no ale ja innego wyjscia nie mialem musialem tak zrobic bo mi radyjko bez przelaczenia na poz 1 kluczyka nie dzialalowojciech007 pisze:Generalnie to chodzi o to, żeby nie mostkować przewodu czeronego i żółtego w radiu.
[A6 C5] Kodowanie kluczykow - nie dziala centralny zamek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Wszystko OK. Ja też mam radio Pioneera i działa tak jak należy. Trzeba je tylko umiejętnie podłączyć. Nie mostkuj kabli w taki sposób, aby prąd na żółtym kabelku szedł w stronę samochodu.MatiCork pisze:no ale ja innego wyjscia nie mialem musialem tak zrobic bo mi radyjko bez przelaczenia na poz 1 kluczyka nie dzialalowojciech007 pisze:Generalnie to chodzi o to, żeby nie mostkować przewodu czeronego i żółtego w radiu.
-
- Forum Audi A6 / A7
dobra sprawdze to jeszcze raz a wracajac do tematu kupilem dwa moduly komfortu i po podlaczeniu kazdego z nich dzieja sie jakies dziwne rzeczy, nie swieca sie lampi podswietlenia w kabinie badz nie zamykaja sie wszystkie drzwi, wyskakuja bledy, takie tam rzeczy, przy probie dopisania kluczykow bez zmian ci nie pamieta, czy moze to byc problez ze zlym kodowaniem modulu?? u mnie na starym bylo 15947 a na tych zakpionych inne, dodam jeszcze, ze audi przyjechalo z USA i do czego jest funkcja modulu SAFE- tylko na rynek USA??jarema pisze:Jeżeli przy radiu połączyłeś zielononiebieski do czerwonożółtego to centralny nie będzie działał. Wiem bo sam zmieniałem radio na Sony i też tak zrobiłem bo nie trzymało pamięci.
Także sprawdź te kabelki one muszą być oddzielnie bo ten zielononiebieski to K-BUS.
<quattro>
Witam wszystkich. Miałem podobny problem. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem "szósteczki". Posiadam dwa klucze z pilotem, jednak jeden nie działał. Wymyśliłem, że napewno padły baterie. Zmieniłem baterie i nic.... pilot nie działał. Zupełnie nie stosując się do jakichkolwiek zaleceń internautów co do kodowania kluczyka (np. http://www.forum.v10.pl/pilot,centraneg ... 11748.html) zrobiłem następujący manewr:
1. otworzyłem drzwi kluczykiem z nieaktywnym pilotem
2. nie wyjmując go z zamka i nie otwierając drzwi odczekałem jakieś 10 s.
3 następnie przytrzymałem przycisk otwierania zamka przy kluczyku przez jakieś 5 s.
4 .... i zamrugał
Nie wykorzystywałem sprawnego kluczyka w tym zabiegu. Nadmienię, że autko nie ma alarmu.
1. otworzyłem drzwi kluczykiem z nieaktywnym pilotem
2. nie wyjmując go z zamka i nie otwierając drzwi odczekałem jakieś 10 s.
3 następnie przytrzymałem przycisk otwierania zamka przy kluczyku przez jakieś 5 s.
4 .... i zamrugał
Nie wykorzystywałem sprawnego kluczyka w tym zabiegu. Nadmienię, że autko nie ma alarmu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Edward
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Wielkie Dzięki Kobi, twój sposób zadziałał!!!
Mój pilot kiedyś (6 miesięcy temu) działał poprawnie, a następnie zamarł. Nie mogłem dodać pilota z uwagi na nieaktywne opcje w VAG oraz brak drugiego kluczyka.
Zrobiłem dokładnie jak napisałeś nic się nie działo (nic nie mrugało) więc zamknąłem drzwi z kluczyka i po wyciągnięciu go z zamka otworzyłem z pilota.

Mój pilot kiedyś (6 miesięcy temu) działał poprawnie, a następnie zamarł. Nie mogłem dodać pilota z uwagi na nieaktywne opcje w VAG oraz brak drugiego kluczyka.
Zrobiłem dokładnie jak napisałeś nic się nie działo (nic nie mrugało) więc zamknąłem drzwi z kluczyka i po wyciągnięciu go z zamka otworzyłem z pilota.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Paliwo: Diesel
ÂŻółty kabel nie jest od podtrzymywania pamięci. Jest to +12V po przekręceniu kluczyka. Kiedy na tym przewodzie pojawi się napięcie możliwe jest włączenie radia. Pamięć podtrzymuje przewód czerwony.pawelex18 pisze:Więc jak najlepiej podłaczyć ten żółty kabelek zeby była pamięc w radiu ?
Trochę inaczej jest przy oryginalnym radiu, ale domniemam, że chodzi o jakieś inne.
witam.
-2 klucze nie dzialaja, ostatni juz jakis czas temu przestal dzialac.
-baterie wymienione na nowe co sie pozniej okazalo za stare byly idealne 5,98v.
-Na dniach wymienilem mikrostyki przod lewy i prawy. (drzwi caly czas zamkniete)
-lewe tylnie drzwi zglaszaja blad 1560,1561, pojawia sie w momencie gdy wszystkie drzwi zamkne przyciskiem w drzwiach kierowcy i ponownie otworze - oswietlenie dziala i tu pytanie co tu do wymiany? Czy sa tam inne mikrostyki jak to jaki??
vagiem klucze ponownie zapisalem w bloku 21, nastepnie sprawdzilem czy centralka widzi i rozronia klucze i wszystko jest ok.
robilem reczna adaptacje kluczy wg 7 roznych sposobow i nic, jest reakcja centralki na przyciskanie ale po wyjeciu kluczyka dalej cisza.
Kolejne pytanie wartosc kodu centralny zamek 00000, probowalem zmieniac na inne wartosci ale mi to nic nie pomoglo.
-2 klucze nie dzialaja, ostatni juz jakis czas temu przestal dzialac.
-baterie wymienione na nowe co sie pozniej okazalo za stare byly idealne 5,98v.
-Na dniach wymienilem mikrostyki przod lewy i prawy. (drzwi caly czas zamkniete)
-lewe tylnie drzwi zglaszaja blad 1560,1561, pojawia sie w momencie gdy wszystkie drzwi zamkne przyciskiem w drzwiach kierowcy i ponownie otworze - oswietlenie dziala i tu pytanie co tu do wymiany? Czy sa tam inne mikrostyki jak to jaki??
vagiem klucze ponownie zapisalem w bloku 21, nastepnie sprawdzilem czy centralka widzi i rozronia klucze i wszystko jest ok.
robilem reczna adaptacje kluczy wg 7 roznych sposobow i nic, jest reakcja centralki na przyciskanie ale po wyjeciu kluczyka dalej cisza.
Kolejne pytanie wartosc kodu centralny zamek 00000, probowalem zmieniac na inne wartosci ale mi to nic nie pomoglo.
grzegi87