] Naprawa rolety bagażnika

Wnętrze
mario1278
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MARIUSZ
Moje auto: Allroad C6
Rocznik: 2011
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

[A6 C5] Naprawa rolety bagażnika

Post autor: mario1278 » 16 sie 2009, 20:24

Zaczęło się parę miesięcy temu ,kiedy to jadąc w pewnym momencie usłyszałem huk z tyłu już myślałem w k....a jego ktoś mi w bagażniku zaparkował ! zjechałem na pobocze i co widzę roleta się zwinęła z takim impetem że od razy dwa zaczepy się rozsypały w drobny mak i roleta do wywalenia ,bo o ile prawy zaczep można do kupić w ASO to lewego nie.Kupiłem drugą roletę zacząłem jeździć i co większa dziura lub próg zwalniający to roleta się składa,więc naciągnąłem ją trochę bardziej (sprężynę) i znów test jazdy i znów zonk .Zacząłem dochodzić dlaczego tak się dzieję i doszyłem do wniosku że tylna część rolet na wybojach waha się w górę i w dół jeżeli roleta za bardzo wychyli się w dół wypada z uchwytu w taki sam sposób jak byśmy ją otwierali.Na początek spróbowałem końcówki rolety obwiązać izolacją ale to była pomyłka ,izolacja jest zbyt śliska .Wpadłem na pomysł żeby zamiast izolacji złożyć tam kawałek gumki ,ale skąd taki rozmiar wziąć i nagle :idea: dławik kablowy ma taką gumkę o odpowiednim rozmiarze ,ponieważ mam do takiego czegoś dostęp chwila moment wyjąłem z dławika gumkę i założyłem na końcówki rolety ok teraz czas na test jazdy po wybojach i tu niespodzianka eureka :mrgreen: roleta przestała się samoistnie zwijać .ÂŻeby roleta się zwinęła trzeba się naprawdę postarać .Dławiki kablowe dostępne są na allegro pod tym samym hasłem w cenie ok.5zł za 1szt. a potrzebne są dwa ,rozmiar na kabel jak na zdjęciu.ÂŻyczę wszystkim posiadaczom avant-ów radości z jazdy ze sprawną roletą :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
diabel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabel » 20 sie 2009, 09:51

Potwierdzam! To dziala! Wczoraj zaopatrzylem sie w 2 dlawiki, wyciagnalem gumki i naciagnalem na koncowki rolety. Dzisiaj rano specjalnie ostro zaatakowalem kilka "lezacych policjantow" i przejazdow tramwajowych, i roleta pozostala na swoim miejscu :mrgreen: Aha, dlawiki PG16, gumka o srednicy 10mm, tez pasuje, do dostania w kazdej hurtowni elektrycznej.

Awatar użytkownika
arkolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arkolek » 15 wrz 2009, 19:58

naprawa pourywanych zaczepów rolety
zaopatrujemy się w spinacze kuchenne o długości 11cm, są one najlepsze ze względu na ich grubość oraz to, że są prostokątne i roleta nie wisi tylko podnosi się podobnie jak w przypadku oryginalnych zaczepów
Obrazek

np. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70083252
zaczynając wyciągamy roletę na zewnątrz i wyciągamy resztki zaczepów, które są wewnątrz rolety na długości około 3.5cm. ja użyłem do tego celu grubego wkręta o dł ok. 9cm. wkręciłem go po środku zaczypu i wyciągnołem kombinerkami ruszając na boki. potem przepaławiamy spinacze i obcinamy ok.2-3cm z długości, bo jak nie utniemy to potem się klinują i trzeba obciąć ten gładki początek(ucięty brzydko wygląda). oczywiście wbijamy młotkiem

Obrazek
Obrazek

z drugą stroną bułem mądrzejszy i uciołem z długości :-D

Obrazek

trzeba zostawić około 2cm spinacza z każdej strony i będzie pasować po włożeniu rolety do auta.
a oto efekt końcowy, prawie jak oryginał :mrgreen: .

Obrazek

pozdro <ok>

kowallubin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kowallubin » 12 kwie 2010, 11:02

Dobry patent ja zastosowałem gumki z dławika 13.5 efekt super. Teraz się czuje że człowiek rządzi roletą a nie roleta straszy ludzi:PPP

halek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: halek » 31 gru 2010, 18:55

A ja rozwiązałem to troszkę w inny sposób. Odległości od uchwytów rolety do walca na który się nawija rozniły się o 8mm co daje prosty wniosek, ze została krzywo zszyta (w moim przypadku w belgii) a w rezultacie roleta trzymała się na jednym zaczepie a drogi po lekkim naciągnięciu zeby powieszchnia rolety była w miare sztywna tak samo po obu stronach, brakowało mu max 2mm zeby wypaść z zaczepu. Roletę rozebrałem, wyjąłem z walca, rozprułem, wyznaczyłem równe odległości od zaczepów po czym roleta została ponownie zszyta i zamontowana. Powiem ze sprezyna wcale nie musi być mocno naciągnieta zeby problem spadającej rolety rozwiązać. Teraz roleta trzyma się z taką samą siłą na obu zaczepach i z żadnym garbem jeszcze nie wygrała ;) Zdjęć niestety nie mam. Ale mysle ze lepsze takie info bez zdjęć niż żadne. Pozdrawiam.

kptluke
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kptluke » 21 cze 2011, 14:33

Witam.
Nawaliła mi roleta w A6 avant, rozwinęła się i prawie odpadł plastik z prawej strony rolety ( z tym przyciskiem). Plastikowe zakończenie rolety kupiłem w serwisie ale nie wiem jak naciągnąć roletę. Czy jest ktoś wstanie mi pomóc ???

Awatar użytkownika
diabel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabel » 24 cze 2011, 22:48

Mechanizm naciagający znajduje się w lewym mocowaniu (od strony kierowcy). Z grubsza wygląda to tak: jest oś, ktora powinna być zamontowana na sztywno w uchwycie, przykrecona do niego srubą, wokół osi sprężyna, wokół sprężyny cylinder, na cylinder nawinięta roleta. Jeśli roleta sie nie chce zwinąć, to najprawdopodobniej wyrobiło się mocowanie osi (w koncu to plastik, przenoszący duże obciążenie). Wymontuj, rozbierz, zrób zdjęcia, pokombinujemy dalej :)

toom_ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: toom_ek » 26 cze 2011, 07:50

diabel pisze:Jeśli roleta sie nie chce zwinąć, to najprawdopodobniej wyrobiło się mocowanie osi (w koncu to plastik, przenoszący duże obciążenie)
, mam to samo połamały się plastiki trzymające , no i chyba nic się z tym nie zrobi :(
toom_ek

Awatar użytkownika
diabel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabel » 26 cze 2011, 17:37

toom_ek pisze:
diabel pisze:Jeśli roleta sie nie chce zwinąć, to najprawdopodobniej wyrobiło się mocowanie osi (w koncu to plastik, przenoszący duże obciążenie)
, mam to samo połamały się plastiki trzymające , no i chyba nic się z tym nie zrobi :(
Da sie ;) Może troche druciarstwem zalatuje, ale działa ;) . Oś ma na końcu wycięcie, wystarczy wykręcić z osi srubę i wlożyć ją w poprzek w to nacięcie, a następnie zacisnąć to jeszcze kombinerkami. Złapać oś żabą lub kluczem szwedzkim, przekręcić kilkanaście razy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aż do mocnego naciągnięcia sprężyny. ÂŚruba powinna się oprzeć jednym końcem o resztki mocowania (o ile jakieś zostały), drugi koniec można dociągnąć opaską plastikową, żeby oś byla wypośrodkowana i roleta nie przycierała o obudowę. Sam w ten sposób kilka dni temu naprawialem swoją roletę <lol>

toom_ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: toom_ek » 26 cze 2011, 22:06

diabel pisze: Da sie ;) Może troche druciarstwem zalatuje, ale działa ;) . Oś ma na końcu wycięcie, wystarczy wykręcić z osi srubę i wlożyć ją w poprzek w to nacięcie, a następnie zacisnąć to jeszcze kombinerkami. Złapać oś żabą lub kluczem szwedzkim, przekręcić kilkanaście razy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aż do mocnego naciągnięcia sprężyny. ÂŚruba powinna się oprzeć jednym końcem o resztki mocowania (o ile jakieś zostały), drugi koniec można dociągnąć opaską plastikową, żeby oś byla wypośrodkowana i roleta nie przycierała o obudowę. Sam w ten sposób kilka dni temu naprawialem swoją roletę <lol>
, jak by się udało to super , masz może jakieś foto ? bardzo by się przydało.
toom_ek

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Moje auto: A6 C4
Rocznik: 1995
Silnik: 2.5TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Lipton » 26 cze 2011, 22:18

panowie a co zrobić z roletą co się nie zwija :P ?
Obrazek

Awatar użytkownika
diabel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabel » 27 cze 2011, 00:15

toom_ek, z foto moze byc problem, bo obecnie caly ten plastik mam w 3 czesciach, juz sie po prostu rozsypuje ze starosci. Udalo mi sie to jakos wlozyc w gniazdo rolety w samochodzie, ale wolalbym nie wyjmowac, bo sie rozleci na kawalki.
Lipton, no wlasnie o tym piszemy, jesli roleta sie nie zwija, to albo os sie wyrwala z mocowania, albo pekla sprezyna. W pierwszym przypadku masz napisane, co robic, w drugim... chyba juz tylko kupno na allegro.

toom_ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: toom_ek » 27 cze 2011, 06:47

diabel pisze:toom_ek, z foto moze byc problem, bo obecnie caly ten plastik mam w 3 czesciach, juz sie po prostu rozsypuje ze starosci. Udalo mi sie to jakos wlozyc w gniazdo rolety w samochodzie, ale wolalbym nie wyjmowac, bo sie rozleci na kawalki.
, ok dzięki będę działał .
toom_ek

Awatar użytkownika
Lukash
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lukash » 24 paź 2012, 13:17

z całą pewnością będę musiał zastosować patent z dławikami bo zdarza się że się zwija, lecz chciał bym się dowiedzieć czy macie jakiś patent na skrzypienie rolety ??

jak od czasu do czasu siedzę z tyłu <piwo> to zauważyłem że skrzypi po stronie kierowcy. co może być przyczyną ??
Robert Ferrari czeka

mario1278
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MARIUSZ
Moje auto: Allroad C6
Rocznik: 2011
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: mario1278 » 24 paź 2012, 17:06

Roleta pozioma ociera się o roleta pionową i stąd to skrzypienie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl