Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4]Demontarz deski rozdzielczej.

Warsztat
Awatar użytkownika
PONURY
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4]Demontarz deski rozdzielczej.

Post autor: PONURY » 17 sie 2008, 19:02

Witam. Pisze tego posta z nadzieją ze komuś pomoge.
Jest to opis demontarzu deski rozdzielczej w Audi 100 C4.
Czyli jak rozebrać zeby nie popsuć.

Demonatrz zaczynamy od odkreceniu 2 śrubek z osłony kolumny kierowniczej. z lewej i prawej strony ( mała gwiazdka).
Obrazek

Po odkreceniu obu śrubek podnosimy plastik do góry. U mnie dodatkowo jest dioda od alarmu którą demontuje wysuwając ją do dołu.
Obrazek

Następnie zabieramy sie do dwóch śrubek tez na gwiastke które znajdują sie na listwie ( można namacać palcem dwa otwory od spodu ).
Obrazek

Gdy już mamy odrecone, wyjmujemy śrubki i delikatnie ciągniemy z lewej strony.
Powinno bez problemu wyjść z kołeczka który znajduje sie z prawej strony.

Pozostaje nam do okrecenia 3 srubki które trzymają obudowe deski.

Obrazek

Obrazek

Odkrecamy 3 śrubki które są widoczene na zdjeciach powyżej.
I ciągniemy zegary do siebie zaczynajać od lewej strony.

Po wyciągnieciu połozyć zegary na płask
Obrazek

Teraz nalezy zając sie kostkami którym w moim przypadku jest 4 sztuki. 2 z zapinkami i 2 bez.
Zeby je zdemontowac nalerzy podciągnąć zapinke w kolorze różowym do góry.
Obrazek

Zchodzą bez problemu
Obrazek

2 pozostałe kostki sciągamy do góry i deske rozdzielczą mamy wyciągnietą.

Obrazek

Jeśli chodzi o demontarz zegarów nalerzy wykrecić sruby 6 kątne ktore widać na tym zdjęciu.
Obrazek

Po odkreceniu, mozemy sie dostać do środka zdemontowac tarce czy zalorzyc relingi.

W razie jakich pytan pisać. Chetnie pomoge.

Jeśli chodzi o wymiane żaróweczek najłatwiej załorzyć nasatke z kluczem 6mm i delikatnie przekrecić aż zarówka nam wyskoczy.

Pozdrawiam Ponury. :-)

P.s Przepraszam z błędy ortograficzne. ;-)
Ostatnio zmieniony 17 sie 2008, 20:28 przez PONURY, łącznie zmieniany 1 raz.
usnieto punkt 29 regulminu!
Audi 100 C4 2.3 b-g 1992r. Karawan..... :D

Awatar użytkownika
dziq111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: dziq111 » 02 paź 2008, 15:08

wymiana deski rozdzielczej to to nie jest:P ale opis jak wyciągnąć zestaw zegarów.
:) jeśli by ktoś chciał odkręcić deskę rozdzielczą najpierw różaniec a później heja:) wyciagałem dwa razy dwa dni przed wypadkiem a pozniej po :P rozpacz..... wazy chyba ze 40kg srubek ma tyle że szkoda gadać. 3 godziny trzeba liczyć w jedna strone:)
a8team.pl to też dobre.

PabloCzarny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PabloCzarny » 10 maja 2009, 22:15

Dzięki wielkie za instrukcje, dzisiaj właśnie wymieniłem żarówki do podświetlenia zegarów - wszystko dokładnie tak jak opisałeś :-D

Mam tylko pytanie - jakie Ty masz żarówki do podświetleń zegarów? Bo chciałem sobie je wymienić na diody LED a musze wiedzieć jaki rodzaj diod zamontować. Jakby była możliwość to proszę o zdjęcie deski rozdzielczej od tyłu i wskazanie które żarówki odpowiadają za podświetlenie zegarów bo jest ich tam całe mnóstwo ;-)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Audi A6 C4 '96 cacko =]

Marcin81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marcin81 » 25 sty 2010, 19:31

Witam chce wymienić żaróweczki podświetlenia zegarów. Może mi ktoś powiedzieć jakie tam idą żaróweczki i gdzie je dostać A6 C4 2.5 TDI

Awatar użytkownika
elmi_k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Emil
Rocznik: 1996
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 140KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: elmi_k » 25 sty 2010, 22:30

zobacz sobie w katalogu na stronie 12

http://bosma.pl/download/bosma_katalog_09.pdf

cos takiego tez podejdzie
http://moto.allegro.pl/item881488027_di ... egary.html

http://moto.allegro.pl/item895826657_za ... sowan.html

http://moto.allegro.pl/item895827294_za ... orady.html

bodajze B8,4D i B8,3D (ida dwa rodzaje jedne male drugie wieksze, zalezy czy wszystkie chcesz wymieniac czy czesc) - 1,2W i 2W
A6 C4 2.5 TDI (AEL) NOGARO BLUE PEARL EFFECT

http://img6.imageshack.us/img6/305/95128295.jpg

Marcin81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marcin81 » 27 sty 2010, 15:32

Dzięki za pomoc. A czy do podświetlenia termometru idą tez takie żaróweczki :roll:

Awatar użytkownika
Dodek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1992
Silnik: 2.4 170KM
Kontakt:

Post autor: Dodek » 27 sty 2010, 20:33

btw w a6 c4 żeby wykrecić licznik nie trzeba demontować osłony kolumny kierowniczej ponieważ wystarczy max odsunąć i wydłużyć kierownice - dzięki regulowaniej w 2 płaszczyznach kolumnie
Łan tu sri TDI :mrgreen:

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Silnik: 2.4 177KM

Post autor: Forum A6 C4 » 27 sty 2010, 20:45

Marcin81 pisze:czy do podświetlenia termometru idą tez takie żaróweczki :roll:
nie
jest lutowana malutka żaróweczka
możesz także wlutować diodę (ale brzydko świeci ciemniej nawet po spiłowaniu łepka żeby bardziej światło się rozpraszało)

Awatar użytkownika
kolega26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kolega26 » 25 lut 2010, 19:19

Hej, ile jest łacznie zaroweczek w desce w modele ze wszytskimi zegarami? Przestal mi sie podswietlac wyswietlacz komputeraz ( spalanie itd) czeka mnie kupno nowego wyswietlacza czy do tego monitorka tez jest jaka zarowka? Jesli tak to jaka i ile czego mam kupic zeby powymieniac? :)

[ Dodano: 2010-02-25, 19:22 ]
Widze ze sa rozne zaroweczki. ROzne kolory koncowek. Czym sie roznia i ile ktorych trzeba kupic? Moze ktos jakies fotostory wrzucic jak wymienic zarowke od komputera? Tego spalanie pokazuje bo przestalo to podwietlac :) No i napisac jakie zarowki do tego mam kupic i ile zanim zaczne rozbierac :)
Bo w życiu nie te chwile w których oddychamy są najważniejsze, lecz te w których dzięki ccco zapiera nam dech w piersiach...

Myślmy...

Adriang92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adriang92 » 25 lut 2010, 19:41

ostatnio u taty jak zmieniałem żaróweczki podświetlenia zegarów to było ich wszystkich 10. Po 2 na duże zegary( obrotek i prędkościomierz) i po 1 na małe i 1 w wyświetlaczu przebiegu, u niego BC nie ma ale tez jest pewnie jedna + do tego jeszcze inne do kontrolek. Na podświetlenie masz żaróweczki 1,1w pomarańczowe a na kontrolki 2w. Najlepiej wyciągnij po żaróweczce i idz do sklepu to Ci dobiorą ja tak zrobiłem :mrgreen: chociaż wystarczyło ze powiedziałem ze to do audi i gościu otworzył magiczne pudełko i miał posegregowane z opisami do jakiego samochodu :-D

Awatar użytkownika
kolega26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kolega26 » 25 lut 2010, 22:50

A jakie sa zaroweczki do koputera ( tego co pokazuje spalanie) i ile ich jest i czy trzeba jeszcze dodatkowow cos rozbierac zeby sie do nich dostac?
Bo w życiu nie te chwile w których oddychamy są najważniejsze, lecz te w których dzięki ccco zapiera nam dech w piersiach...

Myślmy...

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 26 lut 2010, 13:20

kolega26, do komputera jest chyba jedna.do tego gornego ac sa dwie w roznych kolorach,jedna zolta jedna czerwona,dotsep prosty,pomylic nie pomylisz bo w ori nieczynne gniazda sa zaklejone tasma.a tutaj gdzie sa to poprostu porownasz sobie co w tym miejscu jest od przodka i tyle.

cH3sTeR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cH3sTeR » 27 lut 2010, 21:37

kolega26 mi ostatnio przepaliła się żaróweczka od podświetlania przebiegu. Wyjąłem zegary policzyłem wszystkie żaróweczki (u mnie było ich 12 sztuk nie licząc kontrolek kierunkowskazów). Zarówki miały moc 1,2W lub 1,1W. W najbliższym sklepie motoryzacyjnym kupiłem czerwone diody i włożyłem w miejsce seryjnych żaróweczek. Dodam tylko że żarówki od podświetlania przebiegu, temp zewnętrznej i komputera miały moc 1,2W i miały na sobie takie czerwone kapturki żeby świeciły na czerwono. Po włożeniu diód efekt jest naprawdę imponujący.

Awatar użytkownika
mastacrx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 1995
Silnik: 2.2 230KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mastacrx » 06 maja 2010, 15:10

ma ktoś dokładne linki do tych żarówek z allegro? kolor podstawy żarówki ma znaczenie? i ja byście mi podali link tej żarówki od podświetlenia temperatury zew :-)

bo z tego co widzę są różne?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Adriang92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adriang92 » 06 maja 2010, 16:56

ma ktoś dokładne linki do tych żarówek z allegro? kolor podstawy żarówki ma znaczenie? i ja byście mi podali link tej żarówki od podświetlenia temperatury zew :-)

bo z tego co widzę są różne?
do termometru nie ma żaróweczek tylko jest mała wlutowana dioda to co zaznaczyłeś ro żarówki od kontrolek kolor ma znaczenie ponieważ co kolor to inna moc żaróweczki z tym ze kolory żaróweczek rożnych firm mogą sie różnic ale jak ostatnio kupowałem to sie zgadzały a zaróweczki kupowane chyba firmy OSRAM albo taki były nie pamiętam :mrgreen: ale z dostaniem nie ma problemu ja kupowałem w stacji diagnostycznej tam kolo 3zł za sztuke

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja