[C4/C5 2.3quatrro] Przedni prawy hamulec trzyma-hamuje
-
- Forum Audi A6 / A7
[C4/C5 2.3quatrro] Przedni prawy hamulec trzyma-hamuje
Witam. Szukałem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem. Otóz tak jak w temacie, prawy przedni hamulec hamuje. Po przejechaniu kilku km tarcza gorąca jest jak diabli. rozbierałem i czyściłem. Wyjąłem tloczek z cylinderka, byłem pewny że przyrdzewiał ale nie, wygląda ok żadnej rdzy nie widać. Zauważyłem jeszcze że tłoczek nie chce sie cofać. ÂŻeby go cofnąć odkręciłem zaworek od odpowietrzania. Tarcza i klocki są nowe.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, 23:19 przez andrejus17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Przeprowadziłem test tak jak wyczytałem na forum mianowicie:
Doprowadziłem do zagrzania sie hamulca który tak silnie hamował koło az nie mogłem nim zakręcić, poprzez krótka przejażdżkę. Następnie odkręciłem odpowietrzenie tak aby płyn zleciał, hamulec momentalnie odpuścił i koło swobodnie mogło sie obracać.
Macie może jakis sposób na odkręcenie zapieczonej rurki? chciałem odkręcić od abs-u ale stawiała taki opór że mało nie ukręciłem gwintu. Może tam jest lewy gwint?
Doprowadziłem do zagrzania sie hamulca który tak silnie hamował koło az nie mogłem nim zakręcić, poprzez krótka przejażdżkę. Następnie odkręciłem odpowietrzenie tak aby płyn zleciał, hamulec momentalnie odpuścił i koło swobodnie mogło sie obracać.
Macie może jakis sposób na odkręcenie zapieczonej rurki? chciałem odkręcić od abs-u ale stawiała taki opór że mało nie ukręciłem gwintu. Może tam jest lewy gwint?
Kolego, a stan tłoczka sprawdzałeś, czasem guma nie sparciała i nie zrobiły się wżery w tłoczku. Miałem identycznie w Oplu Rekordzie i Corsie, z racji że były to autka terenowe=do pracy+wożenia wszystkiego+cała reszta, niespecjalnie dbałem o te rzeczy. Do czasu, koło gorące, tarcza czerwona. Co się okazało, klocki miałem trochę zjechane,ale i popękana guma, w środku :shock: rdza na toczku. Radą dobrego mechanika=złota rączka, wymontowałem docisk, wyjąłem tłoczek, usunąłem z tłoczka rdzę+polerka, usunąłem resztę gumy zabezpieczającej. Po zamontowaniu przeg tłoczka posmarowałem smarem miedziowym, odpowietrzenie. I latam 5 rok bez blokowania koła, tylko klocuszki wymieniam. W drugim kole zrobiłem to samo
Jeszcze jedno, wyjąłem te sworznie lub tuleji co chodzi na nich docisk, wyczyściłem, nowy smar i jest OK. Podejrzewam że u Ciebie jest to samo 
A uszczelka w docisku ?

A uszczelka w docisku ?
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego morfeusz przeczytałes mojego posta do końca czy tylko temat? W pierwszym poście napisałem że wyjmowałem tłoczek i sprawdzałem jego stan. CZYTAJ CZYTAJ CZYTAJ 
DZis równiez testowałem hamulec. ponownie doprowadziłem do rozgrzania sie tarczy i zablokowania koła, następnie odkręciłem rurkę przy urzedzeniu od abs-u, Po około minucie koło się odblokowało.

DZis równiez testowałem hamulec. ponownie doprowadziłem do rozgrzania sie tarczy i zablokowania koła, następnie odkręciłem rurkę przy urzedzeniu od abs-u, Po około minucie koło się odblokowało.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Gdyby to była pompa to chyba puściło by od razu ?andrejus17 pisze:następnie odkręciłem rurkę przy urzedzeniu od abs-u, Po około minucie koło się odblokowało.
Być może tłok stawia zbyt duże tarcie / po wymianie tarcz i klocków /cofnął się do miejsca jak był nowy czyli cały w cylindrze i podciśnienie nie daje rady go wciągnąć z powrotem .
A czy powietrze nie zbiera się w tym zacisku? Zapowietrzony cylinder też utrudnia powrót tłoka .
Pomogłem
A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4

- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna