[AEL 2,5 140 KM] problem z odcięciem paliwa
- wolf111
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 2009
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Witam ponownie, drodzy koledzy moje autko znowu jeździ jak nowe, niedawało mi to spokoju i wjechałem na warsztat by namacalnie sprawdzić co jest nie tak pomyślałem sobie, że jak zabiera moc dopiero około 3000 to może intercooler zatkany i chciałem spiąć na krótko turbo z kolektorem ssącym i w momęcie odkręcania górnego przewodu zauważyłem że jest jakiś podwójny :shock: tz. jeden wąż ale złożony z dwóch różnych. Jakiś pseudo mechanik posklejał go inną rurą termokurczliwą wewnątrz której naderwał się kawał starej rury i w momęcie większych obrotów silnika otwierał się jak parasol i zatykał cały przewód powodując podciśnienie w kolektorze ssącym. Nie mogłem dostać takiej rury od razu bo tylko na zamowienie, u mnie w sklepie miałbym na wtorek ale koszt 260 zl :roll: , a salonie audi też na zamówienie termin około 4 dni koszt 390 zł :shock: , więc tymczasowo powycinałem te parasolki i w to miejsce wcisnąłem na chamca aluminiową tuleję a nową (używaną) kupiłem na allegro koszt 30 zł :lol:. Założyłem ponownie rurę ze wstawioną tuleją odpaliłem maszynę i silnik ponownie pracuje w pełnym wymiarze obrotów :mrgreen:
taa....co tak bronisz tego rozwiązania?Artur27 pisze:Gdyby miał być niezaślepiony to z fabryki by raczej tak wyjechał .

pozdr
Koloru czerwonego mogą używać tylko Admini i Moderzy!
OK

Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, 14:32 przez tqmeh, łącznie zmieniany 2 razy.
na seryjnym sofcie w tym aucie nie uniknie się stefana, zwłaszcza przy ciężkiej nodze wiec, poczytaj co piszą inni a nie wyskakujesz z takim tekstem, jak napisałem każdy zrobi co uważa za słuszne...Lechu pisze:Nie zaślepiaj EGR - jeżeli kopci to trzeba znaleźć przyczynę a nie kombinować jakimiś druciarskimi metodami.
pozdr
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja miałem podobny objaw wyszło ze EGR nawla chciałem go przeciscic beznyna ale to nic nie dało wiec pozostało zaslepienie go nowego nie kupowałem bo troche szkoda kasy 500zł nowy kosztuje tak mipowiedzieli w sklepie w sumie bez tego autko dobrze chodzi lecz troche wiecej zakpci;-) ale to diesel i mi to nie przeszkadza jak depne wiecej gazu;-)