Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[100 C4 1993] podświetlenie zegarów

Elektryka
radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[100 C4 1993] podświetlenie zegarów

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 21:27

witam
chciałem wymienić sobie żarówki w zegarach. zamówiłem w tym celu diody z allegro, niestety po ich założeniu podświetlenie całej deski rozdzielczej najpierw się zapaliło na moment a potem zgasło juz na stałe :( tzn swieca sie kontrolki od ładowania i poduszki powietrznej, zegary działają, jednak gdy włączę światła to nic się nie dzieje. tzn światła się świecą ale zegary nie. na domiar złego kiedy włączę światła to gaśnie podświetlenie klimatronika oraz nie mam długich świateł :/ co ciekawsze to gdy chce mignać długimi (przelacznik dlugich świateł do siebie) to długie działają i świeci się nawet kontrolka od długich, ale gdy chcę je włączyć na stałe to niestety się nie świecą :/
czy tymi diodami mogłem cos uszkodzić?

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 21:43

radeek9, sprawdz bezpieczniki,moze poprostu zrobiles zwarcie .przy nieumiejetnym obsadzeniu lub niewlasciwych diodach mozesz spowodowac zwarcie plusa i minusa na plycie licznika i w tym momencie pojdzie bezpiecznik

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 21:44

od spalonego bezpiecznika może gasnąć klimatronik i mogą nie działać długie światła?

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 21:47

wiem z autopsji ze napewno jest od tego bezpiecznik]

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 21:49

tomkom1, już teraz nie bede sprawdzał, ale jeśli to tylko to - to pocieszyłeś mnie ;) dzieki
wiem juz jedno - koniec z diodami

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 21:50

moze gasnac bo zworc uwage ze przy wlaczeniu swiatel przygasa ci klimatronik,przygasa czyli swieci mnie intensywnie,a skor po wlaczeniu swiatel masz zjarany bezpiecznik i nie daje wogole pradu to moze gasic wogole podwietlnie klimatronica,elektronika jest nieodgadniona a szczogolnie niby proste prelaczniki przy fajerze co to cos wlaczaja a jednoczesnie odlaczja inne,np swiatla jak wlaczysz dorgowe to docina ci krotkie zeby nieswiecily.zacznij od bezpiecznikow

[ Dodano: 2010-03-24, 21:52 ]
radeek9, miales te diody w oprawkach?czy przekladales w oprawki ori same diody?

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 21:54

były w oprawkach, niestety trzeba bylo leciutko przyginać te blaszki bo w takim stanie jakim byly nie dało się ich włożyć. po prostu nie pasowały

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 22:01

dobra rada jedna jak wyjales licznik rozbierz go na czeci zebys mial plyte na wierzchuwtedy od drugiej strony widac jak sa plaze ktore maja stykac sie z tymi balszkami od oprawek.druga zecz jest taka ze diody swieca tylko w jedna strone tzn sa biegunowe a nie obojetne jak zarowki.a oprawke mozesz wlozyc albo tak albo obrocic o 180 stopni zeby swiecila.jak nie masz jaskow tzna airbag to poprostu po usunieciu uszkodzenia czyli na 99 procent bezpiecznika rozbierz licznik podlacz sama plyte pod ta wiazke i wkladaj po kolei diody,i po kazdje jednej sprawdzaj czy swieci jesli nie to obracasz o 180 stopni,i nastpena nastepna.wszelkie operacje typu wyjecie diody oprawki wykonuj na wylaczonych swiatlach.powodzenia

[ Dodano: 2010-03-24, 22:04 ]
a jak pragniexsz hardkoru to mam caly zegar tzn glowny caly i tarcze do tych 3 pozostalych indiglo..do takie setki wlasnie 2.6 motor.wiec ci podejdzie a efekt nieporownywalny do jakichkolwiek diod.musze sprzedac bo zmienilem zegar na a6 czyli juz z digital przebiegiem

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 22:08

najbardziej zastanawiajace jest to ze diody zgasly dopiero po jakims czasie, bo na poczatku sie swiecily i bylo wszystko dobrze. dodam tez ze gdzies z okolicy tych kabli za zegarami poszedl niewielki dymek, obawiam sie czy przypadkiem nie uszkodziłem zegarów. gdzies musialo sie zrobic zwarcie i mam nadzieje ze to bezpiecznik, jednak ten dym i swąd... zobaczymy jutro
a z diód juz rezygnuje - jesli maja byc takie problemy.... zalozylem na koniec zarowki ktore byly wczesniej (oczywiscie teraz nie swieca)

[ Dodano: 2010-03-24, 22:10 ]
hmmm, a jaki wzór?

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 22:20

a o znakach dymnych nic nie mowiles.wiesz jesli jedna dioda spowodowala zwarcie na sztywno to moze sciezke gdzies zjaralo..do uratowania poprostu zworke kabelkiem zrobisz od jednegego dobrego miejsca do drugiego.

[ Dodano: 2010-03-24, 22:22 ]
a co do indiglo to wejdz na allegro i znajdz uzytkownika liczniki-olsztyn.tam jest aukcja.cena do niewielkiej negocjacji.za dwa szesc zero oddam.to w sumie koszt samych tarcz i inwerterow.licznik za free wychodzi i moja robota i pwenosc ze podlaczasz i hula.ty masz u siebie ac i bc? bo ten nie ma

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 22:31

wlasnie na elektryce sie niestety nie znam :/ wiec pewnie zostanie mi elektryk :/ gdybym wiedzial ze taki problem bedzie to bym sie w ogole nie dotykal

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 22:33

spokojnie nie rozpaczaj jeszcze..na tej elktronice nie musisz sie znac porpostu sam znajdziesz miejsce gdzie jest upalona sciezka

[ Dodano: 2010-03-24, 22:35 ]
jak masz chcice to wyslij zegar do mnie ogarne ci to w jeden wieczor.heheh iodesle na twoj koszt

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 22:37

o a jeszcze co mi sie przypomniało to to że przy klimatroniku te przyciski po bokach powinny sie zapalac razem ze światłami (i tak było) a po tych diodach właśnie sie nie palą, czyli tak jakby padło całe podświetlenie od światel - zegary + klimatronik.

tomkom1, dzieki za poswiecony czas ;)

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 24 mar 2010, 22:40

ale to wszystko moze byc streowane z zegara.przeciez glowny sciemniacz i regulator swiecenia tego podwietlenia masz w liczniku.
nadal jestem przekonany ze jesli bezpiecznik bdzie oki to nie upaliles nic innego jak sciezke w liczniku ew cos w liczniku nic wiecej

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 24 mar 2010, 22:44

jeszcze raz dzieki za pomoc :) jesli okaze sie ze cos z zegarami nie tak to moze i skusze sie na twoje :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja