Witam!
problemów ze zbyt niskimi obrotami może być wiele i tu nie chcę się rozwodzić.
Wpisz w wyszukiwarce "gaśnie" lub "obrody" i będziesz miał co robić :lol:
Jeśli chodzi o lód w baku...
1. ile miałeś paliwa? jeśli pełny zbiornik - a tak powinno być w zimie - to nic nie powinno się stać. po prostu woda nie ma się gdzie skraplać i mało prawdopodobne żebyś miał wodę-->lód. Jeśli miałeś mało paliwa a mróz był wielki szlag mógł trafić czujniki poziomu paliwa.
2. Bardziej prawdopodobne jest wytrącenie się parafiny (niż powstanie lodu). Niektóre stacje jeszcze nie zdążyły dowiźć paliwa zimowego

Jeśli tankujesz na stacji wątpliwej renomy proponuję w okresie mrozów tankować do pełna o 30 gr drożej na litrze i powinno być dobrze. Proponuję ci także dolanie dodatków do oleju napędowego - zapobiegają wytrącaniu się parafiny, ale tak na prawdę wtedy gdy mróz jest siarczysty. do - 10 nie powinno się zupełnie nic dziać.
Martwi mnie trochę wskazanie komputera

- 520 km na 70 litrach :shock: Ja po zatankowaniu mam wskazania 980-1100 km! Przy przeliczaniu komputer bierze średnią z ostatnich 30 km i w twoim wypadku to ok. 14 litrów - to dużo, no chyba że przejechałeś ostatnie 30 km po mieście.
Ile średnio spala twoja bryczka? Ja mam napęd przedni i 155 km. Natomiast najwyższe odnotowane spalanie to niecałe 8 l/100 km. Norma to 6,7-6,9 na 100 km.