[A6 C4] 2.5 AEL-problem z grzaniem świec
[A6 C4] 2.5 AEL-problem z grzaniem świec
Witam klubowicze-mam problem takiego typu. Auto stoi cała noc-czy to w garażu czy na dworze. Odpalam go po raz pierwszy-zapala się kontrolka świec na kilka sek-gaśnie i pali od ręki. Jeśli pochodzi chociaż kilka min baz kawałek się przejade pali dobrze-kontrolka juz się nie zapala. Jednak gdy go od razu zgasze po porannym odpaleniu kontrolka świec także się nie zapala i musze go sporo kręcic, żeby zaskoczył. W czym może leżec problem?przekaźnik od świec?czujnik tem>Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 sty 2010, 08:25 przez martino, łącznie zmieniany 1 raz.
Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
"Ropa daje kopa:-)"
Vorsprung durch Technik
- po co gasić zaraz po pierwszym porannym odpaleniu - mało logiczne - diesel potrzebuje dużego prądu rozruchowego na odpalenie, niszczysz sobie akumulator przez takie zabawy
- jeżeli po nocy (mroźnej) odpala za pierwszym razem po nagrzaniu świec to jest ok, po tym akumulator traci nieco mocy i stąd zapewne ciężej mu idzie za drugim
- spróbuj odpalić furę rano, przejechać około 6km, a potem zgasić i odpalić - na tym odcinku alternator powinien podładować akumulator do wartości przed pierwszym uruchomieniem
Pozdrawiam
- jeżeli po nocy (mroźnej) odpala za pierwszym razem po nagrzaniu świec to jest ok, po tym akumulator traci nieco mocy i stąd zapewne ciężej mu idzie za drugim
- spróbuj odpalić furę rano, przejechać około 6km, a potem zgasić i odpalić - na tym odcinku alternator powinien podładować akumulator do wartości przed pierwszym uruchomieniem
Pozdrawiam
Nie robie tego czesto...ale czasami wyprowadze autko, musze cos pogrzebac w garazu przez godzine,dwie...i wówczas mama taka sytuacje jak w opisie.Zaznaczam, że akululatr kreci przez ten czas normalnie-tylko nie chce zaskoczyc.
Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
Vorsprung durch Technik
- Dodek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1992
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
problem jak na razie jest nierozwiązywalny , nie martw on sie nie dotyczy tylko ciebie
tu tez o nim mowa a6-c4-25-tdi-115km-zimny-pali-rozgrzany ... t16170.htm
tu tez o nim mowa a6-c4-25-tdi-115km-zimny-pali-rozgrzany ... t16170.htm
Łan tu sri TDI :mrgreen:
witam mam podobny problem no może nie do końca podobny więc tak mam dobry akumulator mało tego na desce pokazuje że świece grzeją ale w rzeczywistości nie grzeją gdyż na przewodacz nie ma prądu zniknoł nagle nic nie dotykałem niewiem co może być może ktoś wie czy to może być przekaźnik i gdzie jest 

bednar
Gdzie znajduje sie przekaźnik znajdziesz na drugiej stronie tego tematu:BEDNAR pisze:witam mam podobny problem no może nie do końca podobny więc tak mam dobry akumulator mało tego na desce pokazuje że świece grzeją ale w rzeczywistości nie grzeją gdyż na przewodacz nie ma prądu zniknoł nagle nic nie dotykałem niewiem co może być może ktoś wie czy to może być przekaźnik i gdzie jest
a6-c4-25-tdi-115km-zimny-pali-rozgrzany ... 170,15.htm
Kolega manieksoma dał fotki

hej mialem to samoBEDNAR pisze:witam mam podobny problem no może nie do końca podobny więc tak mam dobry akumulator mało tego na desce pokazuje że świece grzeją ale w rzeczywistości nie grzeją gdyż na przewodacz nie ma prądu zniknoł nagle nic nie dotykałem niewiem co może być może ktoś wie czy to może być przekaźnik i gdzie jest
poczytaj a6-c4-bezpiecznik-swiec-zarowych-vt1735 ... ight=lages
Przekaznik pewnie masz dobry jak kontrolka sie swieci tylko bezpiecznik ci polecial.
w audi 100 c4 jest inaczej niz w a6c4.