Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 2.8] W gorące lato traci troszke moc,co okleić ???

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Coolkensy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 2.8] W gorące lato traci troszke moc,co okleić ???

Post autor: Coolkensy » 24 lut 2010, 17:46

Witam

W tytule dość niezrozumiały temat :) ale chodzi mi o to ,że czytałem już kiedyś o tym na forum,ale niestety mimo szczerych chęci nie potrafie teraz tego tematu odszukać :(
Czytałem ,że silniczki 2.8 jak jest bardzo ciepło,potrafią tracić na mocy i że okleja się "coś" w silniku co powoduje ,że "coś" się nie nagrzewa i samochód się nie zamula w upały :)
Moje pytanie ,co to jest to "COÂŚ" ??? i czym najlepiej to okleić ??? :) i jeszcze jedno czy w ogóle dobrze pamiętam ??? ,czy faktycznie istieje taki problem z 2.8 V6???
Z góry dzieki za odpowiedzi pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 24 lut 2010, 19:36

Jedyne co można okleić do dolot powietrza . Chodzi o izolacje przed ciepłem żeby auto zasysało chłodniejsze powietrze i nie ogrzewało się od silnika. Dolot to oczywiście to co jest przed przepustnicą. maksymalnie auto traci lub zyskuje 10 procent mocy w zależności od temperatury ale za to mniej pali w cieple dni ponieważ dostaje mniejsza dawkę paliwa ponieważ czujnik temperatury zasysanego powietrza znajdujący się w dolocie informuje komputer o nagrzaniu powietrza. W korku ta temperatura może sięgać 80 stopni C . Moim zdaniem nie ma sensu ta zabawa w oklejanie dolotu. twoja decyzja :)
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

Coolkensy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Coolkensy » 24 lut 2010, 19:49

dziękuje za odpowiedz ,czyli Twoim zdaniem nie ma co się tym zajmować,bo niewiele to da a zwiększy spalanie ??? Tak sobie przypomniałem ten post o tym oklejaniu ,i zaraz wiosna-lato i postanowiłem się zapytać,ale w takim razie odpuszczam temat :)

dark
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dark » 24 lut 2010, 21:31

audi to auto ktoremu nie powinno sie nic modyfikowac w silniku bo to nie ma sensu wiec zostaw tak jak jest

ps. normalnie zaklada sie uszczelke miedzy glowe a kolektor dolotowy a stozek laduje w nadkolu z hydroshieldem

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 24 lut 2010, 21:51

Dokładnie ja bym odpuścił temat :) lepiej odizolować wydech od otoczenia jak jest dziurawy żeby nie pierdział :)
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

SANT0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Santos
Rocznik: 2000
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: SANT0 » 02 mar 2010, 21:59

A ja wam powiem że to daje i to sporo bo miałem to zrobione u siebie.Zamiast seryjnej puchy stożek odgrodzone przegroda od wydechu.Cały dolot zaizolowany termicznie aż to przepustnicy łącznie z przepływką.Do pełni szczęścia brakowało owinięcia kolektorów wydechowych bandażem i podkładek pod kolektory z teflonu.

Wszystkie silniki widlaste cierpią na brak mocy w upały wiec nie ma się co dziwić.

Tym sposobem zbiłem temp w dolocie o 15 stopni wiec nie mówcie że to nic nie daje bo ja to sprawdziłem na własnym aucie.
Nigdy nie jeżdze szybciej niż widzę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja