[A6 C5] Blokada otwierania drzwi od wewnątrz
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
[A6 C5] Blokada otwierania drzwi od wewnątrz
Pytanko: czy w naszych A6 jest coś takiego jak ryglowanie centralnego zamka - chodzi mi o to czy da się zrobić tak, że jak jest zamknięty samochód to nie da się go otworzyć od środka (np. po wybiciu szyby)? U mnie tego nie ma i jestem ciekawy czy to wyposażenie dodatkowe, czy to kodowanie, czy nie ma tego w ogóle w A6 C5.
takie rzeczy to tylko w erze
. można tylko z tyłu zrobić żeby się otwierały drzwi tylko z zewnątrz. tak na logikę to jak by było takie coś to wyobraź sobie jak by ci padła elektryka albo akumulator to jak byś wyszedł z samochodu?

Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
-
- Forum Audi A6 / A7
Eee no dlaczego, to standardowa opcja wszystkich opli produkowanych do 2002 roku, raz pilocik zamknięcie samochodu, drugi raz pilocik zaryglowanie zamka. Albo przekręcenie zamka w drzwiach w pozycji poziomej - i drzwi zablokowane, nie otworzysz od środka.cacek66 pisze:takie rzeczy to tylko w erze.
To się rygluje po wyjściu ze samochodu, nie jak jesteś w środku. Chodzi o dodatkowe zabezpieczenie jak np. ktoś wybija szybę to nie pootwiera samochodu.cacek66 pisze:tak na logikę to jak by było takie coś to wyobraź sobie jak by ci padła elektryka albo akumulator to jak byś wyszedł z samochodu?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
cameleon741 pisze:u mnie jak się zamknie centralny, to można normalnie otworzyć auto od środka, pociągając 2 razy klamkę. Gdzieś mi się obiło o uszy, że w którymś audi nie da się otworzyć tak drzwi. Nie wiem czy to nie chodziło o c6 :roll: ale mogę się mylić...
W C5 też tak jest , pewnie zależy to od kodowania zamka centralnego
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Kontakt:
cameleon741 pisze:robsonb73, możliwe, ale to pewnie było w jakiś droższych wersjach, lub z oryginalnym alarmem Audi. :roll:
Właśnie nie wiem jak to jest, mam wcale nie bogatą wersję i nie można otworzyć od środka.
Chyba muszę się zainteresować tym tematem
:!:
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
Ja dziś u siebie sprawdziłem
Okazało się, że mam tę funkcję :D
Nie ważne czy zamykam z pilota czy kluczykiem to od środka nie otworzę żadnych drzwi. Jeśli zamykam drzwi od środka tym guzikiem obok klamki, wszystkie drzwi mogę od środka otworzyć pociągając 2 razy za klamkę
W fordzie mondeo nazywało się to "podwójne ryglowanie zamka" aktywowało się to poprzez włożenie kluczyka do drzwi i w ciągu 5 sek przekręcenie go w prawo chwilę przytrzymać i w lewo, po tej operacji zamek "nauczył się" ryglować drzwi od środka.
W Audi sam nie wiedziałem, że tak mam

Okazało się, że mam tę funkcję :D
Nie ważne czy zamykam z pilota czy kluczykiem to od środka nie otworzę żadnych drzwi. Jeśli zamykam drzwi od środka tym guzikiem obok klamki, wszystkie drzwi mogę od środka otworzyć pociągając 2 razy za klamkę

W fordzie mondeo nazywało się to "podwójne ryglowanie zamka" aktywowało się to poprzez włożenie kluczyka do drzwi i w ciągu 5 sek przekręcenie go w prawo chwilę przytrzymać i w lewo, po tej operacji zamek "nauczył się" ryglować drzwi od środka.
W Audi sam nie wiedziałem, że tak mam

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
-
- Forum Audi A6 / A7
Przed chwilą zerknąłem do instrukcji - jest tam napisane: "centralny zamek jest wyposażony w podwójna blokadę: Po zamknięciu samochodu z zewnątrz wewnętrzne klamki drzwi nie działają. W ten sposób utrudniona zostaje możliwość włamania". Idę do samochodu...
No faktycznie działa - zamykając samochód z zewnątrz nie da się otworzyć klamką ze środka. Czyli jest to co ma być.
No faktycznie działa - zamykając samochód z zewnątrz nie da się otworzyć klamką ze środka. Czyli jest to co ma być.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 19:17 przez tomciar, łącznie zmieniany 1 raz.
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
Wydaje mi się, że dlatego działa ta opcja tylko z pilota lub z kluczyka, że jak np idziesz do domu to autko zamykasz własnie albo pilotem albo manualnie kluczykiem więc po zbiciu szyby złodziej i tak drzwi nie otworzy pociągając klamkę od środkacameleon741 pisze:eneron, mmhm tak to ja nie sprawdzałem- zawsze zamykałem guzikiem przy klamce, muszę spróbować z centralnego

A wiadomo, jak drzwi od środka zamyka się tym guzikiem przy klamce to zamek pozwoli nam zwyczajnie opuścić pojazd i trochę bez sensu było by, żeby po tej operacji blokował/uniemożliwiał nam wyjście z auta (jakaś mała stłuczka itp)

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
-
- Forum Audi A6 / A7
Zgadza się, wszystko przemyślane w tych naszych a6 hehe.eneron pisze:Wydaje mi się, że dlatego działa ta opcja tylko z pilota lub z kluczyka, że jak np idziesz do domu to autko zamykasz własnie albo pilotem albo manualnie kluczykiem więc po zbiciu szyby złodziej i tak drzwi nie otworzy pociągając klamkę od środkacameleon741 pisze:eneron, mmhm tak to ja nie sprawdzałem- zawsze zamykałem guzikiem przy klamce, muszę spróbować z centralnego![]()
A wiadomo, jak drzwi od środka zamyka się tym guzikiem przy klamce to zamek pozwoli nam zwyczajnie opuścić pojazd i trochę bez sensu było by, żeby po tej operacji blokował/uniemożliwiał nam wyjście z auta (jakaś mała stłuczka itp)
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
W końcu to Audi 8-) 8-) 8-) 8-) Przewaga dzięki technice <czapa>tomciar pisze:Zgadza się, wszystko przemyślane w tych naszych a6 hehe.eneron pisze:Wydaje mi się, że dlatego działa ta opcja tylko z pilota lub z kluczyka, że jak np idziesz do domu to autko zamykasz własnie albo pilotem albo manualnie kluczykiem więc po zbiciu szyby złodziej i tak drzwi nie otworzy pociągając klamkę od środkacameleon741 pisze:eneron, mmhm tak to ja nie sprawdzałem- zawsze zamykałem guzikiem przy klamce, muszę spróbować z centralnego![]()