[A6 C5]Rds w zegarach
[A6 C5]Rds w zegarach
Witam
Wymieniłem w moim autku zegary , ponieważ stare były nie czytelne, no i prawie wszystko jest ok, tylko nie wyświetla mi się rds w górnym fisie w zegarach. Po rozeznaniu ww temacie okazało się że stare oryginalne zegary komunikują się z radiem analogowo a w nowych zegarach po canie. Co teraz mógłbym zrobić że by rds się wyświetlał. Czy trzeba dokonać jakiś przeróbek, jeżeli tak to jakich za wszelkie sugestie Dzięki bardzo :lol: Autko jest z roku 2001 .
Wymieniłem w moim autku zegary , ponieważ stare były nie czytelne, no i prawie wszystko jest ok, tylko nie wyświetla mi się rds w górnym fisie w zegarach. Po rozeznaniu ww temacie okazało się że stare oryginalne zegary komunikują się z radiem analogowo a w nowych zegarach po canie. Co teraz mógłbym zrobić że by rds się wyświetlał. Czy trzeba dokonać jakiś przeróbek, jeżeli tak to jakich za wszelkie sugestie Dzięki bardzo :lol: Autko jest z roku 2001 .
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, 12:45 przez Sylwek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Spodziewałem się odpowiedzi ale nie aż takiej wyczerpującej .censored wieki szacun za pomoc .Faktycznie nie napisałem że radio to Concert kaseciak.
Czyli wystarczy że podepnę tylko przewody w odpowiednie piny radia i licznika a póżniej kodowanie, chyba że coś żle zrozumiałem.W radiu Concert I masz komunikację po CLOCK , DATA , ENA.
W liczniku piny CAN L i H znajdują się odpowiednio:
W kostce szarej:
5 -CAN high speed Display (high +)
6 -CAN high speed Display (low -)
Mam nadzieję , że nic nie poknociłem
Ale tak wogóle to możesz podłączyć radio po DATA , CLOCK , ENABLE z licznikiem , bo licznik też się tak komunikuje.
Szara kostka piny:
11 -Enable
12 -Clock
13 -Data
W Concercie kasetowym piny są w kostce mini iso , środkowa:
8. Clock
9. Data
10. Enable
Dzisiaj już nie będę próbował się z tym bawić , ale jak zrobię to dam znać o rezultatach . Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-02-26, 11:24 ]
Dzisiaj trochę miałem czasu więc rozkręciłem licznik za radio na razie się nie biorę dopóki nie załatwię sobie jakiś uchwytów do jego wyciągnięcia. censored czy masz może jakiś patent żeby rozpiąć wtyczkę tą szarą do której chciłabym wpiąc przewody od radia.
[ Dodano: 2010-02-26, 11:24 ]
Dzisiaj trochę miałem czasu więc rozkręciłem licznik za radio na razie się nie biorę dopóki nie załatwię sobie jakiś uchwytów do jego wyciągnięcia. censored czy masz może jakiś patent żeby rozpiąć wtyczkę tą szarą do której chciłabym wpiąc przewody od radia.
- siwy2326
- Forum Audi A6 / A7
sorki.w pospiechu pisalem,chodzi mi o tuner TMC.probowalem robic kodowanie licznika(kanal 62)ale nie moge sie połączyc licznikiem.censored pisze:Ale mówisz o jakim tunerzesiwy2326 pisze:CAN'y od zegarów do tunera i od tunera do navi mam puszczone i pytanie moje jak ja mam to zgrac zeby mi górny fis dzialal?TV czy TMC
Jesli mowisz o TMC , to zrób kodowanie licznika i uaktywnil funckje navi i bedzie pokazywac wsio
censored jeżeli mnie żle zrozumiałeś to sorry
Chodziło mi o to iż wyciągnąłem licznik ponieważ chciałem wpiąć się z dodatkowymi przewodami w wtyczkę szarą
Jeżeli chodzi o patent na rozpięcie wtyczki , chodziło mi to jak wtyczkę rozpiąć a nie jak wypiąć z licznika bo to akurat wiedziałem.

Sylwek proszę cię , napisz to jeszcze raz , bo dopiero za trzecim razem połowę zrozumiałem
Chodziło mi o to iż wyciągnąłem licznik ponieważ chciałem wpiąć się z dodatkowymi przewodami w wtyczkę szarą
Ale tak wogóle to możesz podłączyć radio po DATA , CLOCK , ENABLE z licznikiem , bo licznik też się tak komunikuje.
Szara kostka piny:
11 -Enable
12 -Clock
13 -Data
Jeżeli chodzi o patent na rozpięcie wtyczki , chodziło mi to jak wtyczkę rozpiąć a nie jak wypiąć z licznika bo to akurat wiedziałem.
akurat nie mam navi tylko zwykłego kaseciaka Concert ale rozumiem że też będzie pasować. Mam nadzieję że mój trochę zagmatwany opis laika wyjaśni ci o co mi chodziło . PozdrawiamCo do wyciągnięcia navi wystarczą pilniki do paznokci.
- siwy2326
- Forum Audi A6 / A7
i tak mam podłączone.a w szynie CAN jest jakieś napięcie jak tak to może jakieś zwarcie zrobiłem.censored pisze:
Nie wiem jak odnośnie kodowania ale zacznijmy od połączenia CANów. Jak bym coś poknocił to niech mnie ktoś poprawi bo piszę z głowy.
Z navi plus wtyczka 26 pin:
13 pin CAN H podłączasz do pinu 9 w tunerze TMC
26 pin CAN L podłączasz do pinu 8 w tunerze TMC
i teraz
z licznika
szara wtyczka pin 5 podłączasz do pinu 3 w tunerze TMC
szara wtyczka pin 6 podłączasz do pinu 2 w tunerze TMC
i po tym robisz kodowanie
Tak masz podłączone
TMC
- siwy2326
- Forum Audi A6 / A7
wydaje mi sie ze wszystko robilem dobrze;censored pisze:Skoro masz tak podłączone , to tylko zostaje kodowanie licznika i nic więcej.
Coś źle kurde VAGiem robisz , bo nie ma takiej możliwości , żebyś nie mógł zakodować.
sterownik nr17->kodowanie kanal 62->wpisuje 5 koduje i nic.
A moze navi ma zle zakodowane?
jeszcze w navi mam taki bład;
01317- Control module in instrument cluster
No communications
- siwy2326
- Forum Audi A6 / A7
to co mam zrobic zeby sie polaczyc z licznikiem?CAN'y mam podpiete,sprawdzalem dwa razy.jutro jeszcze zmienie CAN'y od licznika do tunera TMC,moze to pomorze.censored pisze:No z tego jasno wynika , że nie ma komunikacji z licznikiemsiwy2326 pisze:01317- Control module in instrument cluster
No communications
- siwy2326
- Forum Audi A6 / A7
sorki zle napisalem.do diagnostyki uzywam VAG'a, a licznik mam poliftowy.censored pisze:Kurcze w zasadzie to trochę straciłem już pomysły :PP
Najciekawsze jest to , dlaczego nie masz połączenia z licznikiem , przecież podłączenie TMC i CANów nie ma kompletnie znaczenia , bo łączyć się tak czy siak powinieneś
Jeszcze dwa pytani bo nie wiem czy mi coś umknęło :PP
1. Jak łączysz się VCDSem , to jako protokół wybierasz połączenie CAN , czy po linii K
2. Licznik masz poliftowyTzn. z cyfrowym zegarkiem
a moze tuner TMC ma zje...?i jest cos nie tak,ale w zasadzie jak jest podlaczony to komunikat o nie podlaczonym tunerze znika.
a moze navi mam zle zakodowane i mi nic nie wyswietla na fisie?