Wczoraj przy -27 (samochód pod chmurką) w butelce płyn miał konsystencję oleju.Peran7 pisze:KMS, U mnie galaretka była w butelce z tym płynem
[A6 C5 1.9 TDI AFV 131 ] Dodatki do paliwa.
- 

FAŁDZIK
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Peran7, ja mam podobnie, dlatego zabieram aku do domu, podczas mrozów elektrolit gęstnieje przez co jest słaba przewodność prądu, poza tym jeśli nie masz to polecam założyć sobie zawór zwrotny bo niestety w naszych autkach pompa jest położona wyżej względem filtra paliwa i paliwo spływa do baku,w leciwych autkach zawór zwrotny zamontowany w pompie zawodzi i zanim zaleje na nowo pompę paliwa to chwilkę trzeba pokręcić

Pierwszy, gigantyczny forum Audi A6 w Polsce. Gratuluję! A6Klub.PL 

- 

FAŁDZIK
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Peran7, to sobie załóż, koszt samego zaworu to max 30zł, chyba że kupisz Pierburga za 60zł, a założyć możesz sam, kwestia wucięcia ok. 1 cm przewodu paliwowego, wstawienie zaworu (oczywiście w odpowiednim kierunku) i skręcenie opaskami dla pewności, jeśli chodzi o sam zawór to np. na allegro znalazłem coś takiego, średnica na wlocie i wylocie 8mm
http://www.allegro.pl/item899812815_zaw ... ancja.html

http://www.allegro.pl/item899812815_zaw ... ancja.html
Pierwszy, gigantyczny forum Audi A6 w Polsce. Gratuluję! A6Klub.PL 

"Witam.Ja nie ufam tym wszystkim spiecyfikam z Allegro,moj srawzony sposob to nafta dodawana do paliwa,1,5-2 litra na zbiornik i paliwo nie zamarza"
Odnośnie twojej wypowiedzi kolego dziś usłyszałem takie właśnie słowa od znajomego mechanika. Byłem też u innego facet naprawia tylko silniki Diesel'a byłem u niego (na sprawdzeniu świec żarowych wynik-pierwsza nie grzała wcale) zauważyłem że do skody felicji 1.9D wlewa gość pół butelki denaturatu do zbiornika :shock:
Ja na to, że do benzynowych silników to słyszałem że przed mrozami tak się robi ale żeby do aut z silnikiem o zapłonie samoczynnym?. Ten mechanik odpowiedział mi że on od zawsze tak robi i nie ma problemów z odpalaniem przy mrozach, a także że ten denaturat jakoś się łączy (miesza) i wsjo się wypala. :roll: Mówił że do mojego AEL 'a też tak powinienem zrobić. Teraz komu wierzyć zastanawiam się bo gość miał ze 45lat jest właścicielem tego zakładu z tego co się znajomych pytałem jest znany podobno ma duże doświadczenie.
Co o tym myślicie?

Odnośnie twojej wypowiedzi kolego dziś usłyszałem takie właśnie słowa od znajomego mechanika. Byłem też u innego facet naprawia tylko silniki Diesel'a byłem u niego (na sprawdzeniu świec żarowych wynik-pierwsza nie grzała wcale) zauważyłem że do skody felicji 1.9D wlewa gość pół butelki denaturatu do zbiornika :shock:
Ja na to, że do benzynowych silników to słyszałem że przed mrozami tak się robi ale żeby do aut z silnikiem o zapłonie samoczynnym?. Ten mechanik odpowiedział mi że on od zawsze tak robi i nie ma problemów z odpalaniem przy mrozach, a także że ten denaturat jakoś się łączy (miesza) i wsjo się wypala. :roll: Mówił że do mojego AEL 'a też tak powinienem zrobić. Teraz komu wierzyć zastanawiam się bo gość miał ze 45lat jest właścicielem tego zakładu z tego co się znajomych pytałem jest znany podobno ma duże doświadczenie.
Co o tym myślicie?
było C4 AEL quattro
						- 

malymk45
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Michał
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Denaturat to nic innego jak spirytus / palny / tyle że skażony miesza się z wodą ze zbiornika i spala jak paliwo . Np. 300ml na 30litrów ON jest bezpieczne dla silnika i nie zaszkodzi , a może pomóc w usunięciu wody z układu paliwowego .

Pomogłem  A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4
 A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4
						 A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4
 A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4Dzięki mam zamiar tak zrobić może to pomoże mojemu silnikowi przy odpalaniu w te mroźne noce.malymk45 pisze:Denaturat to nic innego jak spirytus / palny / tyle że skażony miesza się z wodą ze zbiornika i spala jak paliwo . Np. 300ml na 30litrów ON jest bezpieczne dla silnika i nie zaszkodzi , a może pomóc w usunięciu wody z układu paliwowego .
było C4 AEL quattro
						malymk45 pisze:Denaturat to nic innego jak spirytus / palny / tyle że skażony miesza się z wodą ze zbiornika i spala jak paliwo . Np. 300ml na 30litrów ON jest bezpieczne dla silnika i nie zaszkodzi , a może pomóc w usunięciu wody z układu paliwowego .
Podpisuje się pod wypowiedzią kolegi i dodam że DENATURAT WYTRÂĄCA WODę Z PALIWA a woda nie koniecznie dostaje się z tankowanym ON. dlaczego tak twierdze: otóż na pewno ktoś spotkał się ze szronem na korku paliwa, a pochodzi on tylko i wyłącznie z różnicy temperatur pomiędzy ciepłym paliwem które wraca nam do zbiornika a temperaturą ujemną na zewnątrz wtedy jeżeli nie mamy pełnego zbiornika paliwa to ciepło z paliwa skrapla się na ściankach zbiornika i następnie marznie i robi się szron.
Co do dodatków do ON proponuje nie oszczędzać tylko dolewać z reguły około 50 ml na zbiornik wiec zakładając że 1 Litr dodatku kosztuje 35 zł i jest on na 1200 litrów , to na pewno taniej wychodzi niż wymiana filtra paliwa (bosch około 85 zł)

Lechu ja ostatnio leje na shellu  i to V power diesel efekt nie chciał odpalić w te mrozy -20 stopni zaraz mi ktoś napisze wymień świece filtr paliwa i lej dodatki do paliwa itp. fakt świeca na pierwszym garze była do dupy nie grzała trochę mi się nie chce wierzyć że przez jedną niesprawną świeczkę nie chciał odpalać - nic nie doleje bo chcę się upewnić co jest powodem tego że nie zapala nie będę wróżył z fusów bo takie błędy kosztowały mnie już 2000 pln w plecy teraz ciężko o dobrą diagnozę   z denaturatem tak jak pisałem powyżej na razie  się powstrzymam
  z denaturatem tak jak pisałem powyżej na razie  się powstrzymam

z denaturatem tak jak pisałem powyżej na razie  się powstrzymam
  z denaturatem tak jak pisałem powyżej na razie  się powstrzymambyło C4 AEL quattro
						Wyjeździłem stare paliwko shella V power i zalałem Gold powiem szczerze na poprzednim auto ciszej chodziło i lepiej się zbierało :-D  
Lechu z tą uczciwością na stacjach w naszym złodziejskim kraju to wiadomo jak jest :evil:
Powinno być tak jak jest w Niemczech tam jak ON się zalewa to nie dość,że się więcej km robi to jeszcze auto prawie szafę zamyka :mrgreen:
Ahh szkoda gadać

Lechu z tą uczciwością na stacjach w naszym złodziejskim kraju to wiadomo jak jest :evil:
Powinno być tak jak jest w Niemczech tam jak ON się zalewa to nie dość,że się więcej km robi to jeszcze auto prawie szafę zamyka :mrgreen:
Ahh szkoda gadać

było C4 AEL quattro
						- wiliam_hamlet
- Forum Audi A6 / A7