[a6 c5] Wyświetlanie na FISie otwartych drzwi
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- LuQas
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janek ASO Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: RS6 C5
- Silnik: 5.0 580KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
nie lepiej by bylo napisac w skrocie da sie albo nie dawojciech007 pisze:Panowie piszecie tu wiele głupot o czujnikach, kodowaniach itp. Dręczyłem kiedyś ten temat i trochę się orientuję w tym temacie. Nie mam na razie czasu na dłuższego posta, dlatego później napiszę jak to dokładnie jest.

-
- Forum Audi A6 / A7
To jest tak:
Aby wyświetlać otwarcie drzwi licznik musi dostać odpowiedni sygnał wypełnienia z modułu komfortu. Każdy moduł tą opcję posiada, tylko nie wiem czy każdy połączony jest z licznikiem. Na chwilę obecną nie pamiętam jaki to kolor kabla i na który idzie pin w liczniku. Później poszukam i napiszę. Nie wiem czy samo połączenie to wszystko czy licznik musi posiadać jeszcze odpowiedni wsad pamięci. Jeżeli ktoś ma czas i chęci na "dłubanie się w aucie" to niech napisze. Będę wtedy szukał jakie piny powinny być połączone itd.
Aby wyświetlać otwarcie drzwi licznik musi dostać odpowiedni sygnał wypełnienia z modułu komfortu. Każdy moduł tą opcję posiada, tylko nie wiem czy każdy połączony jest z licznikiem. Na chwilę obecną nie pamiętam jaki to kolor kabla i na który idzie pin w liczniku. Później poszukam i napiszę. Nie wiem czy samo połączenie to wszystko czy licznik musi posiadać jeszcze odpowiedni wsad pamięci. Jeżeli ktoś ma czas i chęci na "dłubanie się w aucie" to niech napisze. Będę wtedy szukał jakie piny powinny być połączone itd.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
Panowie u mnie działa ta funkacja wyswietlania drzwi czy bagaznika>> jak cos to mozecie sobie zerknąc i porównać czy są np podciągniete dodatkowe piny do licznika czy tez nie.
Wszystko mozliwe bo ja gdy zakupiłęm auto to nie wyswietlało mi sie "na duzym fisie" stacja i rds poprostu było odciete i gora nie wyswietlała , postanowiłem podciagnac kabel z radia do kostki od zegarów i w2szystko pieknie działa.
pozdrawiam
Wszystko mozliwe bo ja gdy zakupiłęm auto to nie wyswietlało mi sie "na duzym fisie" stacja i rds poprostu było odciete i gora nie wyswietlała , postanowiłem podciagnac kabel z radia do kostki od zegarów i w2szystko pieknie działa.
pozdrawiam
<<Koozi>>
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Kontakt:
Troszkę poczytałem, poszukałem i doczytałem, że są różne moduły komfortu i właśnie tak jak mówisz w niektórych wystarczy tylko pociągnać odpowiednie przewody i będzie wyświetlało o otwartych drzwiach i bagażniku lub tylko bagażniku.
A poza tym był podobny temat
a6-c5wyswietlanie-fis-o-otwartych-dzwiach-vt12904.htm
A poza tym był podobny temat

a6-c5wyswietlanie-fis-o-otwartych-dzwiach-vt12904.htm
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego piszesz, że to jest oczywiste, a wcześniej napisałeścensored pisze:Przepraszam kolego ale nic nadzwyczajnego nie odkryłeśwojciech007 pisze:To jest tak:
Aby wyświetlać otwarcie drzwi licznik musi dostać odpowiedni sygnał wypełnienia z modułu komfortu. Każdy moduł tą opcję posiada, tylko nie wiem czy każdy połączony jest z licznikiem. Na chwilę obecną nie pamiętam jaki to kolor kabla i na który idzie pin w liczniku. Później poszukam i napiszę. Nie wiem czy samo połączenie to wszystko czy licznik musi posiadać jeszcze odpowiedni wsad pamięci. Jeżeli ktoś ma czas i chęci na "dłubanie się w aucie" to niech napisze. Będę wtedy szukał jakie piny powinny być połączone itd.To , że licznik jest połączony z modułem komfortu jest tak oczywiste , że nawet nie pisałem tego tutaj
Większość elektryczków pstryczków jest połączona z modułem komfortu
Więc to niczego nie zmienia i dalej jesteśmy w ciemnej wiadomo co
także nie wiem czy było to dla Ciebie i wszystkich oczywiste. A dodatkowo napisałeś, że licznik musi być odpowiednio zakodowany, a jest to nieprawdą:) Kodowanie nic nie daje.censored pisze:To teraz już zupełnie na chłopski rozum , skoro jest jakiś czujnik , który przekazuje informację do licznika o otwarciu drzwi lub zamknięciu , to analogicznie licznik musi o tym wiedzieć , więc ................ musi być odpowiednio zakodowany do wyświetlania takich informacjiK@MiL pisze:PS. I ten czujnik znajduje się chyba w zamku.![]()
Przynajmniej ja to tak rozumuję , chociaż nie jestem pewien co do tego czujnika , bo według mnie sam styk jest takim czujnikiem , wtedy się nam zapalają światła pod nogami itp. itd.
Jeżeli ktoś ma czas i chęci to niech to wyrazi na forum. Napiszę wtedy dokładnie, który pin modułu komfortu musi być połączony, z którym pinem licznika itd.
Pozdrawiam.
- LuQas
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janek ASO Audi
- Moje auto: RS6 C5
- Silnik: 5.0 580KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
No ja tez mam checi po to zaczalem ten post pzdr
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 18:36 przez LuQas, łącznie zmieniany 1 raz.
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
To zależy jaki licznik... Ale w sumie dobra, mówimy o pełnym FISie, bo jak wiemy z tyłu liczników są różne gniazda. I tak liczinki miały gniazda 32-pinowe niebieskie i zielone oraz 20-pinowe chyba czerwone albo czarne (nie pamiętam dokładnie). I sygnał o drzwiach był na 21 pinie gniazda niebieskiego na zegarach tylko teraz jak Wam powiedzieć który to 21pin... Hm... Tam był chyba oznaczony pierwszy i ostatni.
[ Dodano: 2010-01-29, 18:12 ]
Tylko zegary po i przed liftem chyba się różniły. Kiedyś chyba na forum był opis tych pinów.
[ Dodano: 2010-01-29, 18:12 ]
Tylko zegary po i przed liftem chyba się różniły. Kiedyś chyba na forum był opis tych pinów.
[quote="cameleon741"]Ja nie mam pełnego FIS-a i dla mnie głupotą jest, że wyświetla zawsze, że są otwarte drzwi kierowcy (nawet jeśli otworzy się pasażera) :roll:
To jakos dziwnie macie ja mam pełen fis i jak otwieram bagaznik pokazuje ze jest otwarty jak otwieram drzwi tylne lewe np to pokazuje mi tylne lewe cos u was nie halo
To jakos dziwnie macie ja mam pełen fis i jak otwieram bagaznik pokazuje ze jest otwarty jak otwieram drzwi tylne lewe np to pokazuje mi tylne lewe cos u was nie halo

- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
NiKoś, kwestia bagażnika była już opisana mniej więcej bo miałem podobny problem. Zapraszam tutaj:
audi-a6-c5-avant-oswietlenie-bagaznika- ... htm#158447
LuQas, kurde dokładnie nie wiem jaki to kabelek a tym bardziej kolor. A szczerze to nie chce mi się narazie tego rozbierać w tej pogodzie...
audi-a6-c5-avant-oswietlenie-bagaznika- ... htm#158447
LuQas, kurde dokładnie nie wiem jaki to kabelek a tym bardziej kolor. A szczerze to nie chce mi się narazie tego rozbierać w tej pogodzie...