Pozdrawiam. Czekam na sugestie.
[A6 C5 2.4]Lekkie stukanie przy ruszaniu z jedynki?
[A6 C5 2.4]Lekkie stukanie przy ruszaniu z jedynki?
Mam takie pytanie, co to może być, zaczyna się wtedy jak ruszam z jedynki trzymają;c sprzęgło słychać takie lekkie tyrkotanie, ale tylko lekko. jak dodam więcej gazu (ale dalej pozostają;c na jedynce) to jakby cichnie. Zastanawiam się czy to może łożysko oporowe (aczkolwiek aż tak bardzo nie szumi) może docisk, albo coś w skrzyni bo na innych biegach tego niema. A może po prostu tak ma być i tylko się czepiam
. Jeśli chodzi o sprzęgło to raczej nie jest jeszcze wytarte bo jak wrzucam na np. pią;tkę i po gazie to się nie ślizga, zresztą; jeszcze idzie spalić gumę na jedynce więc tarcza chyba ok.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, 20:37 przez tony822, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się że to nie przegub, ponieważ gdy przysmażę gumę to nie ma takiego efektu, a gdyby to był przegub to dźwięk z pewnością; by się nasilił. Pozatym to się dzieje nawet jak jade 5km/h
a to tyrkocze zgodnie z obrotami silnika a nie z ruchem półosi. No ale gwarancji też nie daję, że to nie przegub
. W każdym razie dzięki za podpowiedź, czekam również na inne sugestie. Pozdrawiam.
-
Tomek-Szczecin
- Forum Audi A6 / A7

witam,
ostatnio stwierdziłem, że te lekkie tyrkotanie słychać też na wyższych biegach, ale tylko i wyłą;cznie kiedy są; bardzo niskie obroty, tzn, jak ruszam, obroty tak od 1000 do niecą;łych 2000, później już nic nie słychać, dziwne. Jeśli chodzi o skręt lub jazde na wprost to generalnie nie ma różnicy.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam. Czekam również na kolejne sugestie
ostatnio stwierdziłem, że te lekkie tyrkotanie słychać też na wyższych biegach, ale tylko i wyłą;cznie kiedy są; bardzo niskie obroty, tzn, jak ruszam, obroty tak od 1000 do niecą;łych 2000, później już nic nie słychać, dziwne. Jeśli chodzi o skręt lub jazde na wprost to generalnie nie ma różnicy.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam. Czekam również na kolejne sugestie