Ostatnio dużo czytałem na temat polerowania szkła, na allegro jest multum preparatów do polerowania szkła, co prawda większość z nich mówi o rysach, ale każdy zachwala swój produkt i jak to bywa reszta to badziew...
Ale do rzeczy, na pewno nie tylko ja ale i większość z Was, którzy mają starsze samochody narzekają na widoczność w nocy kiedy z przeciwka jadą auta... U mnie np. podczas zachodu słońca bardzo dobrze widać malutkie kropeczki spowodowane zapewne piaskiem lub innymi twardymi cząsteczkami, które przez lata użytkowania odbijały sie od szyby... O ile w dzień nie jest to aż tak bardzo uciążliwe, to w nocy kiedy z przeciwka jedzie sznur samochodów w szybie mamy mase refleksów światła, które nas oślepiają.
Teraz pytanie do Was, co w takim wypadku zrobić? Kupić jakiś sprawdzony preparat i samemu polerować cała szybe? Jechać do jakiegoś serwisu, gdzie zajmują sie szybami samochodowymi i tam zlecić taką usługę polerowania szyby? Czy to pomoże? Może ktoś to przerabiał już wcześniej. Ew. może ktoś orientuje sie jaka jest cena nowej szyby i czy polerowanie jest wogóle opłacalne?
Kiedyś miałem Golfa mk1 z ori 31letnią szybą. Efekt ten sam tylko że dużo bardziej uciążliwy, po wymianie szyby na nową zacząłem kochać jazdę w nocy... Tylko tam szyba nie była klejona i nowa barwiona kosztowała 160zł więc to nie duży wydatek...
Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam, Mariusz.