Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1,9TDI AWX `04]Wymiana łożyska kół przednich.HELP

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
teodor2424
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1,9TDI AWX `04]Wymiana łożyska kół przednich.HELP

Post autor: teodor2424 » 03 wrz 2009, 17:36

Ja mam Panowie szybkie pytanko, bardzo zależny mi na czasie;
Jako że jestem w trakcie wymiany wszystkich wahaczy w moim A6 C5 1,9TDI AWX AVANT 2004r z aluminiowymi zwrotnicami, mam problem.
Myłem zwrotnice i dostał mi się piasek do łożysk słychać lekkie chromolenie.
W takim razie chyba muszę wymienić łożyska.

Moje pytania:

- czy wymienia się całość razem z piastą i tym wielorowkiem gdzie siedzi przegub, czy samo łożysko???

- Będę jechał z tym na prasę to wyciskać wszystko w stronę koła tak??? A może da się to zrobić bez prasy??

- Jakie łożysko kupić??? Jakiej firmy???

- Jakie numery katalogowe posiada to łożysko( może ktoś mógłby podać)????

Kurcze i przez głupie mycie będę w plecy dwa łożyska :/ kurde tyle kasy :(

teodor2424
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: teodor2424 » 03 wrz 2009, 18:03

mam juz wszsytko rozebrane. łozysko na wierzchu teraz tylko pytanie jakie załozyc??
Słyszał ktoś o jakiejś amerykańskiej firmie.. tylko teraz nei podam nazwy ale ponoć bardzo mocne łozyska robia :)

[ Dodano: 2009-09-03, 20:14 ]
Właśnie kupiłem FAG-a będą jutro.
I będą kosztowały 450zł za 2 szt. :/

Ale się wkurzyłem bo kupiłem zestaw wahaczy LMO na allegro i mi koleś przysłał w dodatku te dwa główne nośne co są z amorkiem złe - przysłał mi do A4 z rozstawem widełek amorka 37mm a w mojej A6 mam 50mm :/
Totalna lipa, autko stoi na kołkach :(
Kurcze jeszcze weekend idzie i pewnie nie przyśle mi nowych przed nim :( totalny kibel :/

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 04 wrz 2009, 09:45

co się tak załamujesz?? jeśli potrzebujesz auto, to skręć wszysrko zostawiając stare wahacze na których są amory - wymienisz jak przyjdą, dodatkowa godzina pracy, ot co. A jak wytrzymasz przez auta weekend - to niech sobie stoi ;-) Luuz, nie ma sensu żeby martwa kupa blachy cie o ból głowy przyprawiała ;-)

teodor2424
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: teodor2424 » 05 wrz 2009, 10:29

łożyska założone. Co prawda miałem przykręcane do zwrotnicy, i z tym nei było problemu.

Ale z wciskaniem łożyska na piastę poradziłem sobie z tym tak że kupiłem dwie grube blaszane podkładki dopasowałem do wewnętrznej średnicy łożyska, tak żeby opierały się na jej ściance jakieś 3-4mm. Wszystko wkręciłem w imadło i delikatnie przykręcałem , wchodziło jak po maśle.
Do wyczyszczonej zwrotnicy całość przykręciłem 4 nowymi śrubami, tam nie trzeba było nic wciskać weszło na swoje miejsce od razu.

Tak że wymiana łożyska w modelu z przykręcanym jest naprawdę prosta :)

Awatar użytkownika
helmut28
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: helmut28 » 27 lut 2010, 19:49

Witam ,

widzę, że są tutaj fachowcy dlatego chciałbym się poradzić.
W moim Avancie wymieniałem ostatnio stukający przegub prawy i wszystko było przez jakieś 2-3 tygodnie ok.

Niedawno w ciągu 2-3 dni pojawił się cichy chrobot w prawym kole słyszalny na zakrętach, szczególnie pod górę gdy skręcam w lewo. W prawo jest cisza.

Przegub był wymieniony w porządnym warsztacie i nie powinien się rozsypać w ciągu 2-3 tygodni.
Odgłosy zresztą są troszeczkę inne niż przy przegubie. Przy przegubie były to jednostajne stuki, a teraz jest taki chrobot, im mocniej przyspieszę tym szybciej chrobocze.
Czy to łożysko? Ile mogę pojeździć na tym?

Wydaje mi się że widzę jakby smar w środkowej części stalowej felgi-z piasty, może to brud po wymianie przegubu...lub jakiś efekt psucia się łożyska?

Dziękuję z góry za pomoc,
było audi 80 b4, potem a6 c5 2,4, teraz a6 c6 2,0 tfsi.....only audiiiii

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja