[AUDI 100 C4 2.5TDI] wymiana przegubu
[AUDI 100 C4 2.5TDI] wymiana przegubu
witam serdecznie
mam pytanko odnośnie wymiany przegubu, chciałbym sie dowiedziec jak zdjąc przegub z półoski, jest on jakoś zabezpieczonu, czy jakoś go się zbija?
jestem nowy wiec prosze wybaczyc jeśli to nie ten dział.
mam pytanko odnośnie wymiany przegubu, chciałbym sie dowiedziec jak zdjąc przegub z półoski, jest on jakoś zabezpieczonu, czy jakoś go się zbija?
jestem nowy wiec prosze wybaczyc jeśli to nie ten dział.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 20:34 przez Pawkoc4, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi A6 / A7
duże litery to krzyk - nie krzycz...
przegub nie jest zabezpieczony żadnym pierścieniem który trzeba zdejmować. Na półosi na końcu jesy pierścień spręzysty który przy nabijaniu wskakuje w rowek w przegubie.
jeśli masz przeguby przykręcane śrubą to sprawa jest prosta - po uwolnieniu przegubu z piasty ustawiasz przegub w osi z półosią i wkręcasz śrube - przy dokręcaniu zadziała jak ściągacz i ładnie przegub zejdzie.
Jeśli masz mocowanie nakrętka to przegub trzena będzie zbić - też nie jest to nic specjalnie trudnego.
przegub nie jest zabezpieczony żadnym pierścieniem który trzeba zdejmować. Na półosi na końcu jesy pierścień spręzysty który przy nabijaniu wskakuje w rowek w przegubie.
jeśli masz przeguby przykręcane śrubą to sprawa jest prosta - po uwolnieniu przegubu z piasty ustawiasz przegub w osi z półosią i wkręcasz śrube - przy dokręcaniu zadziała jak ściągacz i ładnie przegub zejdzie.
Jeśli masz mocowanie nakrętka to przegub trzena będzie zbić - też nie jest to nic specjalnie trudnego.
- Dodek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1992
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Też nie długo będe przymierzał sie do wymiany bo cosik zaczyna stukać
Jakich firm przeguby zew polecacie - patrzyłem w intercarsie i najtańszy kosztuje ponad 400 zł a na allegro sa rózne ale ceny nie sa z kosmosu bo zaczyanają się od 60 do a 120 za firmy ruville ? Ma ktoś z was ten ruville ?
Jakich firm przeguby zew polecacie - patrzyłem w intercarsie i najtańszy kosztuje ponad 400 zł a na allegro sa rózne ale ceny nie sa z kosmosu bo zaczyanają się od 60 do a 120 za firmy ruville ? Ma ktoś z was ten ruville ?
Łan tu sri TDI :mrgreen:
-
- Forum Audi A6 / A7
slavi16, usuń też nasze wszystkie odpowiedzi, po co ma zostać na forum jakaś wiedza skoro kolega z rozmachu posta caps lockiem napisał.... Ja rozumiem pilnowanie porządku ale bez przesadyzmu - drugi post napisany jest poprawnie - kolega zrozumiał, wyciągnał wnioski. nie wystarczy?
lepiej napisz czy ruville jest ok
ja zakładałbym ruville (co by OT nie było)
lepiej napisz czy ruville jest ok

ja zakładałbym ruville (co by OT nie było)

-
- Forum Audi A6 / A7
poprawić post z caps - locka to napisać go na nowo. Jasne, żadna sztuka. Skoro dla ciebie ważniejszy jest sztywny regulamin niż wartość merytoryczna forum to... gratulacje. Może nikt ci jeszcze nie powiedział że istnieją inne sposoby moderacji niż upominanie o wszystko każdego.
P.S. dlaczego piszesz pogrubioną czcionką?
P.S. dlaczego piszesz pogrubioną czcionką?
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja na 4maxa pojeździłem 3 tygodnie i padł teraz mam niemieckie gkn driveline są to niby orginały a koszt 294zł za sztukę nr katalogowy 301961 i mają już przejechane około 15 tyś i cisza także moim zdaniem lepiej dopłacić i zmieniać raz a nie dwa razy płacić i dwa razy robić tą samą przypadłość.Pozdrawiam
Piotr
- Dodek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1992
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
panowie stukało stukalo aż jebło - dokł poszła manszata ale trzeba wymienić oba kpl i mam pyt jakie produkty polecacie znalzłem przeguby RUVILLE - ok 120 za szt dobre one są
??
czy raczej szukać czegoś innego
a jak jest z tymi przegubami zew na 60-65 zł - ile wytrzymują i jakie maja gumy ?
aha ile można jezdzić z rozwalona manszeta bo musze jechać w jedną trase
?

czy raczej szukać czegoś innego

a jak jest z tymi przegubami zew na 60-65 zł - ile wytrzymują i jakie maja gumy ?
aha ile można jezdzić z rozwalona manszeta bo musze jechać w jedną trase

Łan tu sri TDI :mrgreen: