Witam wszystkich, to mój pierwszy temat po przywitaniu się w dziale ogólnym.
Kupiłem C6 2.0TDI miesiąc temu. Przedwczoraj zapaliła mi sie żółta kontrolka minimalnego poziomu oleju. Pomimo, że wg komputera do inspekcji zostało 3000 km, ni wiedząc na 100% jakiego oleju dolać kupiłem 5l Motula 5W30, filtry itd i zrobiłem szybszą, pełną inspekcję. Po wymianie oleju i filtrów pojechałem do faceta, który ma i zna się na Vagu. Koleś sprawdził błędy, jednak nie było żadnych, następnie skasował inspekcję. Po skasowaniu i wejściu w MMI (mam MMI high) w funkcję CAR - Przeglądy na wyswietlaczu w miejscu gdzie wcześniej pokazywała się wartość 3000 km pojawił się napis mówiący, że "termin następnej inspekcji jest jeszcze niedostępny". O co chodzi? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
[A6 C6] Dziwny komunikat po skasowaniu inspekcji
ZelvaBOi pisze:Z pierwsza czescia sie zgadza (co prawda instrukcja mowi o 500 km, ale mi tez po 1000 km dopiero wskoczylo) z druga to jest tak, ze system liczy osobno dni i osobno kilometry - nie robi tego dynamicznie - poprostu ich ubywa, jak osiagnie pierwsza wartosc graniczna w jednym z dwoch parametrow - czyli 2 lata lub 30 tys km (w Long Life, normalny polowe krocej - 15 kkm i 1 rok) to zeruje liczniki i wyswietla Ci pozniej ile przekroczyles serwis w km i w dniach. Czyli jak jezdzisz w niedziele do kosciola to nastepny przeglad serwisowy za dwa lata a jak jezdzisz 10 tys km miesiecznie to masz 4 przeglady w roku - tak jak ja niestetynokio pisze:To normalne przejedziesz z 1000 km i pojawi się ilość kilometrów do następnego przeglądu. wartość ta jest aktualizowana dynamicznie podczas eksploatacji..
Nie wiem czy zauważyliście że ilość startów silnika vs ilość kilometrów po odpaleniu ma znaczący wpływ na liczbę kilometrów do serwisu....
i tak jeśli jeździcie po mieście krótkie trasy to nigdy do serwisu będziecie mieli mniej kilometrów...
ÂŻe mam 2 auta zrobiłem sobie teścik na odcinku ~5000km....(w zimie)
jeżdżąc codziennie do pracy i robiąc około 2600km serwis obciął mi 4200km... więc 1600km więcej niż zrobiłem...
w ustalaniu km do inspekcji udział bierze licznik i charakterystyka termiczna (określenie z ASO)...
Więc jeśli swoimi niuniami robicie krótkie trasy do kościoła to serwis będzie za 20tkm a nei za 30tkm

p.s.
jak jechałem grzecznie do PL - 120-130km/h to po 900km z serwisu zeszło 300km.... ciekawe....
I jeżdżąc A6 od ponad 2 lat taką zgodność zauważyłem... poza tym spójrz na następujące kanały w VAG:ZelvaBOi pisze:Audi nie stosuje zadnych algorytmow na serwis - tak robi np. Mercedes. Grupa VAG robi tylko prosta kalkulacje: km lub czas. Fakt, ze wliczanie w to zaplonu jest logiczne i stad moga byc roznice pomiedzy dystansami jakie Ci wyszly, ale z ta charakterystyka termiczna to koles w ASO przegial chyba - to by oznaczalo, ze w zimie i lecie serwis Ci sie skraca i wydluza bo silnik sie inaczej nagrzewa to niby olej zmienia parametry. W Mercu jest czujnik do oleju - tez nie wiadomo na ile to dobre rozwiazanie bo bez labu nie sadze, ze da sie jakosc oleju dobrze okreslic.
45>42>43>49>44>40>41>46>47>48
LONG MIN MAX DAY MIN DAY MAX ACTUAL ACTUAL N/A SOOT TEMP
Zwłaszcza 47 i 48...
Zgadzam się z Tobą...
autko jak na razie ma za sobą 4 serwisy....
poprzedni właściciel zrobił nią przez 4 lata 52000km jeżdżąc po mieście i pierwszy serwis miał przy 24000km... drugi już ja robiłem i 53000km...trzeci jak już ja jeździłem 83000km i nie dawno robiłem czwarty przy 116000km...
Więc między serwisami:
24000km
29000km
30000km
34000km
tylko różnica że ja robię właściwie tylko trasy.. +/- 2000km za jednym zamachem...
więc różnice sięgają około 25-30%
autko jak na razie ma za sobą 4 serwisy....
poprzedni właściciel zrobił nią przez 4 lata 52000km jeżdżąc po mieście i pierwszy serwis miał przy 24000km... drugi już ja robiłem i 53000km...trzeci jak już ja jeździłem 83000km i nie dawno robiłem czwarty przy 116000km...
Więc między serwisami:
24000km
29000km
30000km
34000km
tylko różnica że ja robię właściwie tylko trasy.. +/- 2000km za jednym zamachem...
więc różnice sięgają około 25-30%
To Dobrze Idzie
Kiedyś było mocno modzone 4F/3.0 BMK
Teraz jest 4G/3.0 CVUA
Nie wchodzę w dyskusje "Nie znam się, ale się wypowiem", proszę o uszanowanie tego jeśli ignoruję odpowiedzi nie poparte faktami, dowodami lub doświadczeniem.
Kiedyś było mocno modzone 4F/3.0 BMK
Teraz jest 4G/3.0 CVUA
Nie wchodzę w dyskusje "Nie znam się, ale się wypowiem", proszę o uszanowanie tego jeśli ignoruję odpowiedzi nie poparte faktami, dowodami lub doświadczeniem.