[a6 c4]mechanizm szyberdachu
[a6 c4]mechanizm szyberdachu
panowie w swoim c4 mam problem z szyber jak go chcem otworzyc to słysze zgrzyt tak jakby jakieś trybiki przeskakiwały a szyber nic, czy ktoś miał podobny problem
Grzegorz Domański
zdejmij ta maskownice silniczka,na tej maskownicy w oryginale jest klucz imbus do awaryjnego zamkniecia i otwarcia szybra.sproboj otworzyc recznie bedziesz wiedzial czy rosypala sie przkeladnia w silniku czy caly mechanizm przesuwu blachy
to tak dla upewnienia sie bo wydaje mi sie ze predzej pod oporem wywalilo by bezpiecznik niz rozerwalo przekladnie ale zrob taka rzecz jak wyzej pisalem
to tak dla upewnienia sie bo wydaje mi sie ze predzej pod oporem wywalilo by bezpiecznik niz rozerwalo przekladnie ale zrob taka rzecz jak wyzej pisalem
ogarnales?czytalem ze masz nadal problem.moze sie poprostu zawalily brudem te prowadnice?sprobj otworzyc,nasmarowac to najlepiej jakims suchym smarem.nie podam ci marki ale mam cos takiegow spraju...nie brudzi i nie usmaruje i nie poplynie na podsufitke...jesli bedziesz w ol daj znac mozemy sprobowac zalozyc na krotko drugi silnik.moze on niedomaga juz
Miałem taki sam problem. Szyber musiał być długo nieotwierany i ze smaru/oleju zrobił się jakiś gnój. Nie próbuj na siłę bo ja w jednym próbowałem (miałem zapasowy) i tylko strzeliły cięgna otwierające szyberdach. Jedyna opcja to rozebrać, dobrze wyczyścić i nasmarować. Ale nie na siłę. Można zniszczyć linki lub zęby na przekładni.
Ja u siebie zdejmowałem podsufitkę i odkręcałem szyber. Kiedy cały mechanizm z szyberdachem był już poza samochodem to otwierałem go kręcąc imbusem i jednocześnie rękoma trzeba odsuwać szyberdach.
Spróbuj bez wyjmowania podsufitki i szyberdachu, może się uda. Ja tak czy inaczej musiałem zdjąć, więc przy okazji zrobiłem szyberdach
Pzdr
Ja u siebie zdejmowałem podsufitkę i odkręcałem szyber. Kiedy cały mechanizm z szyberdachem był już poza samochodem to otwierałem go kręcąc imbusem i jednocześnie rękoma trzeba odsuwać szyberdach.
Spróbuj bez wyjmowania podsufitki i szyberdachu, może się uda. Ja tak czy inaczej musiałem zdjąć, więc przy okazji zrobiłem szyberdach

Pzdr