Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] szum, mielonka, sprzęgło, napęd

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[A6 C6] szum, mielonka, sprzęgło, napęd

Post autor: Marek.max » 26 sty 2010, 13:45

Witam.
Hm......nie wiem jak zacząć. Więc tak. Jadąc autem niezależnie od biegu, prędkości, kierunku. gdzieś tak pod autem (nie jestem wstanie zlokalizować miejsca) szumi, tak szumi coś, tak jakby woda w rurach, czasami wpadając w dźwięk mielonki (jak by klocki się skończył) nie jestem w stanie dokładnie opisać tego dźwięku. zaznacze, że klocki nówki oryginały. Szum ten z dnia na dzień jest coraz głośniejszy. występuje tylko na biegu. czy przyspieszam, hamuje silnikiem, czy jadę ze stałą prędkością, nie ma to różnicy. kiedy wcisnę sprzęgło słychać ten dźwięk przez jakieś od 2 do 4 sekund po czym ustaje, zanika. słychać wtedy jak wyhamowywuje (nie potrafię inaczej tego opisać) słychać jak coś hamuje, jak ten dźwięk zanika razem z zatrzymaniem się jakiejś części mojego auta. Myślałem, że może jakieś łożysko oporowe na sprzęgle, ale po za tym co już opisałem, nie słychać tego w innych przypadkach. Jak auto stoji na luzie jest ok, wciskam sprzęgło, zwalniam jest ok. Nie wiem, może to normalne tylko przez ten mróz coś takiego się zrobiło. auto dobrze jeździ tak jak jeździło, nie ma żadnej różnicy przed wystąpieniem tego dźwięku. tylko wkurza mnie już bo nawet zagłusza rozklekotane łożysko w tylnim kole które strasznie buczy :)

Miszaam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Miszaam » 26 sty 2010, 14:09

Witam
Ja u siebie mam identyczne objawy, ale dochodzi jeszcze problem z wrzucaniem biegów - raz jest tak, że wchodzą bez problemu, innym razem dojeżdżam do skrzyżowania i... nic -żaden bieg nie chce wejść! Koledzy, podpowiedzcie, co to może być? :-(
Audi ratuje życie!

Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Marek.max » 26 sty 2010, 14:39

u mnie na szczęście jeszcze wchodzą biegi z tym nie mam problemu, na zimnym silniku trochę ciężko, ale to zrozumiałe.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 26 sty 2010, 18:24

Domyślam się że jakby był olej w skrzyni to by była cisza. Wątpię w cokolwiek innego.
Kolego Miszaam poszukaj działu "przywitaj się z nami" oraz regulamin na początek pobytu w naszym gronie (bo zaraz dostaniesz warna od modów :-) )

Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Marek.max » 26 sty 2010, 21:31

tomekkk1 pisze:Domyślam się że jakby był olej w skrzyni to by była cisza. Wątpię w cokolwiek innego.
Czyli uważasz, że u mnie nie ma oleju?? Nie wydaje mi się, gdyż jak napisałem gdy jest zimno ciężko biegi wchodzą, czyli olej być musi :) (chyba, że maź już się zrobiła) fakt, że u kolegi co ma podobny problem, przyczyną może być brak oleju.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Re: [A6 C6] szum, mielonka, sprzęgło, napęd

Post autor: Naprawa Audi A6 » 26 sty 2010, 21:48

Właśnie tak się dzieje gdy jest za mało oleju (to miałem na myśli - sorki za skróty myślowe). Z pewnością jak auto się rozgrzeje to jest trochę lepiej (jakby luźniej)? Nie chcę Cię martwić ale tylko diagnoza "na kanale" da odpowiedź (sprawdzenie co z tym olejem, i przy okazji łożysko oporowe o którym wspominałem).
Zauważ że napisałeś:
Marek.max pisze:Witam.
Szum ten z dnia na dzień jest coraz głośniejszy. występuje tylko na biegu. czy przyspieszam, hamuje silnikiem, czy jadę ze stałą prędkością, nie ma to różnicy. kiedy wcisnę sprzęgło słychać ten dźwięk przez jakieś od 2 do 4 sekund po czym ustaje, zanika. słychać wtedy jak wyhamowywuje (nie potrafię inaczej tego opisać) słychać jak coś hamuje, jak ten dźwięk zanika razem z zatrzymaniem się jakiejś części mojego auta.
czyli po wciśnięciu sprzęgła skrzynia wyhamowuje - te 2-4 sekundy (gdzieś ma opór stąd szum zanikający aż do zatrzymania) a potem cisza. Taka jest moja teoria, kolego.

Masz 5-letnie autko może to nie olej a jakiś defekt skrzyni jest? Jakaś wada po prostu bo to za młode autko by klękła ze starości...

Awatar użytkownika
Biker
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C6] szum, mielonka, sprzęgło, napęd

Post autor: Biker » 27 sty 2010, 00:05

Marek.max pisze:Witam.
Szum ten z dnia na dzień jest coraz głośniejszy. występuje tylko na biegu. czy przyspieszam, hamuje silnikiem, czy jadę ze stałą prędkością, nie ma to różnicy. kiedy wcisnę sprzęgło słychać ten dźwięk przez jakieś od 2 do 4 sekund po czym ustaje, zanika. słychać wtedy jak wyhamowywuje (nie potrafię inaczej tego opisać) słychać jak coś hamuje, jak ten dźwięk zanika razem z zatrzymaniem się jakiejś części mojego auta.

Jaki masz przebieg? A może to defekt koła zamachowego? Ja w swoim aucie też pewnego dnia usłyszałem hałasy i okazało sie , że poluzowały się wszystkie śruby na kole pasowym z przodu na wale korbowym. <smuty>
Bajker

Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Marek.max » 27 sty 2010, 14:34

Autko ma przebieg 260 tysięcy :) dużo jak na 5 letnie auto, ale zapewne jest to przebieg autostradowy, więc nie było ciochrane po mieście. Autko naprawdę w rewelacyjnym stanie prawie brak w środku i na zewnątrz śladów użytkowania. Użytkowane i Serwisowane przez jednego właściciela. Tak czy siak będę musiał podjechać na warsztat. Oczywiście sprawdzę też autko pod kątem waszych diagnoz. Jak rozwiąże problem to oczywiście was o tym poinformuje.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 27 sty 2010, 18:51

Na to liczymy, wszak po to jest forum by swoje doświadczenia opisać :mrgreen: nie raz już się zdarzało też że przyczyna była zupełnie z innej bajki, lub że usterka znikła sama bez śladu...

Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Marek.max » 27 sty 2010, 19:48

tomekkk1 pisze:Na to liczymy, wszak po to jest forum by swoje doświadczenia opisać :mrgreen: nie raz już się zdarzało też że przyczyna była zupełnie z innej bajki, lub że usterka znikła sama bez śladu...
Na razie póki co muszę przez jakiś czas jeździć z tym objawem, ale jak tylko będą możliwości postaram się to zdiagnozować i naprawić z nadzieją, że to nic poważnego.

Miszaam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Miszaam » 17 lut 2010, 23:13

Ja, z moimi objawami stawiłem się u mechanika...
W skrzyni miałem 0,5l oleju (na 2,9l wymagane), łożyska igiełkowe rozsypały się po skrzyni, a synchronizatory się zakleszczały - za remont szanowny mechanik liczył sobie 2,5 tyś PLN, ostatecznie stanęło na 1100 PLN :-x <ok>

[ Dodano: 2010-02-17, 23:21 ]
Marek.max pisze:
tomekkk1 pisze:Na to liczymy, wszak po to jest forum by swoje doświadczenia opisać :mrgreen: nie raz już się zdarzało też że przyczyna była zupełnie z innej bajki, lub że usterka znikła sama bez śladu...
Na razie póki co muszę przez jakiś czas jeździć z tym objawem, ale jak tylko będą możliwości postaram się to zdiagnozować i naprawić z nadzieją, że to nic poważnego.
Proponuję, po moich doświadczeniach, byś podjechał do warsztatu sprawdzić poziom oleju - do naszych skrzyń wchodzi 75W90 - ogólnodostępny - koszt ewentualnej dolewki, nawet jeśli to nie jest przyczyną twoich kłopotów, jest znikomy w porównaniu z ceną jaką przyjdzie Ci zapłacić za ewentualny brak oleju!
PS po moich doświadczeniach już dwóch kolegów sprawdziło poziom oleju w skrzyniach swoich audi - w A6 C5 z 2002r z przebiegiem 300 tyś km bez żadnych niepokojących objawów kolega miał tylko 1l oleju...
Audi ratuje życie!

Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Marek.max » 20 lut 2010, 11:59

Zbadam skrzynię przy okazji wymiany łożyska koła :) i dam znać co i jak.

warka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: warka » 07 mar 2010, 22:47

Biker, Biker, hej wydaje mi sie ze mam podobny problem z ta szkrzynia czy tez kolem zamachowym.czy moglbys mi napisac jak sie auto zachowywalo zanim naprawiles.jakie byly objawy .z gory dziekuje :-|

robertoko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robertoko » 03 lut 2012, 20:14

Do Bajkier ..Mam ten sam kłopot tylko u mnie to koło sie urwało,obcięły się śruby i nie wiem teraz jak sie do tego zabrać .Czy ja mam wyjmować cały pas i lampy czy jest sposób inny????Please pomóżcie ,moje cacko stoi w garażu już tyle czasu nie umyta........

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja