Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 c5] wymiana tulei tylnej belki

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
tomect
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5] wymiana tulei tylnej belki

Post autor: tomect » 27 gru 2009, 17:03

Witam
na nierównościach strasznie stuka z tyłu auta szczególenie z lewej strony. Kucnołem przy aucie i zauważyłem że zerwana jest tuleja tylnej belki z lewej strony a z prawej tez jest w nie najlepszym stanie.

Czy ktoś wymieniał samemu tyleje tylnej belki ??
Czy po odkreceniu 3 srub z jednej i 3 srub z drugiej strony (śruby mocujące tuleje do nadwozia) belka sie opuści na dół tak że bedzie swobodny dostęp aby odkręić nakrętki??

Czy tuleje łatwo zejdą po odkręceniu nakrętek czy potrzebny bedzie jakiś sciągacz??
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 14:54 przez tomect, łącznie zmieniany 1 raz.

gesix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gesix » 28 gru 2009, 23:37

Robiłem to u siebie i raczej było dziecinnie proste :mrgreen: . Nie potrzebujesz żadnego ściągacza, zabezpiecz się dobrze żeby niunia nie spadła Ci na łeb bo może huśtać jak będziesz luzował te 3 śruby. Jeśli chodzi o dostęp to nie pamiętam, ale na pewno sobie dasz radę. Tylko nie mam 100% procentowej pewności czy nie trzeba jechać czasem na ustawienie zbieżności - czemu ? Niby belka nie ma regulacji, ale jednak pojawia nam się regulacja na tych właśnie tulejach. Każdy ten gumowy wahacz można przesuwać w różne strony, gdy jest poluzowany tymi 3 śrubami: przodu, tyłu, lewo i prawo gdzieś nawet do 1cm, a więc po zakupie nowych ustaw je tak samo jak miałeś stare. Na pewno ślad od starych się odbił, gorzej jak kupisz zamienniki to one odlane są inaczej :?: ale lepiej jeszcze zajechać na kilka stacji diagnostycznych i się zapytać bo oponki będzie żarło.

tomect
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomect » 19 sty 2010, 14:50

chętnie odkupię lub przyjmę zużyte tuleje tylnej belki.

Zakupiłem same wkłady i nim zdemontuje stare tuleje chciałbym mieć już kompletnie przygotowane drugie aby je włożyć samemu bez większych problemów.

Dwa wkłady kosztowały mnie tyle co jedna oryginalna tuleja . Może nie jest to zbyt opłacalne bo za wymianę kompletnych tulei zapłacimy u mechanika znacznie mniej niżeli za wymianę samych wkładów. (Mechanik po demontażu tulei musi pobawić sie z wydłubaniem wkładów ,a następnie na prasie wciska drugie) i dopiero montuje tuleje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl