Mam taki dylemat, po zakupie auta wiedziałem, że hamulce trzeba przejrzeć bo auto słabo hamowało. Wyszło, że jeden wężyk był trochę skręcony, więc wszystkie przewody zostały wymienione na nowe. Zalany został nowy płyn hamulcowy. Hamowanie nie poprawiło się. Wymieniłem przednie i tylne klocki hamulcowe na ATE, oraz tylne tarcze BREMBO. Znowu nowy płyn i odpowietrzenie, hamuje trochę lepiej, jednak pedał hamulca dalej jest „gumowy” , trudno to opisać, ABS działa. Jak jadę brata C5 to hamuje na dotyk, stara laguna firmowa również lepiej hamuje, a u mnie trzeba przyduszać pedał mocniej i nie jest on twardy, tylko właśnie jak by gumowy.
Pozostały przednie tarcze, nie są zjechane, nie mają bicia więc sam nie wiem, nie chcę bez potrzeby wydawać kolejnej kasy, wiem, że nikt mi nie powie, "tak to przednie tarcze", jednak może coś pomijam w całym układzie co trzeba sprawdzić.
[A6 C4 2,8 Q] "GUMOWY" pedał hamulca, słabo hamuje
- elmi_k
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Emil
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ogolnie w C4 hamulce sa cieniutkie w porownaniu z nowszymi:)Michaelo pisze:Mam podobne objawy. Tarcze i klocki dość nowe. Nie wiem czym to jest podyktowane. Pozostali użytkownicy C4 - jakie macie hamulce?? (skuteczność)
A moze jeszcze problem w vacum pompie. Ale jakby bylo cos nie teges to bylby bardziej twardy(ciezko byloby nacisnac).
Skutecznosc u mnie:
1. jak jezdze tylko swoim to jak juz sie przyzwyczaje to jest ok (mam inne tarcze i klocki - podobno maja byc lepsze :mrgreen: )
2. jak wsiade do swojego z innego auta (nowszego) to okazuje sie, ze to nie sa hamulce...

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Allroad C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Miałem podobny przypadek, też hamulce słabo brały, wymieniłem klocki przód i tył , tarcze przód i tył, nawet zaciski - tył i dalej było kiepsko! Zmieniłem płyn i po zmianie płynu okazało się, że słabo odbija pedał hamulca, tzn. nie powracał w swoje położenie tak szybko jak powinien, tylko trochę wolniej! Zmieniłem pompkę wspomagania hamulca i wszystko wróciło do normy, włącznie z hamowaniem! Okazało się, że w pompie hamulcowej "spuchła" guma na tłoczku i dlatego nie hamował tak jak powinien! Teraz wszystko jest ok! 

@sebos17 ja mam C5-tke (2.5 TDI) ale tez mi slabo hamowala. wymiana klockow i plynu nie pomogla. dopiero wymiana serwa i pompy podcisnienia.
wiecej szczegolow w tym watku: hamulce
powodzonka!
wiecej szczegolow w tym watku: hamulce
powodzonka!
Specyfiki na poprawe pamieci maja jedna wade - trzeba pamietac zeby je zazywac...