Witam.
Ostatnio zauważyłem, że przy pierwszej jeździe po nocy cięzko wchodzą mi biegi, nawet bardzo cięzko. Jak chcę szybko zmienić to nawet trzeszczą. Potem jak już trochę pojeżdżę to jest lepiej. Przy szybkiej zmianie jest OK, a przy normalnej raz dobrze, a raz trochę nie do końca płynnie. Czy u Was też tak jest? Czy tak ma być? A może mało oleju w skrzyni czy też sprzęgło się kończy? Co o tym myśłicie?
[A6 C5 AEB 1.8T]Ciężko wchodzą biegi.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: [A6 C5 AEB 1.8T]Ciężko wchodzą biegi.
A ja myślę, że to gęsty olej w skrzyni plus ciężko pracujący w tych warunkach synchronizator. Przy tych temperaturach to jest normalne, zwłaszcza po dłuższym postoju. Jeżeli po krótkiej jeździe już jest wszystko w porządku to nie jest to problem. Moja niunia stoi na dworze i zaraz po ruszeniu przez kilometr lub dwa też biegi wchodzą ciężej niż zwykle. Nic na siłę. Zmieniaj je delikatnie. Jeżeli problem trwa przez dłuższy czas po ruszeniu to już inna sprawa i powinieneś dobrze sprawdzić skrzynię.wojciech007 pisze:Witam.
Ostatnio zauważyłem, że przy pierwszej jeździe po nocy cięzko wchodzą mi biegi, nawet bardzo cięzko. Jak chcę szybko zmienić to nawet trzeszczą. Potem jak już trochę pojeżdżę to jest lepiej. Przy szybkiej zmianie jest OK, a przy normalnej raz dobrze, a raz trochę nie do końca płynnie. Czy u Was też tak jest? Czy tak ma być? A może mało oleju w skrzyni czy też sprzęgło się kończy? Co o tym myśłicie?
[ Dodano: 2010-02-12, 20:49 ]
przy zmianie biegu sprzęgło jest odłączane więc nie ma to nic do rzeczy.wojciech007 pisze:czy też sprzęgło się kończy?
[ Dodano: 2010-02-13, 14:15 ]
I ja witam ełczaninawojciech007 pisze:Witam.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ełczanina witam również. Spotkano jak najbardziej tylko może jak będzie cieplej.
Co do tematu to problem ustaje po kilku kilometrach czyli nie będę sobie tym zawracał głowy. Pomyślałem jednak, że może wymiana oleju pomogłaby coś w tej sprawie. Wiadomo, że auto nie jest nowe to i olej nie ma już tych właściwości. Tylko w jakim stopniu to może pomóc?
Co o tym myślicie? Próbował już ktoś z Was takiego zabiegu?
Co do tematu to problem ustaje po kilku kilometrach czyli nie będę sobie tym zawracał głowy. Pomyślałem jednak, że może wymiana oleju pomogłaby coś w tej sprawie. Wiadomo, że auto nie jest nowe to i olej nie ma już tych właściwości. Tylko w jakim stopniu to może pomóc?
Co o tym myślicie? Próbował już ktoś z Was takiego zabiegu?