Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 2.5TDI] zawieszenie tył

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rs6maniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 2.5TDI] zawieszenie tył

Post autor: rs6maniak » 28 sty 2010, 17:34

Jutro nadchodzi taki dzień że wyciągam moje offrołdowe zawieszenie i montuje sportowe i mam takie pytanie jak wymontować amortyzatory z tyłu gdzie szukać górnej śruby ? Napęd zwykły nie quattro
TDI POWER : BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!!

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 28 sty 2010, 17:49

rs6maniak, na górze masz mocowanie amortyzatora (tak zwany kielich). Zdejmujesz koło, odkręcasz na górze 2 śruby a na dole masz jedną śrubę, którą musisz odkręcić (przechodzi na wylot mocowania, bodajże 16). I masz już zdjęty amorek. Jak będziesz zakładał nowy, to przykręć najpierw jego dół, następnie podstaw drugi lewar pod tarcze hamulcowe i podnieś do góry trochę, żeby wszedł w mocowanie na górze, wtedy łapiesz śruby i dokręcasz. Jest trochę kiepski dostęp do tych śrub na górze i trzeba się troche kluczem pobawić, ale dasz radę. Mam nadzieję, że jasno opisałem <ok>
Ostatnio zmieniony 09 cze 2010, 16:31 przez cameleon741, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rs6maniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rs6maniak » 28 sty 2010, 17:52

dzięki za pomoc już sie bałem że będe musiał pruć tapicerke w bagażniku ;) Daje plusa
TDI POWER : BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!!

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 28 sty 2010, 18:02

inżynierowie Audi dali by niezłą plamę, gdyby trzeba było rozbierać bagażnik do wyjęcia amorka xD Ogólnie roboty na 20-30 minut (jedno koło). Jak będziesz zmieniał amory, to zerknij, czy te mocowania na górze nie są już sparciałe. Przeważnie w tym wieku i przebiegu ok. 210-250 tys. te gumy parcieją i się rozpadają. Wypada nam amorek z mocowania i mamy problem. Koszt jednego kielicha, to coś około 50zł (przynajmniej ja tak płaciłem w ASO) a możemy sobie zaoszczędzić trochę roboty <ok>
Pozdro i dzięki za + :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja