Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.8T 98''] Benzyniak z LPG klekota jak diesel

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

[A6 C5 1.8T 98''] Benzyniak z LPG klekota jak diesel

Post autor: hoopek » 20 lut 2010, 23:39

W ostatnich dniach zaobserwowałem, a raczej usłyszałem dziwne odgłosy z silnika. Klekota on jak diesel.. Myślałem na początku, że jest to spowodowane zimnej i jak się rozgrzeje będzie ok. Ale niestety tak nie jest. Czy ciepły, czy zimny silnik klekocze.. Instalacja LPG jest montowana na przełomie marca/kwietna zeszłego roku. Tylko, że i na benzynie i na gazie jest to samo.. Dziwny klekot z silnika. Kto wie co to może być?

borsuk1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: borsuk1977 » 21 lut 2010, 22:53

witaj
na początku spróbuj zdjąć kleme z akumulatora ma kilka godz , potem odpal na benzynie
jeśli problem nie minie to sprawdź przewody podciśnieniowe w instalacji gazowej , czasem gazownicy mintują tanie przewody podciśnieniowe które po jakimś czasie lasują sie jeśli i w tym nie będzie poprawy wyeliminowałbym gaz z ewentualnych usterek oczywiście najlepiej byłoby podpiąć pod waga bedzie widzć dokładnie co go boli

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 21 lut 2010, 23:17

borsuk1977 pisze:witaj
na początku spróbuj zdjąć kleme z akumulatora ma kilka godz , potem odpal na benzynie
jeśli problem nie minie to sprawdź przewody podciśnieniowe w instalacji gazowej , czasem gazownicy mintują tanie przewody podciśnieniowe które po jakimś czasie lasują sie jeśli i w tym nie będzie poprawy wyeliminowałbym gaz z ewentualnych usterek oczywiście najlepiej byłoby podpiąć pod waga bedzie widzć dokładnie co go boli
Przypomnę, że problem jest na gazie i na benzynie. Po za tym w czym ma niby pomóc rozłączanie akumulatora i jaki wpływ na klekotanie mogą mieć przewody podciśnieniowe instalacji gazowej?

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1998
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Kontakt:

Post autor: hoopek » 21 lut 2010, 23:32

To klekotanie to dziwniejsza sprawa niż mi się wydaje.. Dziś o dziwo nic nie klekotało i samochód chodził jak dawniej bardzo cichutko.. :-/ Niby się cieszę, ale dlaczego dziś wszystko ok a wczoraj i kilka dni wstecz nie.. Hm.. Jak teraz tylko zacznie klekotać prosto jadę do diagnostyka jakiegoś niech posłucha i sam oceni.

yogibear1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: yogibear1 » 22 lut 2010, 18:51

a moze to chodzi o napinacz łancuszka na wałku rozrzadu poczytaj [v6 napinacze rozrzadu] :?: i powiedz czy masz cos podobnego
"Jestem nieuczciwy i możesz uczciwie liczyć na moją nieuczciwość. To uczciwi są nieprzewidywalni, zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie... głupiego..."
Cpt. Jack Sparrow

borsuk1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: borsuk1977 » 22 lut 2010, 19:21

fassi1 pisze:
Przypomnę, że problem jest na gazie i na benzynie. Po za tym w czym ma niby pomóc rozłączanie akumulatora i jaki wpływ na klekotanie mogą mieć przewody podciśnieniowe instalacji gazowej?
fassi może być rozjechana mapa benzynowa ... należałoby ją zrobhić od nowa a co do podciśnienia to spróbuj zdjąć podciśnienie zobaczysz jak pracuje silnik..

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 22 lut 2010, 19:35

borsuk1977 pisze:
fassi1 pisze:
fassi może być rozjechana mapa benzynowa ... należałoby ją zrobhić od nowa a co do podciśnienia to spróbuj zdjąć podciśnienie zobaczysz jak pracuje silnik..
ÂŚciągałem nie raz, wielkiej różnicy to nie zrobiło, fakt chwytał lewe powietrze i czasem trochę zafalował ale nic nie klekotało. Jak klekotanie wróci to niech kolega się dobrze przysłucha z jakiej części silnika dochodzi.

Tepeen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tepeen » 26 sty 2011, 08:47

SPrawdz popychacze w silniku.
Klekocza jak diesel jak sie rozleca zwlaszcza na gazie :)

krisker
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: krisker » 26 sty 2011, 09:01

O różnych rzeczach związanych z LPG czytałem i słyszałem, ale żeby wiązać problemy z popychaczami z instalacją gazową to już chyba nadużycie :lol:
Pozdrawiam,
Krisker

Kamilvti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kamilvti » 26 sty 2011, 11:04

moga byc jeszcze szklanki a to nie zalezy od lpg tylko od przebiegu i oleju
Jesli pomoglem wcisnij Pomógł :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl