[A6 C5] Dziwne odgłosy ze szkrzyni Tiptronic
[A6 C5] Dziwne odgłosy ze szkrzyni Tiptronic
Witam. Mam taki kłopot ze skrzynią Tiptronic. Mianowicie jak jade sobie okolo 90-100k/h i lekko popuszczę gaz albo trzymam stałą prędkość to ze skrzyni wydobywa się odgłos jak by jakaś luźna blaszka tarła o coś. jest to taki lekki brzdęk. Wiecie może w czym tkwi problem? Poczytałem trochę postów o usterkach w tiptronicu i zaczynam się bać. Jest to skrzynia Tiptronic 5 biegowa w A6 C5 98r. sedan 2,4 V6 benzyna. Dźwięk nie jest bardzo głośny.... ale przy cicho włączonym radiu jest słyszalny. Skrzynia nigdy się nie psuła i nie wchodziła w tryb awaryjny. Być może to świadczy o tym że trzeba wymienić olej? Albo jest go za mało...
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
na początek wypadałoby podpiąć kompa i zbadać czy coś nie tak ze skrzyniąmnaczk pisze:Być może to świadczy o tym że trzeba wymienić olej? Albo jest go za mało...
sprawdzenie poziomu oleju też nie zaszkodzi, a jest dość łatwe
tu masz opis
all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm
- Adriano007
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Witam. Co do tiptronica- sam kiedyśjeździłem A4 B5 2001r w wersji Tip. Nestety po jakimś czasie skrzynia odmowiłą mi posłuszeństwa. Jesli mogę Ci cos polecić to jedź z samochodem do fachowego warsztatu i niech dokładnie Ci sprawdza co się dzieje. U mnie równeiż pierwszym objawem był ,,zgrzyt" w skrzyni po czym tryb awaryjny itd. Koszt całkowitego remontu skrzyni w moim wypadku wyniósł 3000 zł. Mam nadzieje że u ZCiebie nie bedzie tak źle. pozdro.