[Audi A6 C5 1.9 TDI 110km] drganie podczas przyspieszania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[Audi A6 C5 1.9 TDI 110km] drganie podczas przyspieszania
Witam
Chciałbym zapytać co może być przyczyną lekkiego drgania w jakie wpada przód auta (zawieszenie sprawne nie ma żadnych luzów) przy mocniejszym przyspieszaniu. Dzieje się to w każdym prawie zakresie obrotów jeśli mocniej przycisnę gaz. Po chwili jak auto nabierze prędkości drganie nie jest odczuwalne.
- czy to może mieć związek z napędem na przednią oś ?
- jakie elementy warto sprawdzić
Chciałbym zapytać co może być przyczyną lekkiego drgania w jakie wpada przód auta (zawieszenie sprawne nie ma żadnych luzów) przy mocniejszym przyspieszaniu. Dzieje się to w każdym prawie zakresie obrotów jeśli mocniej przycisnę gaz. Po chwili jak auto nabierze prędkości drganie nie jest odczuwalne.
- czy to może mieć związek z napędem na przednią oś ?
- jakie elementy warto sprawdzić
-
- Forum Audi A6 / A7
tylko jak samochód ciągnie i tylko przy mocnym przyspieszaniu i tylko przez kilka sekund byc moze kola trzeba wywazyc.carlos pisze:zchrobot, to jeszcze zobacz czy masz drgania tylko jak samochod ciagnie, czy takze jak sie rozpedzisz i wrzucisz luz...
Moze cos nie tak sie robi przy skrzyni biegów
ps a czy polosie w przegubach moze cos z nimi ? auto ma chipa i moze nie wytrzymuja
Nie chcę Cię martwić, ale to na 99,9% padające koło dwumasowe. Jakby coś było nie tak z zawieszeniem to by telepało autem cały czas a nie tylko podczas przyspieszania. Podejrzewam, że najgorzej jest w przedziale obrotów 1800-2500 (zwłaszcza przy wyższych biegach) gdzie jest duży skok momentu obrotowego. Jeżeli masz takie objawy to diagnoza już jest postawiona.............
-
- Forum Audi A6 / A7
okazało się tak jak przypuszczałem koła przed zimą były słabo wyważone po zmianie na letnie wszystko wróciło do normyzenton pisze:Nie chcę Cię martwić, ale to na 99,9% padające koło dwumasowe. Jakby coś było nie tak z zawieszeniem to by telepało autem cały czas a nie tylko podczas przyspieszania. Podejrzewam, że najgorzej jest w przedziale obrotów 1800-2500 (zwłaszcza przy wyższych biegach) gdzie jest duży skok momentu obrotowego. Jeżeli masz takie objawy to diagnoza już jest postawiona.............