[A6 C5 2,8 ]świeci sie check engine podczas jazdy na gazie
[A6 C5 2,8 ]świeci sie check engine podczas jazdy na gazie
Witam. W a6 c5 2,8 podczas jazdy na gazie czesto zapala sie check engine /odczyt jest taki ze jest cos z mieszanka paliwa/. Niektórzy twierdza ze jak jest gaz to tak sie zdarza. Czy to jest normalna sprawa czy trzeba cos ustawic u gazownika. prosze o pomoc 

Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 19:09 przez 31gregor, łącznie zmieniany 1 raz.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
dawka za uboga, lub za bogata (do gazowników na regulację )31gregor pisze:Czy to jest normalna sprawa czy trzeba cos ustawic u gazownika. prosze o pomoc
sprawa czasami nie jest aż tak całkiem prosta jakby się wydawało, sporo zależy od instalacji, bo niektóre same sobie dobierają dawkę np BRC, a inne mają na sztywno, np moja, i Zimą - Latem muszę zmieniać te dawki bo jest różne sprężenie gazu
kupiłem sobie fejs do instalacji i sam się tym zajmuję, bo inaczej bym sporo haj$u wtopił
na szybkiego odłączenie klemy załatwia na trochę km zniknięcie kontrolki (skasowanie błędu)
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Temperatura gazu jest tylko inna a co za tym idzie jego gęstość. goly191 masz źle działające korekty na temp. gazu. Zimą nie powinno się niczego przestawiać, przy niższych temp. gazu korekty powinny załatwiać sprawę, chyba że wtryski niestety nie lubią niskich temp. (są takie) ale tego się już nie zmieni. goly191 jaka masz instalkę i wtryski?goly191 pisze:dawka za uboga, lub za bogata (do gazowników na regulację )31gregor pisze:Czy to jest normalna sprawa czy trzeba cos ustawic u gazownika. prosze o pomoc
sprawa czasami nie jest aż tak całkiem prosta jakby się wydawało, sporo zależy od instalacji, bo niektóre same sobie dobierają dawkę np BRC, a inne mają na sztywno, np moja, i Zimą - Latem muszę zmieniać te dawki bo jest różne sprężenie gazu
kupiłem sobie fejs do instalacji i sam się tym zajmuję, bo inaczej bym sporo haj$u wtopił
na szybkiego odłączenie klemy załatwia na trochę km zniknięcie kontrolki (skasowanie błędu)
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
Tartarini za 2,700 Euro :lol:fassi1 pisze:goly191 jaka masz instalkę i wtryski?
nie chcę nic wymieniać w instalacji, bo ogólnie jest mego OK, a raz na spory czas może zmienić tą dawkę, bo jak się coś zmieni w instalacji to już pewnie nie będzie to znając życie, a już nie wspomnę o ekipie jaka miałaby cokolwiek zmieniać
ale jak chcesz się @fassi1 zainteresować to mogę Ci zrzuty ekranu wysłać na PW, aby tu nie śmiecić, podkreślę że w sumie nie raz mi już pomogłeś :-D