Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Montaż xenonów HID (slim) soczewki H1 / by eldo

Warsztat
robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 19 lut 2010, 19:52

Podczas montażu nie musiałem odkręcać lamp, po prostu poradziłem sobie bez tego trochę się nagimnastykowałem i wyszło git.Mam jeszcze pytanie czy jak nie odkręcałem lamp to czy muszę ustawiać czy nie, nikt mi na razie nie mruga czyli lampy są ustawione dobrze ale podczas powrotu dzisiaj wieczorem do domu wyprzedziłem pojazd jadący przede mną i dał długimi jak się znalazłem przed nim, czy coś nie jest tak?.

Jasne, że musisz ustawić sobie lampy na stacji diagnostycznej po założeniu HID
Po pierwsze dlatego, że źródło światła jest chyba trochę w innym miejscu niż z żarówki.
Po drugie mogłeś przy montażu trochę zruszyć lampę
Powinieneś zresztą widzieć na drodze, czy masz prawidłowo ustawione, snop światła powinien kończyć się na asfalcie na skraju twojej widoczności ale jednak widoczny. Wtedy wiesz, że nie walisz po lusterkach.
Oczywiście lepiej jechać na stację na pewniaka. To tylko 10-15 zł. A pewność - bezcenna ;-)
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 19 lut 2010, 20:07

robsonb73 fajnie za podpowiedz, jutro pojadę na ustawienie lamp. Tak od siebie trochę się naczytałem o Hidach i się zmieszałem z odczuciami :roll: to znaczy efekt jakie dają te żarniki jest porażający :mrgreen: jasność, jasność i jeszcze raz jasność, ale podobno można mieć problem z kumatym policjantem z drogówki i chciałbym zatrzeć ślady montując coś takiego http://www.allegro.pl/item929828159_xen ... w_kpl.html Obrazek

Co o tym myślisz, czy warto robsonb73?

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 19 lut 2010, 23:18

ÂŻółty pisze:robsonb73 fajnie za podpowiedz, jutro pojadę na ustawienie lamp. Tak od siebie trochę się naczytałem o Hidach i się zmieszałem z odczuciami :roll: to znaczy efekt jakie dają te żarniki jest porażający :mrgreen: jasność, jasność i jeszcze raz jasność, ale podobno można mieć problem z kumatym policjantem z drogówki i chciałbym zatrzeć ślady montując coś takiego http://www.allegro.pl/item929828159_xen ... w_kpl.html [url=http://images41.fotosik.pl/258/b45844e74a456230m.jpg]Obrazek[/URL]

Co o tym myślisz, czy warto robsonb73?
Powiem Ci, że może i warto tylko jak się ma cena do np. ori wodotrysków Audi ??
Ja mam właściwie inne plany, bo u mnie były kiedyś spryski i ksenony, ale pozostało tylko samopoziomowanie , pompka w zbiorniczku z zaślepionym wężykiem i odłączonym przewodem. Namierzyłem to dopiero przy wymianie rozrządu jak przód był zdjęty cały.
Więc planuję kupić jakieś używane spryskiwacze od Audi.

Ale jak kupisz i zamontujesz te z Allegro to zawsze masz jakiś plus w razie zastrzeżeń przy kontroli. Jak będzie kumaty i tak się nie nabierze ale plusa złapiesz <ok>
Powodzenia
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Kontakt:

Post autor: Hincó » 20 lut 2010, 02:04

No dobra, a jakby jeszcze zamontować zestaw samo poziomowania z allegro? Myślę, że policjanci mieli by większą zagadkę.. Oczywiście pod warunkiem montażu soczewek xenon ;)
Tylko zostaje jeszcze napis na kloszu do podrobienia ;)
Obrazek TDI +

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 20 lut 2010, 12:24

robsonb73 pisze: Powiem Ci, że może i warto tylko jak się ma cena do np. ori wodotrysków Audi ??
Chęć założenia spryskiwaczy reflektorów powstała dopiero kilka dni temu więc nie rozeznałem się jeszcze dokładnie w temacie: gdzie szukać ori spryskiwaczy do Audi?
Hincó pisze:No dobra, a jakby jeszcze zamontować zestaw samo poziomowania z allegro? Myślę, że policjanci mieli by większą zagadkę.. Oczywiście pod warunkiem montażu soczewek xenon ;)
co do samo poziomowania to jeszcze nie myślałem o tym.

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 1993
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.2 137KM
Kontakt:

Post autor: eldo » 20 lut 2010, 16:46

Niebiescy przechodza (przejezdzają) obojetnie obok Hidów w zamian za H4 w zwykłych kloszach i jest GUT :-P osobiście bym zadzwonił pod 997 mijajac takiego "tjiningowca". Ale do czego zmierzam, miałem przegląd i kilka kontroli drogowych... odpukać w niemalowane, nikt sie nie zainteresował światłami ;-) wniosek nasuwa mi sie taki, odpowiednia (zblizona do oryginalnej) barwa swiatła i poprawne ustawienie swiatełek to juz wg. mnie sukces ;-) pomijając roznice w świeceniu do H1. Wiadomo, przepisy przepisami... robimy nielegal ale są "gorsi" na drogach którzy mają HID w kloszach pod H4 nie mając wogóle bladego pojęcia ze istnieje cos takiego jak spryskiwacz czy samopoziomowanie nie wspomne o SOCZEWCE ktora jest tutaj oczywistą oczywistościa przy palniku :-P .

Ciekawe czy miał ktoś z forum problemy przy kontroli drogowej :roll:

p.s. czym sie rozni ori soczewka od tej pod H1 ?
Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 20 lut 2010, 16:55

eldo, dzięki za słowa otuchy bo jak zamontowałem Hid to się opinii tak dużo naczytałem że zgłupiałem i dlatego myślałem o spryskiwaczach, no ale teraz temat co spryskiwaczy zamykam na razie.
eldo pisze:p.s. czym sie rozni ori soczewka od tej pod H1 ?
Pytasz o soczewkę pod ori ksenon? Jak tak to nie wiem :shock: , poszukam na forum jak znajdę to napiszę.

[ Dodano: 2010-02-20, 17:07 ]
eldo pisze:Ciekawe czy miał ktoś z forum problemy przy kontroli drogowej :roll:
A może zrobilibyśmy jakąś ankietę eldo, !! :idea:

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Kontakt:

Post autor: Hincó » 20 lut 2010, 18:01

eldo pisze:
p.s. czym sie rozni ori soczewka od tej pod H1 ?
Soczewka soczewką, ale odbłyśnik musi się różnić geometrią. IMO to jest tak, w żarowce halogenowej świeci nam drucik o jakiejś tam długości, w palniku xenonowym świeci nam bańka z gazem, a więc kula. We wszystkim chodzi o to żeby promienie świetlne padały na soczewke w jej osi optycznej a to wymaga określonej geometri odblasku. Jako że soczewki świecą dokładnie tam gdzie trzeba i nie oświetlają nam np znaków nad drogą lekkim światłem, stosuje sie pewne elementy któe to poprawiają( z tego co wiem do głównie w xenonach).
Ciekawe czy o to chodzi :roll:

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 20 lut 2010, 18:14

eldo, właśnie tak jak mówisz, nie można przesadzać.
A kolesie, którzy wkładają żarniki do ryflowanych lamp mają w d......e co się dzieje poza ich samochodem.

Awatar użytkownika
MELONIK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MELONIK » 22 lut 2010, 00:28

Więc na gorąco wczoraj niebiescy mnie łapucapu i wołają przed samochód i pytają co to za lampy??? Mówie xenony a on czyta cechy xenonowej lapmy: gładkie szkło, samopoziom, spryskiwacz, (coś jeszcze nie pamiętam) po przeczytaniu pyta który warunek spełniam???
Zaprosił do radiozowu i mówi dowodzik zabieramy! Po dłuższej rozmowie skończyło się pouczeniem <ok>

Jeszcze pomówiliśmy o Audi zwłaszcza C4 A6 że twarde dobre Audi, również o forum zachaczyliśmy a on mówi że zagląda czasem na forum audiklub.pl i czyta że userzy śmieją się z policjantów w sprawie Hidów hehe. Pouczenie w miłej atmosferze jednak może się skończyć grubiej :cry:
AUDI C4 A6
2.5TDI AAT
1995 rok

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: eldo » 22 lut 2010, 19:37

MELONIK pisze: a on mówi że zagląda czasem na forum audiklub.pl i czyta że userzy śmieją się z policjantów w sprawie Hidów hehe.
to oni umieją czytac ? <ok>

powiedz mi jak masz udowodnic (zademonstrowac) ze lampa posiada uklad samopoziomowania policjantowi ktory sie dowiedzial o tym z forum wchodząc przypadkiem :-P poza tym w C5 jest gładkie szkło (nie wiem jak w C4), a raczej tworzywo sztuczne... jedyne do czego ew. mógł by sie doczepic to spryskiwacz.

p.s. w kloszu C4 jest soczewka ?
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 22 lut 2010, 20:09

eldo pisze:p.s. w kloszu C4 jest soczewka ?
W poprzednim moim aucie C4 soczewki nie było chyba że w tych po 95r.

Tak od siebie dodam że efekt jakie dają Hid-y jest porażająco dobry :mrgreen: żadna zwykła H1 nie daje tyle światła co te żarniki Hid. Więc wolę czasami się napocić podczas kontroli niż jeździć po ciemku. :-P

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 22 lut 2010, 20:41

ÂŻółty pisze:
eldo pisze:p.s. w kloszu C4 jest soczewka ?
W poprzednim moim aucie C4 soczewki nie było chyba że w tych po 95r.

Tak od siebie dodam że efekt jakie dają Hid-y jest porażająco dobry :mrgreen: żadna zwykła H1 nie daje tyle światła co te żarniki Hid. Więc wolę czasami się napocić podczas kontroli niż jeździć po ciemku. :-P
Tak, ale masz C5 z soczewkami jak ja.
Nie wiem, czy produkowali C4 z soczewkami ale kolega ma zwykłe lampy, założył HID-y i nawet jak podjeżdża do mnie pod dom a ja stoję to oślepia, a co dopiero kiedy siedzisz w aucie czyli jesteś niżej.

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: eldo » 22 lut 2010, 20:52

ÂŻółty pisze:Tak od siebie dodam że efekt jakie dają Hid-y jest porażająco dobry
Od kad zapodałem w/w zestaw nie wiem po co mam halogeny, swiatła drogowe używam dosłownie "z nudów", pobocze (strona prawa) jest tak oswietlone ze jestem w SZOKU a zarazem wkurzony z tytułu: jak moża w takiej klasie samochodu jak Audi A6 stosować to COÂŚ co IMITUJE światła mijania na oryginalnej H1 :evil:
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 21:00 przez eldo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MELONIK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MELONIK » 22 lut 2010, 20:59

W C4 A6 są soczewki na światłąch mijania a wiele jest w tym u mnie 2ga soczewka na halogen więc z hidami fajnie wygląda <ok> Klosz nie jest gładki więc warunek nie spełniony, posiadacze C5 są w lepszej sytuacji :-D
AUDI C4 A6
2.5TDI AAT
1995 rok

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja